Erdoğan kurmaylarına talimat verdi: Sosyal medya için yeni düzenleme

AK Parti, dezenformasyona karşı harekete geçiyor. Sahte hesaplar ve sosyal medya ajanslarının yaydığı yalan bilgiler cezasız kalmayacak. RTÜK benzeri bir yapı kurulması tartışılıyor.

Haberler 12.07.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti, sosyal medyada asl astar olmayan bilgilerle gerçekletirilen linç kampanyalarnn yan sra, sahte hesaplar ve sosyal medya ajanslarna kar bir denetim mekanizmas kurulmasn gündemine ald. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, kurmaylar ile yapt toplantda, sosyal medya platformlarndaki sahte hesaplar ve sosyal medya ajanslar araclyla asl astar olmayan bilgilerin hzla yayld, ksa süre içinde bu mecralarda oluan algnn, olgunun önüne geçtiine dikkat çekildi.

DEZENFORMASYON VURGUSU

Edinilen bilgilere göre AK Partinin son MYK toplantsnda Erdoann, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun Katarl örencilerin Türkiyede snavsz üniversiteye girdiklerine yönelik sosyal medya paylamn örnek vererek Kemal Klçdarolunun yapt ey yalan haber yayma deil. Bu bir dezenformasyon. ABde dezenformasyon, terör suçu ile e deer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yannda dezenformasyon suçunu tanmlamalyz ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalma yapalm. Birçok ülke, bu konuda hukuki admlar att, biz de bunu gündemimize alalm deerlendirmesini yapt örenildi.

ALGI, OLGUNUN ÖNÜNE GEçYOR

AK Parti kaynaklar, AB ve dünyadaki dier uygulamalarn inceleneceini buna göre bir yasal düzenleme yaplacan dile getirdi. AK Parti kurmaylar Bu konuda, farkl toplum kesimlerinden ve hatta muhalefetten de gelen talepler var. Onlar da muzdarip. Bir denetim mekanizmas oluturulabilir. RTÜK benzeri bir yapnn kurulmas düünülebilir. Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun (BTK) da destei ile uzmanlardan oluan bir yap kurulabilir. Özellikle son bir yldr, sahte hesaplar ve sosyal medya ajanslar üzerinden yaplan manipülatif paylamlara yönelik denetim mekanizmas kurulmal. Örnein son Elmal davas olaynda, dosyann içeriini bile bilmeyen binlerce kii, binlerce asl astar olmayan eyler paylat. Davaya bakan hkimler linç edildi. Bu paylamlar yapanlarn dosyadan haberi bile yok hlbuki. Veya baka bir konuda doru olmayan bir paylam yaplyor, sosyal medyada hzla viral oluyor. Alg olgunun önüne geçiyor. Bu çok tehlikeli deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git