Erdoğan: Bizim kanımızda sivilleri vurmak yok ama sizin kanınızda var

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Afrin kentindeki terör örgütlerine yönelik sürdürülen 'Zeytin Dalı Harekâtı'nda sivillerin hedef alındığı yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Ne diyorlar, 'sivilleri vuruyorlar'. Vicdansızlar, edepsizler, ahlaksızlar. Bizim kanımızda sivilleri vurmak yok ama sizin kanınızda var" dedi.

Haberler 25.02.2018 - 12:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Partisinin 6nc Olaan l Kongresine katlmak üzere Kahramanmaraa gelen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan havaalannda Vali Vahdettin Özkan, milletvekilleri ve kent protokolü karlad. Cumhurbakan Erdoan, buradan Cumhurbakanl otobüsüyle yol boyunca kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandalar selamlayp, çocuklara da oyuncak vererek kongrenin yapld Merkez Spor Kompleksine geçti. Kongre öncesi kompleksin önünde toplanan kalabal elinde zeytin dalyla selamlayan Cumhurbakan Erdoan, Kahramanmarallarn her zaman kendisine destek verdiini belirterek, Edeler diyarnn saygdeer güzel insanlar, sevgili kardelerim, bugün partimizin 6nc Olaan Kongresi için Kahramanmaratayz. Maallah, mübarek Allah, u muhabbeti gördükten sonra buray selamlamadan salona giremezdim. Unutmay muhabbetten Muhammed oldu hasl. Muhabbetsiz Muhammedden ne hasl. te bu topluluk, böyle bir topluluk. Siz deerli kardelerim, özellikle bu yola çktmz günden bugüne, siz hiçbir zaman bizi yalnz brakmadnz. Edeler her zaman bizim yanmzda oldu ve sizlerle güç bulduk. Bu gücümüzü tüm Türkiyeye yaydk. Hamdolsun. Uzun ince bir yoldayz, gidiyoruz gündüz gece ve 16 yldr gündüz gece sizinle yürüyoruz. Sizin bu heyecannz, bu cokunuz, bizim heyecanmz oldu. Bizim cokumuz oldu. Siz bize inallah öyle bir an olduunda önce ahsm ve Hadi beraber gidiyoruz dediimiz anda beraber gideceiz dedi.

VCDANSIZLAR, EDEPSZLER, AHLAKSIZLAR

Türk Silahl Kuvvetlerinin yürüttüü Zeytin Dal Harekatna deinen Cumhurbakan Erdoan, etkisiz hale getirilen terörist saysn paylaarak unlar söyledi:

Bak ben hanm kardelerimden u anda mavi berelileri görüyorum. Bordolular gördüm ve ite bakn bu sabah itibariyle 1931 teröristi etkisiz hale getirdik. Dün neydi, cumayd. Dün tüm askerlerimizi hamdolsun secdede gördüm, rükda gördüm. çünkü onlar, u kopan frtna Türk ordusudur yarabbi. Senin urunda ölen ordu, budur yarabbi. Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namn. Galip et, çünkü bu son ordusudur slamn diyerek yola çkmlardr. te geçmiteki o ecdadmzn varisleri olarak evelallah imdi de yine Mehmedimiz ayn yolda yürüyor. Bir taraftan silahlarmzla, bir taraftan F16larmzla, bir taraftan helikopterlerimizle, tanklarmzla toplarmzla Mehmedimize saldranlar ne yaptk, inlerinde boduk, bouyoruz. Ne diyorlar, Sivilleri vuruyorlar. Vicdanszlar, edepsizler, ahlakszlar. Bizim kanmzda sivilleri vurmak yok, ama sizin kannzda var. Siz bu Ruandada bunu yaptnz. Siz Malide bunu yaptnz. Siz Korsikada bunu yaptnz. Siz durmadnz, Libyada bunu yaptnz ve hala da yapyorsunuz. Kalkp da Türkü bu noktada, bu ekilde yorumlayamazsnz.

SINIRLARIMIZA SALDIRANLARA BUNUN HESABINI SORUYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin kimsenin topranda gözü olmadn, Türkiyenin topranda gözü olanlara da hesap sorduunu ve sormaya da devam edeceini vurgulayarak, öyle konutu:

Biz elinde silahyla Mehmedimize, vatanmza saldranlara bunun hesabn soruyoruz. Snrlarmza saldranlara bunun hesabn soruyoruz. Siz 10 bin kilometreden buralara niçin geliyorsunuz? Bizim 911 kilometre snrmzda, snrmz koruma sorumluluumuz var. Kimse kalkp da Niçin bu snrlar koruyorsunuz? diyemez. Korumaya devam edeceiz ve saldranlara da hesabn sormaya devam edeceiz. unu kimse unutmas bu ülke, bu millet, bu asker korkaklar ordusu deildir, korkaklar ülkesi deildir ve u anda da bu hesab onun için soruyoruz. Fakat edelerden biz bir ey istiyoruz. Bizim rabiamz var ya. Bu rabia da tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Kardelerim biz 81milyonla tek milleti Türküyle, Lazyla, çerkeziyle, Abazasyla, Romanyla 81 milyon tek millet. Bayramz ite görüyorsunuz kardelerim. Evet rengi ehidimizin kan, hilal bamszlmzn ifadesi, yldz ehidimizin ta kendisi ve ite bu bayrak. u güzellii görüyor musunuz? Bayraklar bayrak yapan üstündeki kandr, toprak eer urunda ölen varsa vatandr. Yani 780 bin kilometrekaresiyle bu vatan ehit kanlaryla vatan oldu. Biz 780 bin kilometrekarede domadk, ha biz 18 milyon kilometre kareden 780 bin kilometrekareye dütük. Nereden nereye.

ONLAR KAçACAK BZ KOVALAYACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, terörle mücadelenin içeride ve darda kararllkla sürdürüleceini ifade ederek, Tek devlet. Türkiye Cumhuriyeti devletinden baka devlet tanmyorum. Öyle yok bilmem PYDymi, yok uymu, yok buymu. Ne demitik, kovalayacaz. Onlar kaçacak, biz kovalayacaz. Bak Pensilvanyada ne iin var orada? Ona giden oldu mu oldu, beraber yayorlar. Arkalarnda kimlerin olduunu anlayn. Kardelerim ve kovalamaya yine devam edeceiz. çünkü bunlar ümmeti böldüler, bunlar milleti böldüler, onun için de bunun hesabn verecekler. Ve kardelerim unutmayn, birliimizi aman koruyalm. Zira 2019un Mart çok önemli deil mi? 2019un Kasm çok önemli deil mi? Öyleyse imdi ana kademeye soruyorum. Kap kap dolamaya var myz? Kadn kollarmza soruyorum, kap kap dolamaya var myz? Gençler size soruyorum, kap kar dolamaya var myz? Öyleyse hep beraber bir olacaz. ri, diri olacaz, diri karde olacaz. Hep birlikte Türkiye olacaz eklinde konutu.

Cumhurbakan Erdoan, buradaki konumasnn ardndan kongrenin yapld salonda geçti ve konumasn burada sürdürdü.

BZE TERÖR ÖRGÜTLER ÜZERNDEN YAPILANLAR, MLLETMZN SAKALINI KESMEYE BENZER

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kahramanmarata salon dndaki kalabala hitap ettikten sonra içeri geçti. Burada kongreye katlanlar selamlayan Erdoan, kimsenin Türkiyeyi, teröristlerin yannda boy göstererek korkutamayacan ifade etti. Zeytin Dal Harektnda 1931 teröristin etkisiz hale getirildiini belirten Erdoan, unlar söyledi:

Oradaki teröristlerle kol kola girmekten çekinmiyorlar. Teröristin yannda poz verdiklerinde, Türkiyeyi korkutabileceklerini sanyorlar. Halbuki bu görüntü, sadece onlarn asrlardr dünyaya empoze ettikleri demokrasi, meruiyet, hak, özgürlük gibi kavramlarn içini boaltyor. Bize terör örgütleri üzerinden yaplanlar, milletimizin sakaln kesmeye benzer. Halbuki biz harekete geçtiimizde, o teröristleri tümüyle imha ederek inas için var güçleriyle çaltklar yapnn kollarn, kanatlarn krarz, haberleri yok. Kesilen sakal daha gür olarak çkar ama giden kol, kanat geri gelmez. te bu sabah ne oldu say etkisiz hale getirilen teröristlerin says 1931.

HEP BRLKTE CEPHEYE YÜRÜRÜZ

Cumhurbakan Erdoan, ihtiyaç halinde kendisi de en önde herkesle cepheye yürüyeceini kaydederek, öyle dedi:

15 Temmuzda ne dedik? Meydanlara dedik. Siz ne yaptnz? 15 Temmuzda meydanlara döküldünüz ve imdi de böyle bir karar aldmz anda hemen haberi veririz önce ahsm, sonra da inanyorum ki edeler (aabey) ve milletim hep birlikte cepheye yürürüz, hep birlikte. Az önce söylediim söz nebaht Savanda donanmamzn bir ksmn kaybettiimiz fakat ayn zamanda Kbrs da ele geçirdiimiz dönemde söylenmitir. Biz dün neysek, bugün de oyuz. Biz una inand u kopan frtna Türk ordusudur y Rabbi. Senin urunda ölen ordu, budur y Rabbi. T ki yükselsin ezanlarla müeyyed nmin. Galib et; çünkü bu son ordusudur slmn dedik ve böyle yürüdük. Hamdolsun dün günlerden cuma idi ve Mehmedimiz cephede cuma namazn klyordu. Evde alatk. Elhamdülillah Mehmedimiz cuma ile beraber cephede görevini yerine getiriyor ve dümana doru yürüyor. Ve bunlar nedir biliyor musunuz? Bunlar, bir milletin küllerinden yeniden diriliidir. imdi yeniden diriliyor bu millet ve hesabn soruyor ve hesab sormaya devam edeceiz. Bugün de terör örgütlerini ve onlarn arkalarndaki güçleri, eninde sonunda çökerteceiz. Buna tüm kalbimizle inanyoruz ve iman ediyoruz. çünkü biz una inandk, sevgili Kahramanmara, sevgili edeler Rabbim ne buyuruyor; Nasrun minallhi ve fethun karb ve beiril mminn. Evet Allahn yardm evelallah yakndr. Onu müjdele. diyor ve biz de imdi o müjdeye doru ne yapyoruz, kouyoruz. Bu millet Mehmetleriyle beraber inallah o müjdeye nail olacaktr, biz de buna inanyoruz.

Cumhurbakan Erdoan, konumas srasnda yükselen Bizi de cepheye gönder sloganlarna Gitme kararn verdiimiz zaman biz sizi buralarda brakmayz merak etmeyin, beraber gideriz inallah yantn verdi.

SEFER GÖREV EMR OLANLAR ÖNCELKLE HAZIR OLSUNLAR AMA U ANDA HTYAç YOK

Cumhurbakan Erdoan, Afrine eitimli kadrolarn gönderileceini belirterek, konumasna öyle devam etti:

imdi eitimli kadrolarmz gönderiyoruz. nallah sefer görev emri olanlar bir defa öncelikle hazr olsunlar ama ihtiyaç u anda yok. Karar verildii anda yola revan oluruz. Geride sadece yaralanm dostluk, müttefiklik ilikileri, kymeti kalmam kavramlar, kimsenin itibar etmedii sözler, paçavraya dönmü itibarlar kalacak. Her dinlediimizde yüreklerimizi parçalayan o mehur Mara türküsünde ne diyor?

EHT OLURSA BAYRAI DA NALLAH ÖRTECEKLER

Erdoan, bu srada gözüne taklan, bordo bereli asker üniformal kz çocuunu, asker selam verip alarken görünce yanna çard. Kz öpen Erdoan, unlar söyledi:

Kz sen ne yapyorsun? te bizim bak bordo berelilerimiz de var ama bordo bereli alamaz. Evet JÖH, yarbay, bordo bereli maallah. Türk bayra da cebinde. ehit olursa bayra da inallah örtecekler. Her ey hazr deil mi?

KEKE YAPMASAYDIK DYECEKLER

Türkiyeyi 2023te dünyann en iyi ekonomileri arasna sokma hedefini gerçekletirmek için azimli olduklarn da aktaran Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Maratan bir haber geldi,/ Dediler ki Merik öldü,/ Keke Merik ölmeseydi,/Kesileydi elim, kolum. Bunlar da çok yaknda Keke yapmasaydk diyecekler. O zaman belki bu türkü dillerinin ucuna gelecek ama i iten geçmi olacak bu böyle biline. Sahada Türkiyeyle ba edemeyeceklerini görenlerin, dünya çapnda yalana, iftiraya, çarptmaya dayal bir propaganda sava balatmalar da o zaman ie yaramayacak. Hakikatlerin karsnda bu yalanlar, tpk günei gören buz kütlesi gibi eriyip, buharlap, gidecek. Sevgili kardelerim, bu nesil özellikle de AK Parti tekilatlarnda görev alanlar, partimize gönül verenler, tarihi bir sorumlulukla kar karya. çünkü biz medeniyetimizin köklerini bulduumuz Asr- Saadetten gelecee kurulan köprünün tam üzerinde, yeni bir diriliin arifesinde bulunuyoruz. çok anlaml bir nokta. 1071den, 2071e uzanan corafyamz, vatanmz haline dönütürme mücadelemizin yeni ve önemli bir safhasn yürütüyoruz. ça kapatp, ça açtmz 1453ten, 2053e giden yolda ülkemizi bir üst seviyeye tama imknna sahibiz. 1923te kurduumuz Cumhuriyeti 2023 ylnda dünyann en iyi ekonomileri arasna sokma hedefini gerçekletirmek için azimliyiz. Bütün bunlar baardmzda ülkemizle birlikte umudunu bize balam tüm kardelerimizin, tüm dostlarmzn önünde yepyeni bir dönem açlacak. Biz hiçbir zaman elinin ulaabildii, gücünün yettii her yeri sömürüp, tüm zenginlikleri, kaynaklar kendisi için kullanan bir millet olmadk, olmayacaz. Biz hiçbir zaman sadece kendi güvenliini ve refahn düünüp bakalarnn aclarn ve gözyalarn ve hatta kanlar üzerinden kendimizi suni bir dünya kurmadk, kurmayacaz. Erefi mahkulakata yani yaratlmlarn en ereflisi olan insana hak ettii deerle bakmayan hiç kimsenin, hiçbir anlayn bizim nezdimizde kymeti olamaz. Dikkat ederseniz bizim kendimize belirlediimiz tüm vizyonlar, hem tarihi anlamlar hem de gelecekteki hedefleri itibariyle kucaklaycdr, kuatcdr, ina edicidir. Dünyay kimlerin yktn, insanlar kimlerin deersiz hale getirdiini öyle çevremize baktmzda hep birlikte görüyoruz. Bu çarpk düzene dur demek, millet ve devlet olarak boynumuzun borcudur. Suriyenin, Irakn, Filistinin, Libyann ve gönül corafyamzn dier bölgelerin ykk ehirlerine, o ykntlarn altnda yitip giden o yavrulara, annelere, ninelere, onlarn arkasndan dökülen gözyalarna çekilen çilelere, aclara biz kaytsz kalamayz. Eer bakalarnn yapt gibi bu görüntüleri bir film sahnesi gibi, hissetmeden ve hiddetlenmeden seyredersek, çok geçmeden ayn eyin bizim bamza gelmesi kaçnlmaz olur. Aylan bebeklere biz aladk, Aylan bebeklerin derdiyle biz dertlendik. O denizlere dökülen yavrular bizim askerlerimiz kurtarma mücadelesi verdi, dierleri sadece izledi. Allahn izniyle kimsenin, Türkiyeyi bu hale düürmesine izin vermeyeceiz. nancmz ve vatanmz kaybettiimizde geriye bir kuru tenden baka bir ey kalmayacan biliyoruz. Yunus Emre Ölür ise ten ölür, canlar ölesi deildir. stiklalimiz ve istikbalimiz urunda verdiimiz ehitlerimize asla ölü nazarnda bakmadk, bakmyoruz. Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridirler. Siz bilemezsiniz, siz anlamazsnz. ve devamnda Rabbim onlar doyuruyor. Nimeti Rabbimden, dolaysyla onlar bizi izliyor, onlar bizi takip ediyor ve hani gidiyorlar ya, düüne gider gibi gidiyorlar ya, ite bu bir ak, bir sevda, bir inanç. Onun gereini yapyorlar. Bu ancak bu millette var. Ey ehit olu ehit, isteme benden makber. Sana aguunu açm duruyor Peygamber.

KERAMET KENDNDEN MENKUL OLANLARIN DEVR BTYOR

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyeye eski Türkiye gözüyle bakanlarn, gerçeklei yava yava görmeye baladklarn belirterek, Bugün artk yepyeni bir Türkiye var. Bugün artk ekonomiden, demokrasiye, her alanda dünya çapnda söz sahibi kararlnda olan bir Türkiye var. Bugün artk tehditleri ve tehlikeleri, snrlar içinde deil, snrlarnn ötesinde kayna her neresi ise oradan imha eden bir Türkiye var. Bugün artk vatandalarn tüm hak ve özgürlüklere kavuturmu, insann refah düzeyini sürekli yükselten bir Türkiye var. Bugün artk maziden atiye, kurduu köprüyle, kim olduunu bilen, bugün nerede durduunun farknda, gelecekte nereye gitmek istediinin uurunda bir Türkiye var. Bize hl dünkü Türkiye gözüyle bakan, bu ekilde muamele edenler yava yava gerçeklerin farkna varmaya baladlar. Türkiyenin silkinii ve yeni bir dirili içine girmesi, bölgemizdeki ve dünyadaki pek çok toplumu da harekete geçirmitir. Kerameti kendinden menkul olanlarn devri bitiyor dedi.

BAKANA GOREE ADASI GEZS TALMATI

Cumhurbakan Erdoan, konumasnda Büyükehir Belediye Bakan Fatih Mehmet Erkoça da kentteki gençleri Senegalde bulunan Goree Adasna götürmesi yönünde talimat vererek, unlar söyledi:

Sevgili gençlerimize de Belediye Bakanna bir talimatm var; Senegaldeki Goree Adasnn dili olsa da ah bu sömürge dönemini bir anlatsa. imdi Kahramanmara Büyükehir Belediye Bakan, bu gençlerimizi alacak Senegale, Goree Adasna götürecek ve o Goree Adasndaki, nasl bir insanlk d pazar kurulduu, insan hayatnn ne kadar ucuzlatldn, orada bizzat görme imkn bulacaklar. Ve ancak bu ekilde bu milletin ne kadar adil, ne kadar yüce, ne kadar güçlü bir millet olduunu anlama imkn bulacaklar. Tamam Bakan.

FIRSATIN KAZASI OLMAZ

Kahramanmara ve bölgeye yaplan ve yaplacak hizmetleri de anlatan Erdoan, yeni pek Yolu projesine de deinerek konumasn öyle tamamlad:

Dünya ticaretinde yepyeni bir dönemin habercisi olan bu projenin güzergh üzerinde Kahramanmara var. Frsatlar, ehirlerin ve insanlarn önlerine bu tür büyük projeler çkarr. Bunu deerlendirmek o ehirlerin ve insanlarn kendi bilecekleri itir. Sizin kaçrdnz her frsatn müterisinin hazr olduunu unutmayn. Frsatn kazas olmaz. Madem Kahramanmara böylesine büyük bir imkn yakalad, öyleyse devlet kurumlar bir yandan, sizler dier yandan el ele verip, mümkün olan en iyi neticeye ulamann gayreti içine girmelisiniz.

Cumhurbakan Erdoann konumasnn ardndan Ahmet Özdemirin aday olmad ve tek liste halinde gidilen kongrede Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Kahramanmara l Bakanlna seçildi.

RDOAN: ÖNCE BEN, SONRA MLLET HEP BERABER YÜRÜYECEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kahramanmara AK Parti 6nc Olaan l Kongresinin ardndan Osmaniyeye geçti.

Erdoan Tosyal Spor Salonunda gerçekletirilen Osmaniye AK Parti l Kongresi öncesi, salonun önünde toplanan yaklak 10 bin kiiye hitap etti. Zeytin Dal Harektna deinen Erdoan, alanda toplananlarn Bizi Afrine götür sloganlar üzerine Komuta kademesiyle yapmakta olduumuz müzakerelerde sefer görev emri çktnda önce ben sonra millet hep beraber yürüyeceiz dedi. Zeytin Dal Harektnda etkisiz hale getirilen terörist saysnn 1931e yükseldiini belirten Erdoan, öyle dedi:

Dün Mehmetimizi cuma namazn klarken izlediniz deil mi? Bu millet hiçbir teknolojinin, beeri güçlerin önünde eilmedi. Sadece rükda ve secdede eildi. Biz buyuz. Bizim mücadelemiz teröristle. Ve tek terörist kalmayncaya kadar bu mücadelemiz devem edecek. Hepsini tek tek bitireceiz. 911 kilometre Türkiye snrnda biz sessiz duracaz, beyefendiler dünyann bir uçundan çkp gelecekler onlar burada söz sahibi olacaklar. Bu nasl i. Bir de utanmadan sklmadan akl verecekler. O akl kendinize saklayn çok ihtiyacnz var. çünkü siz hiçbir zaman adil olmadnz. Siz hiçbir zaman zulmün karsnda dikilmediniz. Biz tarih boyunca adaletle hükmettik. Hep zulmün karsna dikildik. Biz Osmanlydk ama bir kii için zulüm gören bir kii için Hint Yarmadasylaydk. Bizim böyle bir asaletimiz var. Ama bunlarda böyle bir ey yok dedi.

Ana Sayfaya Git