Erdoğan: Hendekler benim Kürt kardeşlerime reva mıydı?

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'deki açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bundan sonra muhatabımız sadece ve sadece millettir, sizsiniz. Biz çözüm süreci başlattık. Ama onlar maalesef bombaları patlattılar. Çukurları açtılar" dedi.

Haberler 31.03.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Mardinde 15 Temmuz Meydannda düzenlenen toplu açl töreninde halka hitap etti. Sözlerinin banda Mardinlilerin Regaip Kandilini kutlayan Erdoan, Mardin kardeliin, hogörünün, estetiin ehridir. Mardin, dostluun, muhabbetin, bereketin ehridir. ster kendi vatandamz olsun ister yabanc, Mardini görmeyen Türkiyeyi tam olarak görmü olmaz. Bu güzellikleri görmek isteyen herkese Mardinin kollar da gönlü de açktr. Mardin, aclarn, gözyalarnn, ykmlarn deil, güzelliklerin ehri olarak yoluna devam etmelidir. Eer bugün tek bana Mardine ylda en az 10 milyon turist gelmiyorsa, Mardinli kardelerimiz bu bereketten istifade edemiyorsa bunun nedeni terördür, suçlusu da bölücü terör örgütüdür. Terörün olduu yere ne yatrmc gelir ne turist gelir dedi.

Konumas srasnda, dam isteriz slogannn atlmas üzerine Erdoan, Bu konudaki kanaatimi biliyorsunuz. 16 Nisan inallah Mardin Evet diyecek deil mi? 16 Nisandan sonra Meclise gelecek. Sayn Klçdarolu diyor ki Ben buna evet diyeceim. Sayn Bahçeli Evet diyeceiz diyor. Sayn Yldrm, o da Evet diyecek. Bana geldii zaman ben de bunu onaylarm. Benim için Hans ne der ben buna bakmam, Ahmet, Mehmet, Aye, Fatma ne der, ben buna bakarm. çünkü bunca ehidimizin katilini bizim affetme yetkimiz yoktur dedi.

AçILAN HENDEKLER BENM KÜRT KARDELERM REVA MIYDI?

Milleti birbirine düürmek isteyenlere cevabn 16 Nisanda Evet denilerek verilmesini isteyen Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Türkiyenin ve Mardinin önünü kesmek isteyenlere cevabmz 16 Nisanda Evet diyerek veriyor muyuz? Peygamberin, evliyann, alimlerin ehri Mardini, kendi ideolojik sapknlklarna kurban etmek isteyenlere cevabmz 16 Nisanda Evet diyerek veriyor muyuz? Mezopotamyay tarihi zenginliklerden kopartp, çukurlara gömmek isteyenlere cevabmz Evet diyerek veriyor muyuz? Bu caddelere açlan hendekler, benim buradaki Kürt kardelerime reva myd, Süryani kardelerime reva myd? Türkiye siyasi ve ekonomik krizin pençesinde kvranrken yaadklarmz hatrlayalm. Cumhurbakan ile Babakan kavga ettii için yaadmz 2001 krizini hatrlayalm. Merhum Ecevit ile Sezer ayn ekoldendi. Birbiriyle kavga ettiler. Faturasn kim ödedi? Millet ödedi. 28 ubat bata olmak üzere demokrasi, hak ve özgürlükler alanndaki kayplarmz gözlerimizin önüne getirelim. Koalisyonun açt yaralar hatrlayalm. Kurucusu olduum AK Partinin iktidaryla istikrar ve güven ortamnn meyvelerini toplamaya baladktan sonra o günlerin farknda daha iyi vardk. Hamdolsun Türkiyeyi üç kat büyüttük. Biz kasamza, kesemize sahip çktk.

Cumhurbakan Erdoan, Ak Parti iktidarlar döneminde yaplan hizmetleri de anlatarak, Benim insanm, vatandam, buradaki Kürt, Arap, Süryani kardelerim buna layktr. Biz kalknmamzn mücadelesini verirken karmza sürekli engeller çkardlar. 2007 ylndaki 367 garabetini hatrlyorsunuz deil mi? Anayasann, hukukun çinendiini nasl unutabiliriz? Cumhurbakann halk seçsin dediimizde, yönetim sistemimizdeki deiimin ilk admn zaten atm olduk. Bu sknty geride braktk ama sabotajlar bitmedi diye konutu.

BEN 80 MLYONUN TEMSLCSYM

Önce Gezi olaylar ile fitne atlmann denendiini, ardndan 17- 25 Aralk FETÖ yarg darbe giriimini balatldn söyleyen Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti:

7 Haziran 2015 seçiminde hiçbir parti tek bana kuracak çounluu elde edemeyince bir anda gözleri parlad. Yllardr arayp da bulamadklar frsat yakaladklarn düündüler. Demokrasi içinde yaplan her mücadeleye saygm var. 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizin birliine yaplan saldrlar hep beraber gördük. Diyarbakrda 53 Kürt kardeimizi öldürdüler. Ölen Kürt, öldüren de onlardan. Bu reva mdr? Benim Kürt kardelerimden ne istiyorsunuz? Onlar size ne yaptlar? Utanmadan Biz Kürtlerin temsilcisiyiz diyorlar. Yalan. Kz demeden, erkek demeden çocuklar daa kaçrdnz. O anneleri orada alattnz. Ben Türk, Kürt, Laz, Bonak, Arapn, 80 milyonun temsilcisiyim. Bizde bölücülük yok. Bizim derdimiz Türkiye, bunlarn derdi çukur. çukurla ii olanlarn derdi olur mu? Derdi millet olann bombalarla, patlayclarla, silahlarla ne ii olabilir? Bölgedeki kardelerimizin kimin kendileri için çaltn, kimin kendilerini yok etmek için çaltn artk görmütür. Türkiye Cumhuriyeti 80 milyonun tamamnn devletidir. Türkiye Cumhuriyeti çukur açanlar açt çukurlara gömmütür. imdi madur olan hepsinin evini tek tek yapyoruz. En ksa zamanda teslim etmeye balyoruz.

BZ çÖZÜM SÜRECN BALATTIK, ONLAR MAALESEF BOMBALARI PATLATTILAR

Artk bu ülkede hiçbir teröriste rahat olmadn da söyleyen Erdoan, Ya girdikleri yanltan geri dönüp teslim olacaklar ya da bu topraklar terk edip gidecekler dedi. stanbulda Hayr çadrna yapt ziyareti de hatrlatan Erdoan, öyle konutu:

Hayr çadrna girdim. Niye hayr diyorsunuz dedim. Daha çada bir Türkiyede yaamak için dediler. Oradan da Yavuz Sultan Selim Köprüsü gözüküyor. Adn neden Yavuz Selim koydunuz, neden Recep Tayyip Erdoan koymadnz? dedi. Alçak gönüllük yaptk ite fena m? Osmanlda 18 milyon kilometre kareye hükmeden Yavuzun ismi o köprüye konulmaz m? Biz Hayra sayg duyuyoruz, siz de Evete sayg duyun dedim. Bundan sonra muhatabmz sadece ve sadece millettir, sizsiniz. Biz çözüm süreci balattk m? Balattk. Ama onlar maalesef bombalar patlattlar. çukurlar açtlar. 16 Nisandaki Türkiyedeki terör örgütü, Avrupadaki terör örgütüyle Hayr çkarmas yapt m? sviçre Parlamentosunun önünde bir pankart, benim resmim ve benim akama silah dayamlar. Öldürün diyor. Ben buradan AK Parti, MHP, CHP, Saadet Partisine gönül veren tüm kardelerime sesleniyorum; Senin Cumhurbakan için öldürme talimat veren bunlara sessiz mi kalacaksnz? ledikleri suç üzerlerine gideceiz, onlar orada brakmayacaz. Niçin Evet dediimizi merak edenler dönüp, kimlerin hayr dediine bakn. Kim hayr diyor? Kandil, mral, Pensilvanya, DEA Hayr diyor.

Erdoann konumasnn ardndan, toplu açl töreninde canl yayn ile Nusaybin lçesine balanlarak orada bulunan çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki ile birlikte, yaplacak konutlarn temel atma töreni gerçekletirildi. Toplu açl töreni kurdelesinin kesilmesinden sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Mardin Valiliini ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git