Erdoğan: Kamu görevlilerini tehdit etmek darbeci zihniyetin yansımasıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasal güvence altında kamu hizmetini yürütmekle görevli insanları tehdit etmek ve gücünü milli iradeden alan iktidara direnmeye çağırmak faşist ve darbeci zihniyetin yansımasından başka bir şey değildir" dedi.

Haberler 31.05.2022 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Saytayn 160nc Yl Dönümü Kurulu Yl Dönümü Programnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, Osmanl Devletinin kamu reform çalmalarnn bir ürünü olarak faaliyete balayan Saytayn devlet fonksiyonlar içinde önemli bir yere yerletirildiini söyledi. Erdoan, mali istikrara katk vermek üzere gelirlerin ve giderlerin kontrol altnda tutulmas gayesiyle faaliyet gösteren Saytayn her dönemde önemini koruyarak bu günlere geldiini belirtti. Erdoan, TBMM adna görev yapan Saytayn tüm mensuplarnn üstlendikleri sorumluluklar yerine getirmenin gayreti içinde olduklarndan üphe duymadna dikkat çekerek öyle dedi:

Saytayn denetim alanna giren devlet bütçesi, 85 milyonun tamamnn rzkndan keserek kamuya aktard kaynaklardan oluuyor. Dolaysyla Saytay her bir vatandamzn hakkn, hukukunu, özellikle gözeten bir faaliyet yürütmeye çalyor. Binlerce yllk devlet geleneimizin denetim boyutunun temsilcisi olan bu kurumumuz, hukuk devletinin temel talarndan biridir. Denetimin özünü oluturan effaflk ve hesap verebilirlik, modern demokratik devlet sisteminin en önemli vasflar olarak tüm dünyada kabul görmektedir. Bizde yönetim anlaymzn özünü oluturan insan yaat ki devlet yaasn ilkesini hayata geçirirken bu anlay gelitirecek reformlara arlk verdik. Bu çerçevede Saytaymz sahip olduu birikim, kendine verilen yetkiler ve üstlendii misyon ile kamu yönetim sistemimizde gerçekten de kilit bir role sahiptir. Saytay hiçbir kamu kurumunun rakibi veya ikamesi deil, denetledii her kamu kurumunun faaliyetlerini hukuka uygun yürütmesine rehberlik eden bir yardmcsdr. Buras, kendisi dorudan hesap soran deil hesap sorulmadan önceki hazrlklar yapan çalmalar yürüten malzemeleri hazrlayan bir kurumdur.

DENETMDEN KAçMADIIMIZIN ÖRNE YAPTIIMIZ DEKLKLERDR

Erdoan, Anayasaya göre yarg yetkisiyle donatlm yüksek denetim organ olan Saytay, 2006-2010 yllarnda çkardklar kanunlarla daha da güçlendirdiklerini ifade ederek, Sivil, asker tüm kamu kurumlarn, kamu iktisadi teekkülleri, belediye irketleri dahil kamu kayna kullanan her kurumu Saytay denetimi kapsamna alarak, hukuk devleti ilkesine olan ballmz ispatladk. Böylece milletimizin kamu kaynaklarnn nasl harcandn en doru, güvenilir ve sistematik ekilde takip edebilmesini temin ettik. Kamu yönetimine ilikin dier reformlarmzn hemen tamamnda Saytayn denetim alann genileten bir yaklam benimsedik. Saytay mensuplarnn özlük haklarnda gerçekletirdiimiz iyiletirmelerle sizlerin çalma artlarn da düzelttik. Mesleki güvencelerinizi tahkim etmek suretiyle denetim faaliyetlerini her türlü etki ve baskdan uzak bir ekilde yapabilmenizi saladk. Bizim denetimden asla kaçmadmzn, korkmadmzn, çekinmediimizin en somut örnei Saytay Kanununda ve Saytay mensuplarnn özlük haklarnda yaptmz tüm bu deiikliklerdir diye konutu.

Erdoan, Cumhurbakanl Hükumet Sistemine geçtikten sonra da Saytayn denetim alann geniletmeyi, imkanlarn artrmay sürdürdüklerini kaydetti. Erdoan, Ülkemizin ve kamu yönetiminin ortaya çkan talepleri çerçevesinde gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya devam edeceiz. Amacmz Türkiyenin demokratik hukuk devleti vasfyla 2023 hedeflerine ulamasn, 2053 vizyonunu hayata geçirmesini temin etmektir. nallah önümüzdeki dönemde bu dorultuda hep birlikte çok daha etkin ve yaygn çalmalar gerçekletireceiz dedi.

DENETMN AçIK ARAMA OLARAK YAPMAMASI GEREKYOR

Erdoan, Cumhuriyetin ilannn 99uncu yl, Saytayn 160nc kurulu yl dönümü olduunu hatrlatarak Akl ve vicdan sahibi hiç kimsenin inkar edemeyeceine inandm bir gerçek var. Bu gerçek de Türkiyenin demokrasi ve kalknma sürecinde geçtiimiz 20 ylda bir asrlk yol kat ettiidir. Dünyann pek çok yerinde bize bu kadar ksa sürede bu kadar devasa atlmlar nasl gerçekletirdiimizi soruyorlar, hatta sormakla kalmayp heyetler göndererek bizzat kurumlar nezdinde incelemeler yaptryorlar. Biz yürütme tarafndan meseleye ülkemize ve milletimize en ksa sürede mümkün olan en çok eserin ve hizmetin kazandrlmas penceresinden bakyoruz. Denetim ve yarg organlar ise bu meseleyi elbette sürecin hukuka uygunluu yönünden deerlendirecektir. Önemli olan bu iki yaklam, ülkenin ve milletin çkarlarn en üst düzeyde tutacak bir yerde buluturmaktr. Bunun için Saytayn icrac kurumlardaki denetimini sadece açk arama veya ceza penceresinden bakarak, yapmamas gerektiini düünüyorum. Doru olan yaklamn icrac kurumlarn i ve ilemlerinin hukuka uygunluunu kolaylatrc, yardm edici, yol gösterici bir anlayla denetim faaliyetlerinin yürütülmesi olduuna inanyorum dedi.

DARBEC ZHNYETN YANSIMASIDIR

Cumhurbakan Erdoan, hukukun deil de baka güçlerin iaretine göre çalan her kurumun eninde sonunda vesayet damgas yemeye mecbur olduunu vurgulayarak, Biz birilerinin sürekli yapt gibi hakim savcsndan polisine, üst düzey bürokratndan memuruna kadar tüm kamu görevlilerini tehdit ederek kendi siyasetçimize alan açmaya asla çalmadk, çalmayz. Biz sorumluluklarmz yerine getirirken devlet geleneimizin adabna, ahlakna, usulüne aykr bir söz söylememeye, bir tutum sergilememeye azami dikkat gösteriyoruz. Anayasal güvence altnda kamu hizmetini yürütmekle görevli insanlar tehdit etmek ve gücünü milli iradeden alan iktidara direnmeye çarmak faist ve darbeci zihniyetin yansmasndan baka bir ey deildir. Kamu hizmetlerinin, yatrmlarn, üretimlerin, istihdamn tkanmasndan kimin fayda göreceini düündüümüzde izlenen taktiin gerisindeki sinsi amaç kendiliinden ortaya çkacaktr. Yalan ve yanl bilgilerle kamuoyunun megul edilmesinden daha tehlikelisi eksik ve çarptlm bilgilerle bu iin yaplmasdr. Türkiyenin ykc deil yapc çalmalara, yaklamlara ve küresel analizlere ihtiyac vardr deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git