Erdoğan: Denetimin olmadığı dijitalleşmenin bizi götüreceği yer faşizmdir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiçbir denetimin olmadığı, keyfiliklere açık, hukukun dışında bir alan olarak algılandığında dijitalleşmenin bizi götüreceği yer, faşizmdir. Bunun için dijitalleşme, özgürlüğün alanını genişletirken yeni adaletsizliklere, yeni haksızlıklara, yeni ötekileştirmelere yol açmamalıdır" dedi.

Haberler 02.12.2020 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, 4üncüsü düzenlenen TRT World Foruma video konferans yöntemiyle canl baland. Bu ylki forumun Salgn Sonras Dünyada Uluslararas Düzen ve Deien Dinamikler temasyla düzenlendiini hatrlatan Erdoan, iki gün boyunca çevrimiçi olarak yaplacak oturumlarda dijitallemeden teknolojiye, ticaretten Suriye, Yemen ve Karabadaki çatmalara kadar her biri dierinden önemli konularn ele alnacan ifade etti. Koronavirüs salgnnn hayatn her alannda derin izler braktn belirten Erdoan, salgnla beraber ikili ilikilerde, ekonomide, alveri yöntemlerinde ve daha birçok alanda köklü deiiklikler yapmak zorunda kalndn, medya, siyaset ve uluslararas ilikilerin de bu deiim dalgasndan etkilendiini dile getirdi.

DENETMN OLMADII DJTALLEMENN BZ GÖTÜRECE YER FAZMDR

Bir süredir yükselmekte olan yeni medya araçlarnn, salgnn ortaya çkard tabloda daha da yaygnlk kazandn kaydeden Cumhurbakan Erdoan, ticaretin yan sra basnda da dijitallemenin öne çkmaya baladn söyledi. Geleneksel medyann etkisini tamamen yitirmediine; ancak yeni bir gerçeklikle kar karya gelindiine iaret eden Erdoan, Hayattaki her ey gibi teknoloji de insan hayatn kolaylatrmak için vardr. nsan maddi ve manevi varlyla bir bütün olarak gören dijitalleme, hepimiz için hayrl neticeleri beraberinde getirecektir. Ancak hiçbir denetimin olmad, keyfiliklere açk, hukukun dnda bir alan olarak alglandnda dijitallemenin bizi götürecei yer, faizmdir. Bunun için dijitalleme, özgürlüün alann geniletirken yeni adaletsizliklere, yeni hakszlklara, yeni ötekiletirmelere yol açmamaldr. Son yllarda sosyal medya platformlarnn kullanmnn yaygnlamasyla, maalesef bu konuda çok ciddi sorunlar yaanyor. Snrsz özgürlük bal altnda tamamen denetimsiz bir alan oluturularak, yeni maduriyetlerin olumasna sebebiyet veriliyor. Kimi zaman mevcut hukuk düzeninin bile yetersiz kald bu durum, siber zorbalk bata olmak üzere psikolojik ve sosyal sorunlara kap aralyor. Madurlar, çou kez ikyetlerini ulatrabilecekleri ne bir muhatap, ne de haklarn arayabilecekleri hukuki bir mecra bulabiliyor. Kötülük yapann, suç ileyenin yanna kr kald bir düzenin ad özgürlük olamaz dedi.

ÖZGÜRLÜK-GÜVENLK DENGESN GÖZETTK

Meselenin bir baka boyutunun ise, sosyal medya platformlarnn, artan maduriyetleri önleyecek bir çabann içine dahi girmemesi olduunun altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Devletlerin vatandalarn koruma gayesiyle att iyi niyetli admlar ise hemen özgürlüklere müdahale parantezine alnarak, akim braklmaya çallmaktadr. Türkiye olarak bir süredir bu konuda yaanan hakszlklar dile getiriyor, kimsenin, hiçbir irketin hukukun üstünde olmadn vurguluyoruz. Geçen aylarda yürürlüe giren kanuni bir düzenlemeyle sosyal medya irketlerine ülkemizde temsilci bulundurma zorunluluu getirdik. Bunu yaparken de uluslararas hukukun bize tand yetki çerçevesinde, özgürlük-güvenlik dengesini gözeterek hareket ettik. Vatandalarmz, bilhassa da yetikinlere nazaran daha hassas durumda olan çocuklarmz korumay amaçlyoruz. Temennimiz, kendilerini hukukun dnda gören bu kurumlarn, ülkemizin iyi niyetli çabalarna gönüllü bir ekilde destek vermesidir. Aksi takdirde Türkiye, her art altnda vatandann hukukunu korumay sürdürecektir diye konutu.

Erdoan, günümüz dünyasnda yaplan çalmalarn uluslararas kamuoyuna ulatrlmasnn öneminin giderek arttn, Türkiyenin bu konuda maalesef uzun yllardr çok sknt çektiini bildirdi.

FRANSADA ORANTISIZ MÜDAHALELERDEN BAHSETMEDLER

Türkiyenin uluslararas alandaki baarlarnn ve ülke içinde yaad büyük deiimin, d dünyada hakkaniyetli bir ekilde yer almadn vurgulayan Erdoan, Hatta çou durumda baarlarmz yok saylarak ya da çarptlarak, olduundan farkl bir ekilde aktarlyor. Gerçei kefetmek için deil, zihinlerdeki oryantalist kalplara uygun cevaplar bulmak için Türkiyeye baklyor. Özellikle 2013 senesinden itibaren Gezi Olaylaryla balayan süreçte, ülkemiz çok ciddi hakszlklara, çifte standartlara maruz kalmtr. Sokaklar yakp ykanlar, 24 saat canl yayn yapan uluslararas medya kurulular tarafndan, barçl göstericiler olarak lanse edilmitir. Suriyede yüzbinlerce sivilin kann döken bölücü terör örgütü mensuplar, batl sözde prestijli dergilerin kapan süslemitir. Ama ayn olaylar daha sonra Avrupann farkl ülkelerinde yaannca, bize basn özgürlüü dersi verenler, üç maymunu oynadlar. Parisin göbeinde haftalarca süren sar yeleklileri görmezden geldiler. Fransz polisinin göstericileri kör eden orantsz müdahalelerinden hiç bahsetmediler. Fransz devlet organlarnn medyaya yönelik ablukas karsnda eletirel tek cümle kurmadlar deerlendirmesinde bulundu.

NSANLARIN BR ARADA YAAMA RADESN ZEHRLYOR

Benzer bir çifte standardn srail güvenlik güçlerinin Filistinlilere yönelik devlet terörünü andran uygulamalarnda da tekerrür ettiini söyleyen Erdoan, Sokak ortasnda elleri havada katledilen Filistinli çocuklar, sözüm ona bu bamsz medya organlarnda haber deeri dahi tamyor. Daha birkaç gün önce Filistinli bir yaraly tayan ambulansn durdurularak, yaralnn apar-topar gözaltna alnmaya çallmas, uluslararas basnda hiçbir tepkiye neden olmad. Hemen her gün ahsm hedef alan irenç manetleri ise burada söyleme gerei dahi duymuyorum dedi. Bu tarafgirlie artk ainalk kazanm birisi olarak kendisini asl üzen ve rencide edenin kutsallara yönelik saldrlar olduunu belirten Erdoan, Medya organlarnn slam dümanl ve yabanc kartlna bayraktarlk yapmas, gerçekten utanç vericidir. Basn özgürlüü klf altnda sergilenen çirkeflikler, farkl din ve kültüre mensup insanlarn bir arada yaama iradesini zehirlemektedir. ayet bu nobran tavra bir dur denilmezse, bunun acsn Avrupayla beraber tüm insanlk çekecektir mesajn verdi.

ADALETN SES OLUYOR

Bu konuda özü sözü insan felsefesiyle Türkiyenin dünyaya açlan kaps olan TRTye, özellikle de TRT Worlde önemli sorumluluklar dütüünü kaydeden Erdoan, TRT Worldün, yeni bir dil ile hikyeyi yeniden anlatmak, mikrofonu konuturulmayanlara uzatmak, kameray görülmeyenlere çevirmek hedefini, son derece kymetli buluyorum. Uluslararas medyann tekdüzeletii günümüzde, TRT World hakszlklara kar haklnn, zalimlere kar mazlumun, adaletsizliklere kar adaletin sesi oluyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git