Erdoğan: İhracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni rekor bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "OECD tarafından yayınlanan son raporlarda Türk ekonomisi için 2021 yılında yüzde 5,7 ve 2022 yılında yüzde 3,4 büyüme öngörülüyor. İnşallah bu tahminlerin de ötesine geçeceğimize inanıyorum. Bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı bekliyoruz" dedi.

Haberler 23.06.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Katar Ekonomi Forumu etkinliine video mesajla hitap etti. Erdoan, forumun hayrlara vesile olmasn dileyerek, Koronavirüs salgn sebebiyle son 1,5 yldr küresel ekonomi sancl, snamalar ve belirsizlikler ile dolu meakkatli süreçten geçiyor. Son asrn en büyük salk krizi olarak nitelenen bu salgn, a konusunda yaanan onca ilerlemeye ramen dalgalar ve yeni varyantlar halinde ülkemizi etkilemeyi sürdürüyor. 2020 ylna dair ekonomik veriler dünyamzn nasl bir girdabn içinde olduunu göstermeye yeterlidir. Mesela 2020 ylnda dünya ekonomisi yüzde 3,5 küçülmü, küresel ticaret yüzde 10a yakn daralmtr. Uluslararas dorudan yatrmlar yüzde 42 azalrken, 90 milyondan fazla insan ar yoksulluk snrnn altna dümütür. Küresel borç toplam 282 trilyon dolara ulaarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Gda ve metal fiyatlar dünya çapnda son 10 yln rekorunu krd. Bilhassa küresel sistemin çeperinde yer alan az gelimi ve gelimekte olan ülkeler salgn karsnda adeta kaderlerine terk edildi dedi.

TÜM NSANLIIN AISI OLACAK

Cumhurbakan Erdoan, ayn kaytszln a konusunda da sergilendiini kaydederek, Ayn kaytszln salgna kar en büyük silah olan a meselesinde de sergilendiine ahit oluyoruz. Dünyann 100e yakn ülkesinin halen ilk doz aya dahi ulaamad vahim bir tablo ile kar karyayz. Üstelik yaplan analizler 2023 ylna kadar 85 yoksul ülkenin aya eriim imkan bulamayacan iaret ediyor. nsanlk olarak bize büyük bir aile olduumuzu tekrar hatrlatan salgn ne yazk ki küresel dayanma açsndan bir frsata tahvil edilemedi. A ve ilaç adil ekilde tüm ülkelerin kullanmna açlmadkça küresel ekonomik canlanmann da mümkün olmayacan biliyoruz. Türkiye olarak bu hassas dönemde sorumluluk üstlenmekten kaçnmadk. Dost kara günde belli olur diyerek 158 ülke ve 12 uluslararas kurulua tbbi malzeme desteinde bulunduk. Bir taraftan farkl kaynaklardan temin ettiimiz alar vatandalarmza uygularken dier taraftan da henüz aya ulaamam dost ve karde ülkelere yardmc olmaya çalyoruz. Katldmz tüm platformlarda a meselesinin yeni adaletsizliklere yol açmamas gerektiinin altn çiziyoruz. Yl sonuna doru kullanma hazr hale getirmeyi planladmz milli a çalmalarmz da bu hassasiyet ile yürüyoruz. Türkiyenin gelitirdii koronavirüs asnn inallah milletimiz ile birlikte tüm insanln da as olacann müjdesini buradan paylamak istiyorum diye konutu.

5 YILDA YÜZDE 250 ARTTI

Cumhurbakan Erdoan, rkçla da deinerek, Burada giderek küresel bir boyut kazanan rkçlk virüsüne de deinmekte fayda görüyorum. Salgn sadece ekonomik adaletsizlikleri derinletirmekle kalmam ayn zamanda slam dümanl ve göçmen kartln da alevlendirmitir. Bugün birçok Batl ülkede kültürel rkçlk, farkl dinden, inançtan renkten olana tahammülsüzlük koronavirüsten daha tehlikeli hal almtr. statistikler buz dann sadece görünen ksm olsa dahi sorunun ulat boyutlar ortaya koymaktadr. Batda rkç ve slam düman saldrlar son 5 yl içinde yüzde 250, bu saldrlarda hayatn kaybedenlerin oran ise yüzde 700 artmtr. Camilere, derneklere, Müslümanlara ait i yerlerine, Müslüman kadn ve gençlere yönelik rkç eylemlerin de trmandn görüyoruz dedi.

ULUSLARARASI MEDYA SESSZLE BÜRÜNÜYOR

Cumhurbakan Erdoan, 2019 ylnda Yeni Zelandann Christchurch ehrinde 51 kiinin öldüü saldrnn yaralar henüz kapanmamken, 2 hafta önce Kanadada gerçekletirilen benzer terör eyleminin haberini aldklarn söyledi. Erdoan, Sokakta yürüyen Müslüman bir aile slam ve insanlk düman bir terörist tarafndan alçakça katledildi. Irkç terör saldrlar sadece Müslümanlar deil Musevileri, Afrikallar, Asya kökenlileri, Romanlar da hedef alyor. Ancak uluslararas medya ve insan haklar örgütleri bu tür eylemler karsnda braknz tepki göstermeyi derin bir sessizlie bürünüyor. DEAla mücadelede sergilenen küresel dayanmann terör parantezine alnarak Müslüman düman akmlara kar da gösterilmesi arttr. Dier türlü insanlk medeniyetler çatmas denilen senaryolarndan kendini kurtaramayacaktr dedi.

2020 YILINI BÜYÜMEYLE KAPATTIK

Erdoan, salgn sonras dünyann ekonomik, sosyal ve siyasi bakmdan büyük deiimlere sahne olacan imdiden görebildiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Türkiye olarak hazrlklarmz içinde bulunduumuz asra ve gelecee damgasn vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz. Salgn her ne kadar ülkelerimiz ve ekonomilerimiz için riskler olutursa da ayn zamandan pek çok frsat penceresi de açyor. Salgn döneminde sadece salkta deil üretim, lojistik, kamu güvenlii, istihdam, sosyal destek alanlarnda da ülkemiz pozitif yönde ayrt. Asya merkezli üretim ana alternatif araylarnda 3 ktay birletiren, stratejik konumuyla Türkiye daha fazla ön plana çkmaya balad. Olumsuz ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki aksaklklara ve artan korumacla ramen 2020 yln büyümeyle kapattk. Yüzde 1,8lik oranla G-20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ikinci ülke olduk. Yine bu dönemde G-20de sanayi üretimi en çok artan devletler arasnda yer aldk. 2021 ylnn ilk çeyreinde yakaladmz yüzde 7lik büyüme oran yln geri kalan için beklentilerimizi artrd. OECD tarafndan yaynlanan son raporlarda Türk ekonomisi için 2021 ylnda yüzde 5,7 ve 2022 ylnda yüzde 3,4 büyüme öngörülüyor. Bu OECD ülkeleri arasnda öngörülen en güçlü toparlanmalardan biridir. nallah bu tahminlerin de ötesine geçeceimize inanyorum. Bu yl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaarak yeni bir rekora imza atmay bekliyoruz.

BRLMZ LERLETMEKTE KARARLIYIZ

Bu gelimelere paralel olarak 19 yldr aralksz sürdürdüklerini belirttii reform gündeminden de kopmadklarnn altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Ksa süre önce insan haklar eylem planmz ile ekonomi reform paketimizi milletimizle paylatk. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuturma hedefiyle balatm olduumuz çalmalarmz da sürdürüyoruz. Yine bu süreçte bölgemizdeki sorunlar çözmek, küresel istikrar ve bara katkda bulunmak için youn bir diplomasi trafii yürütüyoruz. Karlkl sayg ve eit ortaklk temelinde komularmzdan balayarak bölge ülkeleriyle i birliimizi ilerletmekte kararlyz. Türkiyenin Suriye, Libya ve Dou Akdenizde att admlarn ne kadar isabetli ve yerinde olduu son günlerde daha iyi anlalmtr. Ülkemiz bu corafyalarn tamamnda üstlendii sorumlulukla teröre set çekmi, demokrasiyi korumu, diyalog ve uzlann önünü açmtr. Katara yönelik uygulanan haksz abluka ve yaptrmlarn kaldrlmasna ve karde Körfez haklarnn yeniden kucaklamasna imkan tanyan Körfez Birlii Konseyi kararlarndan duyduumuz memnuniyeti de buradan tekraren ifade ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git