Erdoğan-Guelleh ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirecek bu tehlikeli hamleyi önleme amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine sunulan karar tasarısı maalesef Amerika Birleşik Devletleri'nin vetosuna takıldı. Karar tasarısının diğer 14 ülkenin tamamı tarafından desteklenmiş olması önemli ve manidardır." dedi.

Haberler 20.12.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan ve Cibuti Cumhurbakan smail Omar Guelleh, ba baa ve heyetler aras gerçekletirdikleri görümelerin ardndan Cumhurbakanl Külliyesinde ortak basn toplants düzenledi.

Guelleh ve beraberindeki heyet üyelerini Türkiyede misafir etmekten duyduu memnuniyeti dile getiren Erdoan, 1977de bamszln kazanan Cibutinin, bu sene bamszlnn 40. yl dönümünü kutladn anmsatt. Erdoan, Sayn Cumhurbakannn nezdinde tüm Cibutili kardelerimi tebrik ediyorum. dedi.

Cumhurbakan Guellehin her zaman yanlarnda olduunu dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Kendileri, 15 Temmuz hain darbe giriiminden hemen sonra ülkemize desteini, milletimizle dayanmasn açkça ortaya koymutur. Cibuti Feto terör örgütüne kar gerekli tedbirleri ilk önce alan dostlarmzdandr. Bata Sayn Cumhurbakan olmak üzere tüm Cibuti makamlarna tekrar ahsm ve milletim adna teekkür ediyorum. diye konutu.

slam dünyasnn birliine, beraberliine ve dayanmasna en fazla ihtiyacn hissedildii günlerden geçildiine iaret eden Erdoan, Bu dönemde slam ülkelerinin aralarndaki yapay sorunlar bir tarafa brakarak yek vücut olmalar, birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor. Cumhurbakan Sayn Guellehin bu ziyaretini slam ülkeleri arasndaki dayanmann güçlendirilmesi açsndan önemsiyorum. vurgusu yapt.

stanbulda düzenlenen slam birlii Tekilat Olaanüstü Liderler Zirvesine Cibutinin de babakan düzeyinde katldn anmsatan Erdoan, Kudüse sahip çktklar için kendilerine ayrca teekkür ediyorum. ifadesini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, stanbulda her açdan çok baarl bir zirve gerçekletirdiklerinin altn çizerek, konumasn öyle sürdürdü:

Kudüsün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün korunmas noktasnda kritik kararlar aldk. Bildiiniz gibi mesele dün itibaryla Birlemi Milletler zeminine tand. Kudüsün tarihi statüsünü deitirecek bu tehlikeli hamleyi önleme amacyla Birlemi Milletler Güvenlik Konseyine sunulan karar tasars, maalesef Amerika Birleik Devletlerinin vetosuna takld. Karar tasarsnn, dier 14 ülkenin tamam tarafndan desteklenmi olmas, önemli ve manidardr. imdi inallah bu tasary Birlemi Milletler Genel Kuruluna tayacaz. Uluslararas toplumun Genel Kurulda adalet, hakkaniyet ve bartan yana güçlü bir tavr sergileyeceine inanyorum. Genel Kurulda üçte ikilik bir destek aslnda Birlemi Milletler Güvenlik Konseyindeki vetonun adeta reddi anlamna gelecektir. Buradan bir kez daha Birlemi Milletler üyesi tüm ülkeleri Kudüsün tarihi statüsüne sahip çkmaya davet ediyorum. Türkiye olarak bu meselenin sonuna kadar takipçisi olmay sürdüreceiz.

Cibutiyi 2015te ziyaret ettiini anmsatan Erdoan, Guellehi Türkiyede arlamalarnn ülkeler arasndaki güçlü dostluun nianesi olduunu söyledi.

Jeopolitik konumu itibaryla Dou Afrikaya giri kaps olan Cibutinin, Afrika ktasn ilgilendiren önemli meselelerde kayda deer bir rol oynadn belirten Erdoan, Özellikle Somali balamnda Cibuti, bu ülkenin istikrarna ciddi katklar salyor. Ayrca nasl ki ülkemiz milyonlarca mülteciye kucak açp ev sahiplii yapyorsa benzer ekilde Cibuti de imkanlarnn çok ötesinde sorumluluk üsleniyor. diye konutu.

Erdoan, görümelerinde ikili ve bölgesel konularda kapsaml görü alveriinde bulunduklarn dile getirerek, muhtelif alanlarda çeitli anlamalara imza atldn anmsatt.

kili ilikiler ele alnrken ticari ve ekonomik ilikilerin daha da gelitirilmesi hususunda mutabk kaldklarn ifade eden Erdoan, Bu bakmdan Türk Özel Ekonomik Bölgesine önem atfettiimizi belirtmek isterim. Türk Özel Ekonomik Bölgesinin sadece Cibuti ile deil ayn zamanda bölge ülkeleriyle de ekonomik ilikilerimizi farkl bir boyuta tayacana inanyorum. Orada 5 bin dönümlük bir arazinin böyle bir tahsisinin yaplyor olmas inanyorum ki bizim müteebbislerimizin de orada yatrmc rolünü üstlenmek suretiyle aramzda güçlü balarn kurulmasna vesile olacaktr. dedi.

Cumhurbakan Guellehin yarnki temaslar kapsamnda i adamlaryla bir araya geleceini söyleyen Erdoan, Türk iadamlarn Cibutiye yatrm yapmalar için tevik ettiklerini ifade etti. Erdoan, Biz bugüne kadar Cibutili kardelerimizin yannda olduk bundan sonra da kendilerine her türlü destei sunmaya gayret edeceiz. eklinde konutu.

TKA tarafndan tamamlanan Burhan Bey Caddesi Yenileme Projesi ile Tacuradaki restorasyon projelerinin gurur kaynaklar olduunu aktaran Erdoan, 2015teki ziyaretinde kararlatrlan ve yapm TKA tarafndan üstlenilen çocuk hastanesi projesi üzerindeki çalmalarn da devam ettiini bildirdi. Hastanenin yapmna en ksa sürede balayacaklarn belirten Erdoan, salk alanndaki ilikilerinin sadece hastane inasyla snrl olmadn, ambulans hibesi, salk haftalar düzenlenmesi gibi etkinliklerle sürdüünü kaydetti.

Türkiye Diyanet Vakf tarafndan Cibutide yaptrlan 5 bin kiilik Sultan Abdülhamit Han Cami ve külliyesinin inaatn ramazan ayna kadar tamamlamay planladklarn dile getiren Erdoan, Maarif Vakf tarafndan çok yakn zamanda açlmas planlanan okulun da iki ülke ilikilerine olumlu yönde katksnn olacana inandn söyledi.

Cumhurbakan Erdoan, bu yl 19 Cibutili örenciye Türk üniversitelerinde eitim imkan sunduklarn, Türkiye burslaryla Cibutili gençlerin nitelikli ve donanml yetimeleri için gereken destei vermeyi sürdüreceklerini bildirdi. Erdoan, u ana kadar 200e yakn Cibutili örenci burada eitim öretim gördü ve onlar da bizim inanyorum ki Cibutide adeta birer misyon efimiz olacaktr, aramzda köprümüz olacaktr. dedi.

Erdoan, ziyaretin hayrlara vesile olmasn temenni etti.

- Anlamalarn imza töreni

Basn toplants öncesinde Erdoan ve Guellehin huzurunda iki ülke arasndaki anlamalarn imza töreni gerçekletirildi.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasnda Salk Alannda Hibe Yaplmasna Dair Anlama Salk Bakan Ahmet Demircan ile Cibuti Salk Bakan Djama Elmi Okieh tarafndan imza altna alnd.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasnda Nakdi Yardm Uygulama Anlamas ise Milli Savunma Bakan Nurettin Canikli ile Cibuti Milli Savunma Bakan Ali Hassan Bahdon tarafndan imzaland.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Arasnda Kolluk Personelinin Güvenlik Alannda Eitim ve Öretimine likin birlii Anlamas da çileri Bakan Süleyman Soylu ile Cibuti Milli Savunma Bakan Ali Hassan Bahdon tarafndan imza altna alnd.

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköretim Kurulu ile Cibuti Cumhuriyeti Hükümeti Salk Bakanl arasnda Cibuti Uyruklu Tp Örencilerinin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Anlamas YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç ile Cibuti Salk Bakan Djama Elmi Okieh tarafndan imzaland.

Ana Sayfaya Git