Erdoğan: Cumhurbaşkanının ailesini hedef alarak süreci yönetmek akıl karı değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kamu görevlilerimize demokratik hukuk kuralları dışında söz söyleyen herkes bu devletin de bu milletin de düşmanıdır. Bu çirkefliğin amacı, devleti işleyemez hale getirmek, dolayısıyla milleti hak ettiği hizmetlerden mahrum etmektir. Böyle bir rezilliğe, kepazeliğe, ahlaksızlığa asla izin veremeyiz. Kaldı ki bir cumhurbaşkanının ailesini hedef alarak böyle bir süreci yönetmek akıl karı değildir" dedi.

Haberler 27.05.2022 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde Etik Eitimi ve Etik Eitici Yetitirilmesi birlii Protokolü mza Törenine katld. Programda, Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Zerrin Güngör ile çok sayda davetli kamu görevlisi yer ald. Cumhurbakan Erdoan, Türkiyeye 2004 ylnda kazandrlan Kamu Görevlileri Etik Kurulunun çalmalarn taktirle takip ettiini belirterek, Etik Kurulunun kurumlarla yapt i birlii protokollerini, çalmalarn yaygnl ve etkinlii bakmndan çok önemli gördüünü aktard. Erdoan, Franszca bir kelime olan etik kavramn töre veya ahlak ifadeleriyle de karlamann mümkün olduunu belirterek, Ahlak en basit ekliyle iyi veya kötü olan eyin arasnda iyiyi tercih etmek, edep ve adap sahibi olmak demektir. Rabbimiz nefsine fücurunu da takvasn da vererek yaratt insann ftratn, esasen güzel ahlaka meyyal olarak ekillendirmitir. Bu ölçülerin, hayatn her alan gibi kamuda da korunmasn salamak hepimizin ortak sorumluluudur. Etik Kurulumuzun bu dorultuda giderek artan çabalarn, Cumhurbakan olarak daima destekledim, desteklemeyi sürdürüyorum ifadelerini kulland.

ASIRLIK HMAL VE EKSKLER TELAF ETMEK KOLAY OLMADI

Türkiyenin köklü devlet geleneine sahip olduuna iaret eden Cumhurbakan Erdoan, nsan yaat ki devlet yaasn iarn hayata geçirme sorumluluunun, en bata kamu görevlilerine ait olduunu kaydetti. Erdoan, Türkiyenin uzunca bir vakit vesayet, darbeler, istikrarszlk ve terör ikliminin zehirledii yapsal sorunlarla uramak zorunda kaldn belirterek, Toplumun her kesimi gibi kamuda da kimi zaman ideolojik banazlk, kimi zaman ahlaki anma, kimi zaman vurdumduymazlk diyebileceimiz zafiyetler yaanm olabilir; ama bu milletin mayas salam, bu devletin gelenei güçlü olduu için hepsinin de zamanla üstesinden geldik. Tüm bu zorlu snamalarn ardndan artk tüm dikkatimizi büyük ve güçlü Türkiye hedefine yöneltebileceimiz kritik bir sürece girdik. Geçtiimiz 20 ylda ülkemiz her alanda olduu gibi kamu hizmetlerinin kalitesi ve yaygnl hususunda da çok önemli mesafe kat etmitir. Kurumlarmzn fiziki altyaplarnn gelitirilmesinden mevzuatn hizmet alanlar lehine kolaylatrlmasna, elektronik devlet uygulamalarndan uzlama yollarnn arttrlmasna kadar pek çok reformu hizmete geçirdik. Asrlk ihmalleri ve eksikleri bu kadar ksa bir sürede telafi etmek elbette kolay olmad dedi.

HRAç EDLEN çOK SAYIDA PERSONEL OLDU

Türkiyenin yönetim sisteminde kamu personeli olmann, uzunca bir süredir belirli kurallara, snavlara ve süreçlere bal yürüdüünü aktaran Erdoan, her bir kamu personelinin Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen görevi hakkyla yerine getirmek için çaltn vurgulad. Terör örgütlerinin güdümüne giren veya meru olmayan yollara girenlerin de hukuk eliyle tasfiye edildiini aktaran Erdoan, FETÖden PKKya kadar çeitli terör örgütleriyle iltisak yüzünden kamudan ihraç edilen çok sayda personel oldu. Ayn ekilde hukuk d yollara tevessül ettikleri belirlenen her bir kamu personeli için de gereken ilemler kendi prosedürü içinde yaplmaktadr diye konutu.

KAMU KURUMLARININ KAPISINA DAYANMAK NE DEMEK

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun kamu görevlilerine yönelik söylem ve eylemlerine eletiride bulunan Erdoan, Son dönemde giderek sklaan bir ekilde, ana muhalefet partisinin bandaki zatn kamu görevlilerine hakaret ettiini, bürokratlar hedef aldn, hatta açkça tehdit ettiini görmeye baladk. Elbette herkes, kamu görevlileri de yaptklar ilerden eletirilebilir. Biz de geçmite valisinden hakimine, müstearndan müfettiine pek çok kamu görevlisini hukuka ve hakkaniyete uygun olmadn düündüümüz i ve ilemleri sebebiyle tenkit ettik. Evet, yaplan i ve ilemleri eletirdik. Gerektiinde hukuk yoluna da bavurduk; ama eriatn kestii parmak acmaz diyerek ortaya çkan i ve ileme de riayet ettik. çünkü demokratik hukuk devletinde olmas gereken budur. Yani eletirerek demokratik hakkmz kullandk. ve ileme uyarak da hukuka saygmz gösterdik. Ana muhalefetin bandaki kiinin kulland yöntem, kesinlikle demokratik hukuk devletine uygun bir yöntem deildir. Bu kii, kendisine oy vermedi diye kimi zaman içiye, kimi zaman çiftçiye, kimi zaman esnafa hakaret ettii gibi kimi zaman da kamu görevlilerini alenen hedef göstermektedir. Hadi siyasi hrsna verip bu tavr da anlayla karlayalm. Peki verdii karar için hakimi, yapt ilem için polisi, yürüttüü operasyon için askeri, att imza için genel müdürü tehdit etmek ne demek? Devletteki teamüllere zt bir ekilde baskn yapar gibi kamu kurumlarnn kapsna dayanmak ne demek? Demokraside böyle bir usul olabilir mi, hukuk devletinde böyle bir tarz olabilir mi, devletin teamüllerinde böyle bir yöntem olabilir mi, asla ifadelerini kulland.

BÖYLE BR KEPAZELE ZN VEREMEYZ

Erdoan, kamu görevlilerinin hakkn, hukukunu, onurunu savunmann görevleri olduunu ifade ederek, Buradan açkça ilan ediyorum; kamu görevlilerimize demokratik hukuk kurallar dnda söz söyleyen herkes bu devletin de bu milletin de dümandr. Bu çirkefliin amac devleti ileyemez hale getirmek, dolaysyla milleti hak ettii hizmetlerden mahrum etmektir. Böyle bir rezillie, kepazelie, ahlakszla asla izin veremeyiz. Kald ki bir cumhurbakannn ailesini hedef alarak böyle bir süreci yönetmek akl kar deildir. Kamu görevlilerimizin vazifelerini yürütürken tek bakaca yer Anayasa ve yasalardr. Hariçten gazel okuyanlarn naralaryla bu devlet i yapmaz. Bu devletin memuru da pozisyon almaz. ini yapan her bir kamu görevlisinin teminat hukukun ta kendisidir. Biz de memurundan Cumhurbakanl dari ler Bakanna kadar mesai arkadamz olarak gördüümüz her bir kamu görevlisinin yanndayz. Tüm kamu görevlilerimiz müsterih olsun, Türkiyenin bu tür arkas karanlk operasyonlarla kaybedecek tek bir an dahi yoktur. Türkiyenin kendi insann tehdit eden deil, kendi insanna hizmet eden anlayla yaplan ahlakl, ilkeli, üretken siyasete ihtiyac vardr. Aksi yönde konuanlarn ve davran sergileyenlerin hesab da hiç üpheniz olmasn ki kendi mecrasnda görülecektir.

Ana Sayfaya Git