Erdoğan: Kiliseden değil, müzeden dönüştürüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Ayasofya kararı ile ilgili “Ayasofyanın kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldüğünün altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberler 15.07.2020 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kabine Toplants sonras önemli açklamalarda bulundu. Erdoan, Ayasofya ile ilgili olarak, Ayasofyann müzeden camiye döndürülerek vakfiyesindeki amaca uygun ekilde hizmet verecek olmas hepimizi sevindirmitir. Burada bir kez daha Ayasofyann kiliseden deil, müzeden camiye dönütürüldüünün altn çizmek istiyorum dedi.

te Cumhurbakan Erdoann konumasndan satr balar

Kabinemizin 2. yln doldurmas vesilesiyle bugün kapsaml icraat deerlendirmesi yapacamz ifade etmitik. Gündemin younluu sebebiyle önümüzdeki hafta müstakil bir programda yapmay kararlatrdk. Bugün son 5 aydr olduu gibi koronavirüs salgn etkileri ve sonuçlar geliyordu. Türkiye bu konuda dünyaya örnek bir baar ortaya koymutur.

MLLETMZDEN RCAMIZ KURALLARI BIRAKMAMASIDIR

Salgnn zirve dönemini alnmzn akyla geride braktk. Dünyann önemli bir bölümünde salgnda rekorlar krld dönemde biz gayet sakin geçiriyoruz. Salam altyapmz ve dikkatli organizasyonumuz sayesinde kolayca üstesinden geliyoruz. Milletimizden ricamz bu tablonun daha iyiye gitmesi için kurallar brakmamasdr. Vaka ve ölüm saylarnn yeniden aa yönlü eilime girmi olmas sevindirici. Biraz daha gayretle bu saylar sfra yaklatrmalyz.Türkiye elde ettii bu küresel baarnn karln, siyasi ve ekonomik snf atlatabilecek konumdadr. Bu frsat deerlendirip deerlendirememe kararn 83 milyon hep birlikte vereceiz.

EKONOMDE AçIKLANAN VERLER BR KIPIRDANII HABER VERYOR

Yaptmz açllar, düzenlediimiz programlar bunun en somut ifadesidir. Birkaç gün önce ülkemizin en yüksek köprüsü olan Beendik Köprüsünü ve yanndaki yollar hizmete açtk. Meclisimizde ksa bir ara dnda çalmalarna devam etti. Geçtiimiz hafta görüülerek kabul edilen baro deiiklii kanunun ülkemize hayrl olmasn diliyorum. Özel sektörün iine sahip çkmasn takdirle izliyoruz. Ekonomide açklanan her veri, kayplar telafinin ötesinde bir kprdan haber veriyor. Turizmin de en ksa sürede bekledii çtay yakalayacana inanyorum. Artk bu bölgede Türkiyenin içinde almad, destek salamad bir projenin yürüme ans yok.

AYASOFYANIN CAM OLARAK HZMET VERMEYE BALAYACAK OLMASI HEPMZ SEVNDRD

Hiçbir ayrm yapmadan herkesi Türkiyenin hak, hukuk adalet ve meruiyet temelinde uzatt bar ve i birlii eline karlk vermeye davet ediyorum. Bedeli mazlumlarn, madurlarn ah ve feryad olan hiçbir düzenin sahiplerine hayr getirme ihtimali yoktur. Yaadmz dünyay sadece belirli bir kesim için deil herkes için daha huzurlu bir yer getirene kadar mücadelemizi devam ettireceiz. Son günlerdeki önemli bir gelime de Ayasofyann statüsü konusunda yaand. Müzeden camiye döndürülerek vakfiyesindeki amaca uygun ekilde hizmet verecek olmas hepimizi sevindirmitir. Burada bir kez daha Ayasofyann kiliseden deil müzeden camiye dönütürüldüünün altn çizmek istiyorum. Harap halde teslim alnan Ayasofya, tam anlamyla bize ait bir esir haline dönütürülmütür. Tam 5 asrdr süren bu sahiplenii yok sayarak buray Fetihten önceki haliyle tasavvur etmekte srarn gerisinde gaflet yoksa baka eyler aramak gerekir. Bu medeniyetin tarihine, kültürüne deerlerine dorudan saldrmaya cesareti olmayanlar sembollerimizi ypratarak sinsice kendilerine yol bulmaya çalyorlar. Hamd olsun bu zaman kadar aradklar yollarn hepsi de milletimizin irfanna çarpp yerle yeksan oldu. Ayasofyay 1934te kimler müzeye çevirdi? Bir yanl biz düzeltiyoruz. Hiç kimse merak etmesin Ayasofyay yeniden vakfiyesine uygun hale getirken kültürel miras vasfn da ecdadn yapt gibi koruyacaz. tüm vatandalarmzn ibadethane ihtiyaçlarn karlama konusunda dünyadaki tüm ülkelerden daha ileri seviyededir.

BZM FARKLI DN MENSUPLARINA DÜMANLIIMIZ YOK

En son Süryanilere ait Bakrköydeki bir arsann bizzat temelini ben gittim attm. Öbür tarafta Balatta ayn ekilde demir kilise diye anlan Ortodoks kilisesinin açln Bulgaristan Babakanyla ben bizzat açln yaptm. Bizim asla farkl din mensuplarna kar ve ya mabetlerine kar bir dümanlmz yok. Tam aksine biz de sayg var.

KARARIMIZI KENDMZ VERRZ

Biz de ortalama 460 gayrimüslüme 1 ibadethane hizmet verirken Avrupada ortalama 2 bin müslümana 1 ibadethane dümektedir. Kararmz kendimiz veririz, Ayasofyay camiye de biz döndürüyoruz. Tarih kitaplarnda Avrupann ortaça karanlndan çk olarak stanbulun fethi gösterilir. stanbulun fethi tüm dünya için bir dönüm noktas olmutur. Asrlar süren yönetimin ardndan, Osmanl tarihten çekildii sahnede geride inançlarn ve kültürlerini tüm canllyla yaatan topluluklar brakmlardr. Sadece 1. ve 2. Dünya Savalarnda 100 milyonu akn insan hayatn kaybetmitir. Türkiye olarak bize yönelik tarihi husumetleri ne derece sabrla karlayacak olursak karlayalm çifte standarta maruz kalmaktan kurtulamadk.

MLLETMZ DARBECLER HÜSRANA URATMITIR

Yarn 15 Temmuz darbe giriiminin 4. yl dönümüdür. FETÖ mensuplarna kahramanca kar gelen ehitlerimize Allahtan rahat diliyorum. Dünyada örnei olmayan bir ekilde, uçaa, helikoptere, tanka silaha sadece ve sadece kalbindeki imandan ald güçle kar koyan milletimiz gün armadan darbecileri hüsrana uratmtr. Türkiyede devletin sahibinin milletimiz olduunu 15 Temmuzda bir kez daha gördük. Tanklarn korumas altnda Belediye Bakannn yanna giden bir anamuhalefet bakan vard. Orada kahvesini yudumlarken Atatürk Havalimannda ne olduunu seyreden bir anamuhalefet bakan vard. Kardelerim, biz milletimizle beraber yürüdük, milletimizle beraber o gece darbeyi ve darbecileri elhamdürüllah bitirdik. Yarn Cumhurbakanl Külliyemizin önündeki ehitler antnda ve darbecilerin hedef ald Meclisimizde düzenlenecek anma toplantlarna katlacaz.

AZERBAYCANA YAPILAN HER TÜRLÜ SALDIRININ KARISINDA YER ALMAKTA ASLA TEREDDÜT ETMEYZ

Bildiiniz gibi Ermenistan ve Azerbaycan arasnda devam eden bir sknt var. Bu konuyla ilgili bir kaç kelam etmeden sözlerimi bitiremeyeceim. Ecdadn asrlar boyunca yerine getirdii bu görevi Kafkaslarda neyse yine yerine getirmeye devam edeceiz. Azerbaycana yaplan Ermenistan tarafndan yaplan saldrlar iddetle knadmz belirtmek istiyorum. Vatann savunan Azerbaycanl kardelerimize Allahtan rahmet, yaralananlara ifa diliyorum. Bu son saldr yukar Karaba hattnda deil, dorudan iki devlet snrlar arasnda ar silahlarla yaplmtr. Dorudan Azerbaycana yönelik bilinçli bir taruz olduunu göstermektedir. Hiç üphesiz bu saldr Ermenistann çapn aan bir hadisedir. Türkiye, kadim dostluk balar ve kardelik ilikilerinin bulunduu Azerbaycann hakkna, hukununa, topraklarna yönelik her türlü saldrnn karsnda yer almakta asla tereddüt göstermeyecektir. Dünyadaki tüm siyasi, diplomatik sosyal ilikilerimizi bu dorultuda seferber etmek boynumuzun borcudur. Kendi topraklar içindeki birçok sorunu çözemeyen bir ülkenin böyle bir saldrganlk içerisine girmesi her eyden önce kendi halkna saygszlktr. Ailesini geçindirmek için ülkemizde çalmakta olan 10 binlerce Ermeninin de bu durumdan rahatsz olduklarna inanyorum.

Ana Sayfaya Git