Erdoğan: En kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir'de katıldığı '2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı' etkinliğinde konuştu. Ekonomiye yönelik mesajlar veren Erdoğan, "Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı ve sıkıntıları biliyoruz. En kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacağız. Kısa zamanda raflardaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" dedi.

Haberler 17.09.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, 2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yl etkinliklerine katlmak üzere Krehire geldi. Cacabey Meydannda düzenlenen etkinlie Cumhurbakan Erdoann yan sra Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakan Lütfi Elvan, Ticaret Bakan Mehmet Mu, TOBB Bakan Rifat Hisarcklolu, ETNO Sporlar Federasyonu Bakan Bilal Erdoan ve milletvekilleri katld. Krehir Belediyesi Mehteran Takmnn gösterileri ile balayan etkinlikte konuan Erdoan, Modern dünyann son yüzylda kefettii çareler, bizim ahi ocaklarnn nizamnamelerinde ayrntl olarak yazldr. nsanln bugün geldii nokta, teknolojide ve bilimde katedilen mesafe böyle bir birikimin neticesidir. Yahya Kemalin deyimiyle kökleri mazide olan ati olarak bizlere düen görev, tarihimizin iz brakan olaylarn önce kendimiz hatrlamak sonra da tüm dünyaya hatrlatmaktr. Millet olma bilincini bu ekilde canl tutacaz. Bu ekilde yollarmz genileteceiz. Hedeflerimizi bu ekilde büyüteceiz. Kendi siyasi hayatmzda da devleti yöneticiliimizde de hep bu anlaylar hareket ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu nedenle 2023, 2053 ve 2071 diyoruz diye konutu.

ESNAFIMIZI YARINIMIZIN TEMNATI OLARAK GÖRÜYORUZ

Ahiliin önemine vurgu yapan Erdoan, Ahi olabilmek için öncelikle çalmak ve bir meslek sahibi olmak gerekir. Ahi Evrann da debba olduu rivayet edilir. Bir ahinin tezgah halka olduu kadar hakka hizmet yeridir. te sizler böyle bir gelenein önümüzdeki temsilcilerisiniz. Esnafmz yarnmzn teminat olarak görüyoruz. Türkiyede ailesinden esnaf olmayan neredeyse kimseyi bulamazsnz. Kaps 72 millete açk ülkemizde din, dil, rk ayrm olmaz. Rzk Allahtandr diyelim. Esnaf rzkn kimin elinden geleceini seçmez. Ayn zamanda usta-çrak ilikisi de önemlidir. Bu ilikide sadece i deil kanaat, tevazu, vatan sevgisi, bayrak sevgisi de öretilir. Devirler geçse de dünyada deise de deimeyecek olan tek ey bizim kardeliimiz, birliimizdir dedi.

760 BN ESNAFIMIZ 19 MLYAR LE FAZ NDRM KULLANDI

Pandemi döneminde sknt yaayan esnafa devlet olarak destek saladklarn söyleyen Erdoan, Son 8 ylda yaadklarmz bir ibret vesikasdr. Bizi çimento gibi birbirimize balayan ey, milletimizin destei ve beraberliimizdir. Bu nedenle her eyin üstesinden bu ekilde geldik. 2 yldr salgnla mücadele ediyoruz. Salgnla mücadelenin maliyetleri bir yana, kaybettiimiz vatandalarmzn acs da var. Bu pandemi döneminde en çok etkilenen esnafmzdr. Esnafmzn yükünü hafifletmek için çeitli tedbirler aldk. Esnaf ve sanatkarlarmzn kredilerini geri ödemelerini 3 defa erteledik. Esnafmzn borçlarn yaplandrdk. 760 bin esnafmz 19 milyar ile faiz indirimi kredisi kulland. Austos ay sonu itibaryla 2021 ylnda 140 bin esnaf ve sanatkara 17 milyar lira faiz indirimli kredi temin ettik. Kredilerinden yararlanma artlarn kolaylatrdk. Esnafmza gelir kayb ve hibe destei saladk. Kapanma tedbirleri kapsamnda bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin ile 5 bin liralk toplamda 4,3 milyar üzerinde ödeme yaptk diye konutu.

O TELALLARA KALSAK TÜRKYE BATMITI

Cumhurbakan Erdoan, ahiliin sosyal rolünün üreticiyle tüketici arasnda olduu kadar zengin ile fakir, emek ile sermaye arasnda kurduu dengeden geldiini söyledi. Türkiyede baz felaket tellallarnn olduunu kaydeden Erdoan, Ülkemizde her kadar urasak da bir türlü kökünü kurutamadmz kadrolu felaket tellallar, endie ve karamsarlk havas yaymak için urasa da sizler bu samimi gayretimizi biliyorsunuz. O tellallara kalsak Türkiye batmt, bitmiti, yerle yeksan olmutu. Hamdolsun, gelimi ülkelerin bile ciddi sarsntlara yaad dönemde, kayplarmz ksa sürede telafi ederek yolumuza devam ediyoruz. Ne demi Neet Usta? Kendi kendisinden utanmayan, yeryüzünde hiç kimseden utanmaz dedi.

HRACATTA REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYORUZ

En ksa sürede enflasyonu ve açt pahall kontrol altna alacaklarn vurgulayan Erdoan, Skntlarmz, sorunlarmz, dertlerimiz yok mu? Elbette var. Hepsini el ele, gönül gönüle vererek aacaz. Dünyann en yüksek büyüme rakamlarna ulatk. hracatta rekor üstüne rekor kryoruz. stihdam, salgnn öncesinin dahi üzerine çkt. Yatrmclar üretim için ham madde, teçhizat bulmak için urayor. Enflasyonun yol açt hayat pahall ve skntlar biliyoruz. En ksa sürede enflasyonu kontrol altna alacaz. Ksa zamanda raflardaki fahi fiyat artlarnn önüne geçeceiz diye konutu.

eker pancar alm fiyatlarn da açklayan Erdoan, Geçtiimiz yl eker pancar üretiminde 23 tonla Cumhuriyet tarihinin en büyük rekorunu krdk. Bu yl hedefimiz büyük. Geçtiimiz yl ton banda eker pancar alm fiyat 336 lirayd. Bu yl ton ba alm fiyat 420 liradr. Yüzde 25lik bir art ifade eden eker pancar alm fiyatnn ülkemize ve çiftçilerimize hayrl olmasn diliyorum dedi.

Konumalarn ardndan Cumhurbakan Erdoan, yln çrak, kalfa ve ahisine törenle plaketlerini verdi. Ticaret Bakan Mu da Erdoana plaket verdi.

Ana Sayfaya Git