Erdoğan: Eyalet gündemimizde yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, federasyon tartışmaları ile ilgili konuştu ve "Türkiye'nin üniter yapısının en büyük savunucusu, en başta gelen müdafi daima şahsım başta olmak üzere, biz olduk, biz olacağız. Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş buymuş... Hiçbiri bizim gündemimizde yoktur, olmayacaktır" dedi.

Haberler 15.04.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Eski Babakan Ahmet Davutolu, Konyada düzenlenen Evet Platformu tarafndan Klçarslan ehir Meydannda düzenlenen Konya Bulumasna katld. Burada konuan Cumhurbakan Erdoan Türkiyenin üniter yapsnn en büyük savunucusu, en bata gelen müdafi daima ahsm bata olmak üzere, biz olduk, biz olacaz. Eyaletmi, federasyonmu, uymu buymu... Hiçbiri bizim gündemimizde yoktur, olmayacaktr. Cumhuriyetimizin ilelebet payitaht kalacaktr dedi.

MHP lideri Bahçeli, Cumhurbakan Badanman ükrü Karatepenin bir dergide yaynlanan ve bakanlk sisteminin ardndan ehir yönetiminde de deiiklik yaplmas gerektii yönündeki ifadelere eyalet eletirisi getirerek tepki göstermiti.

NTV, STAR TV ortak yaynnda konuan Bahçeli, Bir Cumhurbakan danman eyalet sistemini getireceiz diye söylüyorsa, eyalet sistemine kar olan, üniter yap düüncesi olan ülkücülerin karar ne olabilir? Bunlar düünmek lazm. Bunu saklamann manas yok, ileteceim bir ey de yok. Her eyi yaknen takip eden Babakan ve Cumhurbakan var. Geçmite Kayseride bir belediye bakanl yapm, baka bir özellii olmayan bir kiinin danman olarak Türkiyeyi sabote edecek açklamalarn kabul etmiyorum. Böyle danman olmaz. O zaman Cumhurbakannn, Babakann, AK Partinin, dier partililerin ve MHPlilerin emeklerini sabote ediyor. Benim danmanm olmu olsa, annda görevden alrm demiti.

Pusulay ardlar

Cumhurbakan Erdoan, Pazar günü CHPye sandkta cevap verileceine inandna iaret ederek, CHPnin eski ve yeni genel bakanlaryla, milletvekilleriyle tamamen pusulay arm durumda olduunu savundu. Erdoan, öyle konutu:

Bunlarn derdi büyük. Türkiyenin yönetim sistemi deiince artk milletin önüne çkacak yüzleri kalmayacan çok iyi biliyorlar. Hem göbeini kayan adam diyerek, bidon kafal diyerek, makarnac diyerek bu millete hakaret edip, hem de ülkenin yönetiminde söz sahibi olma devri bitiyor. Bunlar ondan çldryor. Bundan sonra hükümetler otel lobilerinde, Güne Otelde, urada burada, medya patronlarnn yallarndaki pazarlklarla deil, sandkta dorudan millet tarafndan kurulacak.

Karar siz vereceksiniz, milletin yarsdan fazlasnn gönlüne girerek, ülkeyi yönetecek bir cumhurbakannn bu zihniyetten çkmas mümkün deildir. Mevlana Hazretlerinin iaret ettii üzere insanda okyanus gibi bol haysiyet, elif gibi dimdik ahsiyet. te onlar karmda görüyorum, bu çok önemli. Konya, 16 Nisanda evet diyerek, bu haysiyet fukaralarna dersini vermeye hazr m?

Erdoan, pazar akamnn ülkenin bayram olacana vurgu yaparak, Bu tarihi bir devrim ve dönüüm. dedi.

Sandklara sk sahip çkacaz, ihmal yok

l ziyaretleri turunu bugün Konyada tamamlayacan, yarn ise stanbulun Tuzla, Kartal, Ümraniye ve Saryer ilçelerinde finali yapacaklarn bildiren Erdoan, Pazar günü sandklara sk sahip çkacaz, ihmal yok. Hepimiz sandklara gideceiz, sandk görevlisiysek, sandklardaki görevlerimizi hakkyla yapacaz. Oralarda baz virüslere frsat vermeyeceiz, buna da dikkat edeceiz. Sandklar emin ellerde. diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, bu seçimde oy pusulasnda parti amblemi bulunmadna dikkati çekerek, unlar söyledi:

Sadece beyaz ve kahverengiden oluan bir kat var. Beyaz ak yani, o evet. Kahverengiyi de anlyorsunuz. O zaman demek ki beyazda, akta evette buluuyoruz. Mührü evete basarsanz anayasa deiikliini kabul etmi oluyorsunuz. Hayr zaten söylememe gerek yok, o zaman reddetmi oluyorsunuz. Vatandalarmzdan pazar günü mutlaka sanda gitmelerini, oylarn kullanmalarn istirham ediyorum. Oy kullanrken de mührü vurmaktan, zarfa koymaya, sanda atmaya kadar her aamada dikkatli olmalarn rica ediyorum.

Sakn sada solda söyleyenlere kulak asmayn. Aklnza taklan bir ey varsa sandk bandaki görevlilere sorun, onlardan bilgi aln. Oy verme ilemi bittikten sonra da sandk müahitleri oy saym tamamlanp, tutanaklar seçim kurullarna teslim edilene kadar görev yerlerinden ayrlmamal. çinizde sandk müahitleri varsa onlar da sakn oradan tutanaklar almadan ayrlmasn. Demokrasimize, geleceimize sahip çkmak önce sanda gitmekle sonra da sanda attmz oya sahip çkmakla balar.

Davuolu: Kimse kriz çrtganl yapmasn

Konya Milletvekili ve Eski Babakan Ahmet Davutolu ise Erdoandan önce yapt konumada dorudan evet çarsnda bulunmad ve kaos beklentisi içinde olanlara seslendi; Mevcut deiiklik teklifinin usl ve içeriiyle ilgili görü, deerlendirme ve kayglarm, Anayasa Komisyonu öncesinde hem Sayn Cumhurbakanna hem Sayn Babakana detayl olarak aktardm demiti. Davutolu, Cumhurbakan Erdoana bütün maddelerle ilgili ve anayasann bütünüyle ilgili kanaatlerini içeren uzun ve detayl bir metin takdim ettiini söylemiti. Davutolu, yürütme erki bakmndan Cumhurbakanlnn tahkim edilip güçlendirilmesinin, yürütmenin bir elde toplanmasnn doru olduunu, bununla birlikte Meclisin, milletvekillerinin güçlü klnmasnn da önemli olduunu söylemi ve mektupla ilgili u ifadeleri kullanmt:

Türkiyede siyasi yap itibari ile bakldnda, demokrasinin omurgas, demokrasinin koruma kalkan Meclistir. çünkü, toplumun bütününü kapsamas itibari ile üzerinde manipülasyon yaplmas çok zor olan bir erki temsil eder. Mesela 12 Eylül rejimi Meclisi kapatt ama Meclis tekrar seçimlerle olutuunda 12 Eylül rejiminin istemedii bir Meclis tablosu ortaya çkabildi. Ayn ey, 27 Mays dönemi için de geçerli. Nihayetinde, bir seçim sonra toplumun ortak iradesinin yansmasyla Demokrat Parti çizgisinde bir iktidar oluabildi. Meclisin, milletvekillerinin güçlü klnmas bu anlamda önemli.

Ahmet Davutolu, anayasa teklifinin meclis oylamasnda kabul oyu kulland.

Ana Sayfaya Git