Erdoğan: DEAŞ'ın Afganistan'dan kazınıp atılması için elimizden gelen desteği vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “DEAŞ'la mücadelede Afgan makamları yanında bölgedeki tüm aktörlere önemli görevler düşüyor. 304 vatandaşını DEAŞ terörüne kurban vermiş bir ülke olarak bu örgütün Afganistan'dan kazınıp atılması için elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.

Haberler 10.12.2019 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Afganistan Cumhurbakan Eref Gani ile birlikte Asyann Kalbi stanbul Süreci Bakanlar Konferansna katld.

Beiktataki Cumhurbakanl Dolmabahçe çalma Ofisindeki konferansta bir konuma yapan Cumhurbakan Erdoan, Afganistan hassas bir dönemden geçiyor. Uluslararas toplum olarak Afganistana 18 yldr yapmakta olduumuz yatrmlar artrmamz gerekiyor. Her zaman ifade ettiimiz gibi ina etmek zor, ykmak kolaydr. Uzun ve meakkatli çabalar sonuncunda elde edilenler ayet gerekli özen gösterilmezse ksa sürede yerini büyük bir hezimete brakr. Bu durum Afganistan gibi krlgan ülkeler için çok daha geçerlidir. Son yllarda elde edilen kimi kazanmlara odaklanarak Afganistan ihmal etmek telafisi mümkün olmayan zararlar douracaktr. Bunun için hepimizin Afganistann bar, huzur ve istikrarn önemseyen tüm ülkelerin çabalarn artrmas önem arz ediyor diye konutu.

TERÖR ÖRGÜTLERNN AFGANSTANDA PALAZLANMAK çN MÜSAT ORTAM BULMASI ENGELLENECEKTR

Erdoan, Rehavete kaplmadan imkanlarmz ölçüsünde her alanda desteklemeyi sürdürmeliyiz. Ancak bu ekilde terör örgütlerinin Afganistanda palazlanmak için müsait ortam bulmas engellenecektir. u anda Afganistandan, ran ve Türkiye üzerinden, Yunanistana, Avrupaya kadar çok ciddi bir mülteci akn var. Ksa bir süre önce 2 bin kadar Afganly iade etmek zorunda kaldk. Afganistann ekonomik ve sosyal kalknmasnda özel sektörün ve bölgesel konularn büyük rolü olacaktr. Bu dorultuda atlan takdirler karlyoruz. NATO müttefikleri olarak Afgan savunma ve güvenlik kuvvetlerine katkmzn devamna yönelik taahhüdümüzü geçen hafta Londrada yineledik. u an itibariyle 800 kadar güvenlik elemanmz Afganistanda bulunuyor. NATO ülkelerini Afganistana verdikleri destei devam ettirmeye çardk diye konutu.

KARDE KAVGASININ KAZANANI YOKTUR

Cumhurbakan Erdoan, Afgan kardelerimizin kendi gelecekleri için, yolsuzluk, özellikle uyuturucu üretimi ve ticaretiyle mücadele, kadnn statüsünün güçlendirilmesi, eitim gibi balklarda halen alacaklar mesafeler olduu görülüyor. Hiç üphesiz çok boyutlu ve kronik sorunlarn ksa sürede çözüme kavuturulmas mümkün olamaz. Burada önemli olan sorunlarla yüzleme iradesinin ortaya konmasdr. Afganistan son dönemde att kararl admlarla bu iradeyi ziyadesiyle göstermitir. Bize düen bu iradeyi daha da güçlendirecek çabalara destek olmaktr. Afganistan karde kavgasndan çok çekmi, çok ar bedeller ödemi bir ülkedir. Kaostan beslenenler dnda karde kavgasnn kazanan yoktur diye konutu.

AFGANSTAN SEçMLER

Erdoan, Cumhurbakanl seçimi sonucundan bamsz olarak, yeni Hükümetin Afgan siyaset sahnesinde kucaklayc, birletirici ve samimi yaklamlar benimsemesini temenni ediyoruz. Adil ve effaf bir ekilde yaplan, saym süreci de yine bu ilkeler temelinde sürdürülen Cumhurbakanl seçiminin kazanan, Afgan halknn iradesiyle belirlenecektir. Bu sonucu, herkes saygyla karlamakla yükümlüdür. Yeter ki bu noktada seçim sürecinin meruiyetine gölge dümesin. Aksi takdirde, Afgan halknn demokrasiye inancn kaybetmesi gibi bir neticeyle karlamamz kaçnlmazdr. Afgan halknn ve tüm kurumlaryla Afgan Devletinin böyle bir duruma mahal vermeyeceine inanyorum. Bu vesileyle, Afgan makamlarnn 251 vatandamz ehit eden FETÖyle mücadelede ülkemize verdikleri destekten dolay teekkür ederim. Türkiye Maarif Vakf, Afganistanda son bir yl içinde 12 liseyi devrald. Vakfmz araclyla Afganistann eitim sektörüne saladmz destei önümüzdeki dönemde de sürdürmeye kararlyz eklinde konutu.

AFGANSTANDA YENDEN ZEMN KAZANMAYA BALAMASINI ÜZÜNTÜYLE TAKP EDYORUZ

Erdoan, Afganistana barn gelmesi ve daim olmas, bu masann etrafnda toplanan bizlerin samimi ve gerçek desteiyle mümkündür. Asyann Kalbi-stanbul Sürecinin, bara bölgesel destek salanmas konusunda da gayet faydal ve etkin ilev gördüüne inanyorum. Afgan dostlarmz arasnda, diyalog ve müzakere hususunda rekabete girdiimiz takdirde, zaman ve enerji kayb yaanmas mukadderdir. Afganistanda bara bölgesel destek salanmasna yönelik inisiyatiflerin saysndaki çeitlilik de dikkat çekicidir. Esas amaç, Afgan halknn tüm unsurlar arasnda anlaml diyalog ve müzakere kapsn açacak bir ortamn hazrlanmas olmaldr. Sürecin bu anlayla yürütülmesi zaruridir. Kaynaklarmzn doru ve etkin kullanlabilmesi için, bu konuda da samimi diyaloa ve koordinasyona ihtiyacmz bulunuyor. stanbul Sürecinin bu ihtiyac karlayacak en doru adres olduunu düünüyorum. Afganistanda tesis edilecek kalc bir barn, terörle ortak mücadelemize büyük bir güç kataca da aikardr. DEAla bilfiil, göüs göse çarpan, bu mücadelede en ön safta yer alan bir ülke olarak, örgütün Afganistanda yeniden zemin kazanmaya balamasn üzüntüyle takip ediyoruz eklinde konutu.

DEA LE MÜCADELE

Cumhurbakan Erdoan, Afgan güvenlik güçlerinin DEAla mücadeledeki kararllklar ve bilhassa son haftalarda elde ettikleri baarlar ise memnuniyet vericidir. DEA virüsünün Afganistana bulamasnn önüne mutlaka geçilmelidir. Bu terör örgütü, Suriye ve Irakta iledii vahi cinayetlerle, en büyük zarar slam dünyasna ve Müslümanlara vermitir. Bu örgüt eliyle corafyamz adeta kan gölüne çevrilmitir. DEAla mücadelede Afgan makamlar yannda bölgedeki tüm aktörlere önemli görevler düüyor. 304 vatandan DEA terörüne kurban vermi bir ülke olarak bu örgütün Afganistandan kaznp atlmas için elimizden gelen destei vereceiz. Ayn hassasiyetin buradaki tüm dostlarmz tarafndan da sergileneceine inanyorum dedi.

Konferansn açl oturumunun ardnda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Afganistan Cumhurbakan Eref Ganinin de aralarnda bulunduu katlmclar aile fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git