Erdoğan: Faizi yine düşüreceğiz

'Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak faize karşı olduğumu bu göreve geldiğimden beri hep söyledim.'

Haberler 20.12.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 3. Türkiye-Afrika Zirvesi kapsamnda Türkiyede eitim gören Afrikal gençlerle bulutu.

TLnin deer kayb devam ederken Faiz sebep, enflasyon neticedir sözünü tekrarlayan Erdoan, çünkü faiz zengini daha zengin yapar, fakiri daha fakir yapar. Eninde sonunda biz bu enflasyonu göreve geldiimde nasl düürdüysek, o zaman 4 puana kadar indirdik, yine düüreceiz. dedi.

Afrikal gençlere çarda bulunan Erdoan, Türkiyeyi ikinci vatannz olarak kabul etmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum. Ülkelerinizde döndüünüzde her biriniz Türkiyenin ve Türk milletinin fahri temsilcileri olarak inallah bizleri temsil edeceksiniz dedi.

Erdoan, Afrika ktas ile kökü 10uncu yüzyla uzanan derin ilikilerimiz bulunuyor. Afrikal kardelerimiz milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. Biz de göreve geldiimiz 2002 ylndan itibaren Afrika ile dostluumuzun ve ibirliimizin gelimesine özel önem verdik. Babakanlk görevim dahil bugüne kadar 30 Afrika ülkesini toplamda 50 defa ziyaret ettim. çou ilk kez olmak üzere kta genelinde pek çok devlet ve hükümet bakann da ülkemizde arladk. Sadece bu yl Covid-19 salgnna ramen Sahra Alt Afrikadan 38 üst düzey heyeti Türkiyede misafir ettik. Aramzdaki mesafeye ramen Afrika ülkelerini yakn birer komumuz olarak addediyoruz. Afrikann meselelerine ilikin olarak ktadaki ortaklarmzla ayn vizyonu, ayn hassasiyeti paylayoruz. Dillerimizin rklarmzn renklerimizin farkl olmas bizim için ne bir utanç, ne de bir üstünlük vesilesidir. Bilakis bunlarn tamam Allahn biz kullarna bahettii bir zenginlik, bir lütuf, bir ikramdr. Bu anlayla tüm çalmalarmz insan onuruna yarar, sürdürülebilir, adaletli bir kalknma hedefi dorultusunda yürütüyoruz. Kimseyi ayrmadan, kimseyi ötekiletirmeden, kimseyi dlamadan Afrika halklar ile dayanmamz arttryoruz. Ekonomik ilikilerimizi eit ortaklk temelinden kazan kazan anlay üzerine ina ediyoruz. Türk firmalar Afrika genelinde toplam deeri yaklak 70 milyar dolar geçen bin 150den fazla proje üstleniyor. Kta çapndaki yatrmlarmzn deeri 6 milyar dolar ayor. On binlerce Afrikal kardeimiz bu irketlerimizde istihdam ediliyor. Birlikte kazanmann bereketine inanan bir millet olarak inallah bundan sonra da bu eksende ilerletmeyi sürdüreceiz ifadelerini kulland.

TÜRKYEY KNC VATANINIZ KABUL EDN

Gençlerin hem Türkiyenin hem de dünyann umudu olduuna dikkat çeken Erdoan, Geleceimizi salkl bir zeminde ina etmek için nitelikli, vizyoner, erdem ve vicdan sahibi gençlere ihtiyacmzn olduunu biliyoruz. Bu amaçla gerek ülkemiz içinde, gerekse yurt dnda birçok projeyi hayata geçirdik. Geçmite farkl kurumlarn fark statülerde verdii burslar Türkiye Burslar ad altnda yeniden düzenledik. Ksa sürede büyük baar kaydeden bu proje ile eskiden 5-6 ülke ile snrl kalan çalmalar, bugün 180 akn ülkeye temil ettik. Devletimizin verdii burslar sayesinde mezun olmu ve bugün ülkesine bakan, siyasetçi, i adam, akademisyen olarak hizmet eden 70 bini akn mezunumuz var. Türkiye Burslarndan 14 binden fazla Afrikal kardeimi de faydaland. Ziyaret ettiimiz ülkelerde zaman zaman bu kardelerimizle karlayor ve onlarn baarlarndan gerçekten gurur duyuyorum. Türkiye Burslarnn yan sra Türkiye Maarif Vakfmz da Afrikann geleceine katk maksadyla eitim hizmetlerini sürdürüyor. TKA ve Yunus Emre Enstitümüz de kendi alanlarnda baarl projelere imza atyor. Gerek burslu olarak, gerek kendi imkanlar ile Türkiyede eitim alan siz gençlerimizi milletimizin gönül elçileri kabul ediyoruz. Kendi evlatlarmzn gelecei konusunda ne hissediyorsak, onlarn üzerine nasl titriyorsak emin olun sizler için de ayn duygular tayoruz. Türkiyeyi ikinci vatannz olarak kabul etmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum. Ülkelerinizde döndüünüzde her biriniz Türkiyenin ve Türk milletinin fahri temsilcileri olarak inallah bizleri temsil edeceksiniz. Biz de hem buradaki eitim sürecinizde, hem mezuniyetiniz sonrasnda ilgili kurumlarmzla sizlere yardmc olmay sürdüreceiz eklinde konutu.

Erdoan, selamlama konumasnn ardndan Afrikal gençleri dinleyerek sorularn yantlad. Programda Afrikal bir örenci Mehmet Akif Ersoyun Zulmü Alklayamam iirini okudu. iiri dinleyen Erdoan, Maallah benden iyi okuyorsun bu iiri, ben bu iirler birincilik almtm dedi.

MLLETMZ FAZE EZDRMEYECEZ

Türkiyede eitim gören Mali Cumhuriyeti vatanda bir genç ise Cumhurbakan Erdoana Türkiyenin ekonomik mücadelesi ile ilgili soru yöneltti. Soruyu yantlayan Erdoan, Gerçekten ekonomik kurtulu sava mücadelemizi baarl bir ekilde sürdürüyoruz. Biz asgari ücret açklamas yaptk. Bu asgari ücret açklamas son 50 yln en önemli artnn, yüzde 50 gibi bir artn olduu bir açklamadr. Ayrca gelir vergisi ve damga asgari ücretten soyutlanmtr. Halkmz bunu anlyor. Açkladmz 4 bin 250 lira ile halkmz inanyorum ki iktidarn ne denli halknn yannda olduunu böylece görmü oldu. Bir dier açklanan karar daha var. O da faizin özellikle yüz baz puan tekrar düürülmü olmas. Tabii muhalefet ve malum çevreler bizim faizdeki bu tür kararllmz asla kabullenemiyorlar. Ama ben de Türkiyenin Cumhurbakan olarak faize kar olduumu bu göreve geldiimden beri hep söyledim. çünkü faiz zengini daha zengin yapar, fakiri daha fakir yapar. Eninde sonunda biz bu enflasyonu göreve geldiimde nasl düürdüysek, o zaman 4 puana kadar indirdik, yine düüreceiz. Ama ben vatandam faize ezdirmeyeceim. Bakn bugün Amerika enflasyonda çok ciddi bir skntnn içerisinde. Avrupa ayn eklide ciddi bir skntnn içinde. Türkiyede de faizciler ne yazk ki bu ii savunmann gayreti içerisinde. Ben de diyorum ki biz kararl bir ekilde yolumuza devam ediyoruz ve milletimizi faize ezdirmeyeceiz. nallah en ksa zamanda da enflasyon aa inmeye balayacak. çünkü faiz sebep, enflasyon neticedir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git