Erdoğan: Faiz konusundaki hassasiyetim aynı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Dövizdeki hareketlilik ve yüksek faize ilişkin, "Faiz konusundaki hassasiyetim aynıdır değişen bir şey yoktur. Merkez Bankası bağımsızdır o kendi kararını kendisi alır o ayrı.

Haberler 14.09.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CUMHURBAKANI Recep Tayyip Erdoan, Dövizdeki hareketlilik ve yüksek faize ilikin, Faiz konusundaki hassasiyetim ayndr deien bir ey yoktur. Merkez Bankas bamszdr o kendi kararn kendisi alr o ayr. Ama bunu dnda özel sektöre ait bankalar var bu bankalar Merkez Bankasnn kararna göre hareket ediyor. Bakyorsunuz ellilere varan faiz uygulamas var. Merkez Bankas her zaman yl sonu enflasyon tahminini açklyor. Bugüne kadar Merkez Bankasnn açklad enflasyon oranlarn tutturduunu görmedim. Tutmaz. Tutmad için de bir veya ikinci çeyrekte enflasyon revize edilir. Hep yaadk hala akllanmayacak myz? Enflasyon ite senin attn bu yanl admlar neticesinde ortaya çkyor. Bedelini millet karmdaki esnaf ödüyor. Ben de diyorum ki bu yüksek faizi düürelim dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Grand Ankara Otelde düzenlenen TESK Genel Kurulunda konutu.

Demokrasi vurgusu yapan Erdoan, Ülkemizin ad birileri tarafndan sürekli olumsuzluklarla yan yana anlmaya çallyor. Türkiye geçmite yaad darbelere ramen her seferinde tercihini demokrasiden yana kullanm bir ülkedir. Demokrasimizi serbest seçimlerde tereddüte yer vermeyecek ekilde gösterdik. Son olarak 24 Haziranda milletimiz tercihini göstermitir. Kim seçimler üzerinde en küçük bir gölge olduunu söylerse hem demokrasiye hem de Türkiyeye bühtan ediyor demektir. Türkiyenin demokrasi konusunda herhangi bir eksii yoktur diye konutu.

SERBEST PYASA EKONOMSNE UYMAYAN YÖNTEMLERLE NASIL çÖZDÜKLERN DE GAYET Y BLYORUZ

Erdoan, Ülkemizi üç buçuk kat büyütürken, satnalma paritesine göre dünyann 13. milli gelire göre 17. ekonomisi haline getirdik. Döviz kurundaki hareketlenme bata olmak üzere tüm hadiseleri serbest piyasa ekonomisine uygun yöntemlerle çözmenin mücadelesini veriyoruz. Benzer sorunlar ile karlaan kimi ülkelerin serbest piyasa ekonomisine uymayan yöntemlerle nasl çözdüklerini de gayet iyi biliyoruz. Ama biz bu yollara tevessül etmeyeceiz. Son dönemde karlatmz hadiselere baktmzda ülkemize yönelik gizli, açk saldrlarn ne demokrasimizle ne de ekonomimizle alakas olmadn görüyoruz ifadelerini kulland.

DÖVZ KURUNDAK DALGALANMAYI ÖNLEMEYE YÖNELK YEN ADIMLARIMIZ OLACAK

Erdoan, Küresel ekonomide dolaan paralar bir süredir belirli merkezlerde toplanmaya balamtr. Vurgulamak istediim husus yaadklarmzn, eksiklerimizin yapsal sorunalrmzn ötesinde bir anlama sahip olduudur. Kar karya bulunduumuz sorunlar sebebi ne olursa olsun çözmek durumundayz. Gereken admlar da birer birer atyoruz. Zor dönemler, zor kararlar vermeyi ve uygulamay gerektirir. Döviz kurundaki dalgalanmay önlemeye yönelik yeni admlarmz olacak. Örnein esnaflarmz yakndan ilgilendiren dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. mzaladm Resmi Gazetede yaynland. Bizim anlaymza göre ihracat ve ithalat gibi daryla ii olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesimemelidir açklamasnda bulundu.

KAMUDA HER ALANDA TASARRUF YAPACAIZ

Erdoan, Kamuda her alanda tasarruf yapacaz. Kamuda kullanlan araçlar hem say hem nitelik olarak snrlandryoruz. Birçok bakanlklarmz, genel müdürlüklerimiz kirac. Bakanlk saymzn 16ya dümesiyle birlikte kazanlan binalar deerlendirdik, planlamas yapld. Bundan böyle kirac olan yerlerin tamamndan çkmak suretiyle onlar buralara tayarak buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk. Emekli olunan say dnda personel almayacaz diye konuçtu.

SRAF EKONOMS DEL, ÜRETM VE VERM EKONOMS

Verim ekonomisi vurgusu yapan Erdoan, sraf ekonomisine deil, üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. Devam eden projeleri bitiriyoruz, ihalesi yaplm balamam olanlar oturup konuup onlara balamayacaz. u anda onlar bir kenara koyuyoruz. u anki durum bunu gerektiriyor dedi.

FAZ KONUSUNDAK HASSASYETM AYNIDIR DEEN BR EY YOKTUR

Faiz konusundaki görülerinin deimediini vurgulayan Erdoan u ifadeleri kulland: Faiz konusundaki hassasiyetim ayndr deien bir ey yoktur. Merkez Bankas bamszdr o kendi kararn kendisi alr o ayr. Ama bunu dnda özel sektöre ait bankalar var bu bankalar Merkez Bankasnn kararna göre hareket ediyor. Bakyorsunuz ellilere varan faiz uygulamas var. Yüzde 50 karllkla çalan var m? Bu ancak esrar, eroin tüccarlarnda olur. Faiz denilen bu sömürü aracn kullanmaya asla arac olamayz, vesile olamayz. Bankalarmz u anda tüm göstergeleriyle sapa salam ayakta. Parann ürkek olmas finans kesimlerini ar ihtiyatl davranmaya itiyor. Sürüm ve yaplandrma var. Faiz ve enflasyon bir sebep netice ilikisi olarak masaya yatrdnz zaman faiz sebeptir enflasyon neticedir. Aksini söyleyen bunu bilmiyordur. Enflasyonun orann bankalar belirler mi?

MERKEZ BANKASININ AçIKLADII ENFLASYON ORANLARINI TUTTURDUUNU GÖRMEDM

Merkez Bankas her zaman yl sonu enflasyon tahminini açklyor. Bugüne kadar Merkez Bankasnn açklad enflasyon oranlarn tutturduunu görmedim. Tutmaz. Tutmad için de bir veya ikinci çeyrekte enflasyon revize edilir. Hep yaadk hala akllanmayacak myz? Enflasyon ite senin attn bu yanl admlar neticesinde ortaya çkyor. Bedelini millet karmdaki esnaf ödüyor. Ben de diyorum ki bu yüksek faizi düürelim.

HUKUK SSTEMN BU NOKTADA çOK KARARLI çALITIRACAIZ

Erdoan, Böyle dönemlerin en önemli hastal frsatçlktr. Bankalar kredi faizlerini ar yüksleterek reel sektör fiyatlar iirerek yangnn üzerine adeta körükle giderse bundan herkes zararl çkar. Bu dönemde döviz bahanesi, dolarizasyon ile sattklar ürüne hiç alakas olmad halde bire üç, be zam yapanlar iflah olmayacaklardr. Helali, haram ayrt etmeyenlerin iflah olmas mümkün deildir. Bunlarn Ahilik ile alakas yok. u anda hukuk sistemini bu noktada çok kararl çaltracaz açklamasnda bulundu.

BU BR KRZ DEL MANPÜLASYONDUR

Erdoan, Nice frtnalar atlatp hedeflerine yürüyen Türkiye bu dönemi de geride brakacaktr. Türkiye bu dönemi de ayn ekilde geride brakacaktr. Bugün yaadklarmzn ne 1994 ne de 2001 krizleri ile en küçük benzerlii yok. Her iki kriz, ki bu bir kriz deil onu da söyleyeyim. Bu bir manipülasyondur. Bu manipülatif olaylarn arkas dar ile de balantldr. Akllar verirken o ekilde veriyorlar. Bu manipülasyona sakn aldanmayn bu süreç atlatlp geçilecek. Geçmiteki bu iki kriz Türkiyenin kendi dinamiklerinin ürünüydü. Bugün ise, Türkiyenin durumundan kaynaklanan bir durum kesinlikle söz konusu deildir. 2008 ylnda hatrlayn bu kriz bizi teet geçer demitim. Sonrasnda kayplarmz kat be kat telafi etmitik. imdi de diyorum ki bu kriz bizim krizimiz deildir. Bu yaadklarmz bize zorla yamanmak istenen özel olarak üzerimize atlmaya çallan sahte bir dalgalanmann ürünüdür. ayet hep birlikte salam durursak bu dalgann üzerinden aar yolumuza çok daha güçlü devam ederiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git