Erdoğan: Minsk üçlüsü, Ermenilere silah desteği veriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Şırnak'ta düzenlenen 7'nci Olağan İl Kongresi'nde, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Karabağ sorununa çözüm için kurulan Minsk grubundaki ülkelerden Amerika, Fransa ve Rusya'ya tepki gösterdi. Azerbaycan'ın, Ermenistan tarafından işgal edilen topraklarını kurtarmak için verdiği mücadelenin doğal ve tabii olduğunu belirten Erdoğan, "Kimdir Minsk üçlüsü; Amerika, Rusya, Fransa. Peki bunlar kimin yanında yer aldılar? Ermenistan'ın yanında yer aldılar. Ve Ermenistan'a, Ermenilere her türlü silah desteğini veriyorlar mı? Veriyorlar. Ve değerli kardeşlerim bütün bunlar yapılırken şu anda Azeri kardeşlerimiz, Ermenilere karşı ciddi bir mücadele içindeler. Bu mücadeleyi neden veriyorlar? Çünkü Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını, Ermenilerden kurtarmak için bu mücadeleyi veriyorlar. Bundan daha doğal, daha tabii ne olabilir? İnanıyorum ki işgal altındaki bu toprakları Ermeniler'den alacaklar ve kurtaracaklar. Ve duadayız" dedi.

Haberler 19.10.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, rnakta, ehir Stadnda düzenlenen partisinin 7nci Olaan l Kongresine katld. AK Parti 7nci il kongrelerinin ilkini rnakta gerçekletirdiklerini belirten Cumhurbakan Erdoan, son yerel seçimde yüzde 62 oyla rnak Belediyesini kendilerine emanet eden vatandalara teekkür etti. rnaka eli bo gelmediklerini ifade eden Cumhurbakan Erdoan, 3 buçuk milyar liray geçen 591 projenin toplu açln yapacaklarn kaydetti. Koronavirüs tedavisi süren rnak Belediye Bakan Yarkaya ifalar dileyen Cumhurbakan Erdoan, rnaka özel ükranlarm iletmek istiyorum. Geçtiimiz yl 11 Martta buraya geldiimde verdiiniz sözü tuttunuz ve rnak Belediye bakanln yüzde 62 gibi rekor bir oyla AK Partiye emanet ettiniz. Bu sonuçla rnak, Türkiye genelinde seçimi kazandmz 24 il belediyesi arasnda Rizenin ardndan ikinci srada yer ald. rnakl kardelerimin bizlere olan güvenleri, destekleri, muhabbetleri için ükranlarm sunuyorum. nallah rnaka layk bir belediyecilik anlay ortaya koyarak, bu güvenin karln hizmet olarak vereceiz. Bugün rnaka elimiz bo gelmedik. Kongremizden sonra katlacamz törenle yatrm bedeli yaklak 3 buçuk milyar liray geçen 591 projenin resmi açln yapacaz. Ayrca bugüne kadar rnaka yaptmz hizmetlerin özet bir deerlendirmesini de toplu açl törenimizde halkmzla paylaacaz. Resmi açln gerçekletireceimiz eser ve hizmetlerin imdiden ehrimize hayrl olmasn diliyorum diye konutu.

L KONGRELER KERVANIMIZ 81 EHRMZN TAMAMINI DOLAACAKTIR

Cumhurbakan Erdoan, AK Partinin 7nci il kongrelerinin ilkini rnakta belirlemelerinin rastgele bir tercih olmadn ifade ederek, Bugün rnaktan yola çkan il kongreleri kervanmz 81 ehrimizin tamamn dolaacaktr. Biz de imkanlar el verdii sürece il kongrelerini vesile ederek ülkemizin dört bir yannda tekilat mensuplaryla ve vatandalarmzla kucaklaacaz. nallah önümüzdeki hafta sonu Kayseri ve Malatya, bir sonraki hafta sonu Van ve Samsunda, daha sonraki hafta da Kahramanmara ve Kocaelideyiz. Bu ekilde tüm Türkiyeyi bir kez daha kat etmi olacaz. Siyasi hayatmn sadece son 19 ylnda AK Parti Genel Bakan, Babakan, Cumhurbakan olarak ülkemizin 81 vilayetini hepsine de defalarca gittim. Bunlarn arasnda onlarca defa gittiim ehirler var dedi.

EMN OLUN SUFLEY SZDEN DEL, BAKA YERDEN ALIYORDUR

Muhalefetin olabildiince halktan uzak durduunu belirten Cumhurbakan Erdoan, siyasetin gerçek er meydannn 81 vilayetin tamam olduunu söyledi. Cumhurbakan Erdoan, ehirlere gidip milletle kucaklamadan siyaset yapanlarn, sufleyi baka yerden aldn kaydederek, öyle devam etti:

Ülke ve dünya meseleleriyle ilgili her konuda biz kulamz da gönlümüzü de milletimize çeviriyoruz. Siz ne diyorsanz, ne istiyorsanz, ne bekliyorsanz onu yapmak için gece gündüz çalyoruz. Biz sorumluluklarmzn arlna ve çokluuna ramen halkmzla muhabbetimizi bu derece sk tutarken dikkat ederseniz muhalefet, milletimizden olabildii kadar uzak duruyor. Ankarada, stanbulda kapal kaplar ardndan siyaset yapmak kolay. Siyasetin gerçek er meydan, 81 vilayetimizin tamamdr. ehirlerimize gidip milletimizle kucaklamadan, insanmzn gönül scakln hissetmeden, Siyaset yaplyorum diyenler, emin olun sufleyi sizden deil, baka yerden alyordur. Milletimizin karsna çkp, bu ülke için yaptklarn, yapacaklarn, içerideki ve dardaki her meseleyle ilgili duruunu açk yüreklilikle ortaya koyamayandan siyasetçi olmaz. Yalanla, iftirayla, dedikoduyla, imayla siyaset yapanlarn halktan uzak durmasnn sebebi, bu s ve çirkin üsluplarnn yüzlerine vurulacan bilmeleridir. Bizim en büyük gdamz ise milletimizle kurduumuz gönül badr. Bizim en büyük motivasyon kaynam her yatan, her meslekten, her kesimden insanmzn kalbinde hissettiimiz o hasbi samimiyettir. Bu öyle tek tarafl deil, iki tarafl bir muhabbettir. Biz tüm hayatmz milletimize hizmete vakfettik. Hamdolsun milletimiz de bizi girdiimiz hiçbir mücadelede yalnz brakmad. Demokrasiyi güçlendirmek için attmz her admda milletimiz yanmzda oldu. Vesayet karsnda dimdik dururken milletimiz hep yanmzdayd. Snrlarmz korumak için terör örgütleri ve onlar destekleyenlerin üzerine giderken milletimiz hep yanmzdayd. Darbeciler tanklaryla, uçaklaryla, silahlaryla üzerimize gelirken milletimiz yanmzdayd. Snrlarmz içinde ve dnda istiklalimizi ve istikbalimizi korumak için girdiimiz her kavgada milletimiz yanmzdayd. Türkiyenin yönetim sistemini tarihindeki ilk defa demokratik yollarla deitirirken milletimiz yine yanmzdayd. Hakkmz, hukukumuzu, çkarlarmz her platformda cesaretle savunurken milletimiz yanmzdayd. Milletimizden aldmz güçle gerektiinde yedi düvele meydan okumaktan çekinmedik. Ülkemizin dört bir yann yatrmlarla, eserlerle, hizmetlerle donatrken önümüze çkan engelleri yine milletimizle atk.

TÜRKYENN DMDK AYAKTA KALMASI GÜçLÜ BRLMZ SAYESNDEDR

Dünyada olup bitenlere kar Türkiyenin dimdik ayakta kalmasnn ve yoluna devam etmesinin birlik ve beraberliin sayesinde olduunu kaydeden Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Bugün her alanda kendine güvenen, kendine inanan hedeflerine sk sk balanan bir Türkiye varsa milletimizin dirayeti, sabr, fedakarl sayesindedir. te bunun için her frsatta ahsm böyle bir milletin evlad olarak yaratan rabbime hamd ettiimi söylüyorum. Buradan bir kez daha tekrar ediyorum; beni Rizelinin olduu kadar rnaklnn da, Edirnelinin olduu kadar Karslnn da, Samsunlunun olduu kadar Adanann da, zmirlinin olduu kadar Vanlnn da kardei olarak yaratan rabbime hamd ediyorum. Dünyada bundan daha büyük bir zenginlik, mutluluk, güç, ihtiva bilmiyorum, tanmyorum. Ülkesinden ve milletinden utanan deil, onunla gurur duyan herkesin de ayn hissiyat içinde olduuna inanyorum. Bölgemiz ve dünyamz salgn hastalklardan mülteci aknna, ekonomik ykmdan siyasi çökülere kadar nice krizlerle bouurken, Türkiyenin bu ekilde dimdik ayakta kalmas ite güçlü birliimiz, beraberliimiz, kardeliimiz sayesindedir. Her kim milletimizi bölmeye, ülkemizi parçalamaya, devletimizi ykmaya yönelik söylem, eylem ve tavr içindeyse bilin ki hepimizin en büyük dümandr. Her kim birliimize, beraberliimize, kardeliimize omuz veriyorsa bilin ki hepimizin en büyük dostudur. Hiçbir siyasi, ideolojik, sosyal, kültürel, ekonomik mülahaza 83 milyon olarak birliimizden, beraberliimizden, kardeliimizden daha ileri, daha önemli, daha hayati deildir. Ne diyor Mehmet Akif; Girmeden tefrika bir millete düman giremez. Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez. Evet, yüreklerimiz toplu vurduu müddetçe, her türlü tefrikay bünyemizden uzak tuttuumuz sürece, Allahn izniyle bu ülkenin yükseliinin, bu milletin zenginliinin önünde duracak hiçbir güç yoktur. Bugün burada gördüüm manzara, kadim medeniyetlerin ehri, maziden atiye kurduumuz köprünün altn halkas rnakn bu konuda öncülüü elde brakmadn gösteriyor. Rabbim hepinizden raz olsun.

NANIYORUM K GAL ALTINDAK TOPRAKLARI ERMENLERDEN ALACAKLAR

AK Parti 7inci il kongrelerini Ahmed-i Haninin, El Cezerinin ehri rnakta yapmalarnn dünyaya bir mesaj olduunu ifade eden Cumhurbakan Erdoan, Azerbaycan-Ermenistan arasndaki Karaba sorununa çözüm bulmak amacyla 1992 ylnda Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) tarafndan kurulan Minsk grubuna tepki gösterdi. Erdoan, Azerbaycann, Ermenistan tarafndan igal edilen topraklarn kurtarmak için verdii mücadeleden daha doal bir ey olmadn kaydederek, öyle konutu:

AK Partinin ilk il kongresi için rnak belirlememiz rastgele bir tercih deildir. Her eyden önce rnaka geçen yldan kalan bir sözümüz vard. Ama tek sebep bu deil. Kongremizin ilk dura olarak Ahmed-i Haninin, El Cezerinin ehri rnaka seçmemiz ayn zamanda dünyaya bir mesajdr. Irakta, Suriyede, hatta geçmite Balkanlarda, u anda Libyada, Karabada yaananlar bize ayrmcln, ayrlkçnn, küçük hesaplar peinde komann nasl kan ve gözyandan baka bir netice getirmediini göstermitir. Biz niye Azerbaycanda varz, niye Azerbaycandaki kardelerimizin yanndayz? Dikkat edin, ne deniyor? Minsk üçlüsü. Kimdir Minsk üçlüsü; Amerika, Rusya, Fransa. Peki bunlar kimin yannda yer aldlar? Ermenistann yannda yer aldlar. Ve Ermenistana, Ermenilere her türlü silah desteini veriyorlar m? Veriyorlar. Ve deerli kardelerim bütün bunlar yaplrken u anda Azeri kardelerimiz, Ermenilere kar ciddi bir mücadele içindeler. Bu mücadeleyi neden veriyorlar? çünkü Azerbaycann igal altndaki topraklarn, Ermenilerden kurtarmak için bu mücadeleyi veriyorlar. Bundan daha doal, daha tabii ne olabilir? 30 yldr Amerika, Rusya, Fansa kalkp da bu müzakereyi bitirmediler ve Azeri kardelerimizin topraklarn kendilerine vermediler. imdi de Azeri kardelerimiz, ite igal altndaki bu topraklarn kurtarmann mücadelesini veriyorlar. Rabbim yardmclar olsun. nanyorum ki igal altndaki bu topraklar Ermenilerden alacaklar ve kurtaracaklar. Ve duadayz. nallah bunu da baaryla götürsünler diyorum.

ZULÜM NEREDEYSE ORADAYIZ

Cumhurbakan Erdoan, Azerbaycann topraklarn igal eden Ermenistana tepki göstermeyen Bat ülkelerini de eletirirken, Türkiyenin zulmün olduu yerde olacan söyledi. Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Libya, orada da bakyorsunuz ayn ekilde Wagner denen Ruslarn paral askerleri var. Böyle paral askerlerle darbeci Haftere destek veriyorlar. Bize ne diyorlar, sizin oralarda ne iiniz var? Biz, zulüm neredeyse oradayz. Diyorlar ki Suriyede ne iiniz var? 911 kilometre bizim snrmz var. 911 kilometre snrmzn olduu yerde böyle bir igal varsa, biz bu igalden oradaki kardelerimizi kurtarmayacak myz? Snrlarmz güvence altna almayacak myz? Bu niye birilerini rahatsz ediyor? Kusura bakmasnlar orada da varz ve olacaz. Amerikann 24 tane üssü var Suriyede. Amerikann 11 bin kilometreden buraya gelip üs kurmasnn anlam ne? Öbür taraftan 3 bini akn TIR silah, mühimmat, araç ve gereç getiriyor Amerika buraya. Hayrdr, ne iin var burada? Bunlar neyle izah edeceksiniz? Ama dünya, bat u anda Azerbaycann yannda deil. Dikkat edin atekes ilan edildi bu gece ama atekesi Ermeniler yine bozdu ve tekrar saldrmaya baladlar. Bütün bu gerçekler ortadayken bat ses çkaryor mu? çkarmyor. Türkiye ses çkard zaman, Türkiyeye bak ya hiç de sessiz durmuyor diyorlar. Durmayacaz. Biz hakkn ve haklnn yannda yer alacaz. Kardelerim corafyamzda her nerede mezhepçilik veya köken farkll adna gerilim, çatma ortaya çkmsa kaybeden sadece Müslümanlar olmutur. Atlar, hep Türkçe, Kürtçe, Arapça yaklm, zafer çlklar ise hep bakalarnn dilleriyle yükselmitir. Ölenin de öldürenin de bu topraklarn insanlar olduu yerde, kazananlar baka corafyalardan çkyorsa hep birlikte durup düünmemiz lazm. rnakn bir taraf Irak, bir taraf Suriye. Her iki tarafta yaayanlar da hangi kökene, hangi inanca, hangi mezhebe sahip olursa olsunlar, bizim binlerce yllk kardelerimizdir. Maalesef her iki tarafta da istismarc terör örgütlerinin, zalim rejimlerin veya mezhepçi fanatiklerin yol açt aclar yaanyor. Terör örgütleri lafa geldiinde sizin tüm hassasiyetlerinizi, tüm hayallerinizi istismar ederler. Ama gerçekte bu örgütlerin her biri corafyamzla da inancmzla da ilgisi olmayan, sadece kendi çkar ve hesaplar için burada bulunan ülkeler için çalyor. Can yanan, kan dökülen, evlat acs çeken biziz. Ama kazanan bakalar. Böyle bir çarpkla nasl göz yumabiliriz? Bu anlayla biz, 18 yldr ülkemizde Herkes için demokrasi, herkes için kalknma diyerek gece gündüz hizmet ediyoruz.

KARIMIZA çIKARTILMADIK TERÖR ÖRGÜTÜ KALMADI

Türkiyenin Irak ve Suriye gibi kartrlmas için önüne çkartlmadk terör örgütü kalmadn söyleyen Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti:

Size hem demokrasi hem kalknma anlamnda en küçük ayrmclk yaplyorsa failinden hesabn sormak boynumun borcudur. Türkiyede bunlar yaanrken snr komularmzda durum nedir, ayn manzaray orada görmek mümkün mü? rnak Iraklatrmak için Suriyeletirmek için yllarca hem siyasi hem terör boyutuyla uraanlar bu gerçekleri görmüyor mu? Elbette görüyor. Ama onlarn derdi size daha iyi, daha özgür, daha müreffeh bir hayat ve gelecek salamak deil ki. Onlarn tek derdi, kendilerine el altnda verilen ajandada yazlanlar uygulamaktr. Onlarn tek çabas Türkiyeyi Iraklatrmak, Suriyeletirmek için ne gerekiyorsa yapmaktr. Dada terörist olarak gezeninin de ehirde siyasetçi sfatyla dolaann da, medyada aydn sfatyla kalem sallayann da hiç birinin ne rnak için ne Türkiye için bir hayali vardr. Hepsi de iplerinin bal olduu yerler nereye gidiyorsa oraya giderler. Hatrlaynz bundan 5-6 yl önce biz akan kan durdurmak için demokratik tüm yollar kullanyorduk. Terör örgütünün bu gayretimize cevab ise ehirlerimizi mahalle mahalle çukurlarla bölmeye çalmak olmutu. Azlarndan demokrasiyi düünmeyenler ne yapt? Bizim deil alçak terör örgütünün yannda yer ald. çünkü amaçlar hepimizin ortak bir meselesini suhuletle çözmek deil, kaos oluturarak milleti birbirine düürmekti. Bunlar söylerken elbette geçmite yaplan hatalar, kötü uygulamalar, eksik ve yanl ileri görmezden gelmiyor deilim. Bir avuç tek parti seçkini dnda bu milletin tamam ayn skntlar yaad. Biz de kendi mecramzda haklarmzn elimizden hukuksuzca alnmas dahil, cezaevine girmek dahil, siyasetin dnda braklmaya çallma dahil pek çok eziyete de maruz kaldk. Hükümetlerimiz döneminde de atmz her admlarda akl almaz engellerle karlatk. PKKsndan FETÖsuna kadar, karmza çkartlmadk terör örgütü kalmad. Darbe giriimi bata olmak üzeri her türlü saldrya maruz brakldk. Hamd olsun milletimizle birlikte tüm bunlar birer birer atk. Aklmza hiç bir zaman terör örgütü kurmak gelmedi. Aklmza hiç bir zaman kadnlar, çocuklar katlederek kendimize hakimiyet alan tesis etmeye çalmak gelmedi. Aklmza hiç bir zaman ülkemize ve milletimize zarar verecek herhangi bir yola bavurmak gelmedi. çünkü bizim derdimiz hakkmz olan özgürlüklere ve hizmetlere ulaabilmekti. Mücadelemizi de hep bu yönde verdik.

IRAKTA, SURYEDE, AKDENZDE, KARADENZDE BOZDUK

Türkiyenin bugün demokraside ve kalknmada eski dönemle mukayese edilemeyecek ileri bir noktada bulunduunu anlatan Cumhurbakan Erdoan, Irak, Suriye, Akdeniz ve Karadenizdeki oyun ve senaryolar bozduklarn belirterek, konumasn öyle tamamlad:

Ülkemiz büyüdükçe ve güçlendikçe karmza çkarlan engellerin mahiyeti de deiiyor. Dün 3- 5 teröristle, 3- 5 milyar dolarlk manipülasyonlarla Türkiyeyi köeye sktryorlard. Artk bunlar ie yaramad için olsa gerek küresel ölçekte senaryolar ve oyunlarla üzerimize geliyorlar. Biz bu senaryolarn her birini boa çkartyor, oyunlarn her birini bozuyoruz. Irakta, Suriyede, Akdenizde, Karadenizde bozduk. çinde yer aldmz tüm uluslararas platformlarda bozduk. Artk bu ülke milleti ve devletiyle bakalarnn ittii yönde deil, kendi hedeflerinin peinden ilerliyor. Türkiye, rnakyla ve dier 80 vilayetiyle 2023 hedeflerine ulumak kararlyla yoluna devam ediyor. te dün Karadenizde Fatih sondaj gemimizin bulduu ilk doalgaz rezervinin sondaj çalmasndaydm. Sakarya gaz sahasndaki Tuna-1 kuyusunda kefettiimiz 405 milyar metreküplük doalgaz ülkemizin ihtiyacn yllarca karlayacak büyüklüktedir. Fatih gemimiz önümüzdeki aylardan itibaren ayn sahada yeni bir kuyuda sondaja balayacak. Elimizdeki tüm veriler, önümüzde kefedecek çok daha zengin kaynaklar bulunduunu gösteriyor. Türkiye bu zenginlikleri ne yapacak? Bölgemizdeki kimi ülkeler gibi bunlar har vurup harman savuracak, götürüp Avrupa ve Amerikann kasasna aktacak deiliz. Bu zenginlikleri 81 vilayetimizin tamamn, 83 milyon vatandamzn her birinin refah, kalknmas ve gelecei için kullanacaz. Türkiye bu noktaya kolay gelmedi. Bizim dedelerimizin ömrü cephelerde savaarak geçti. Bizim babalarmzn ömrü harap haldeki bir ülkenin tüm yükünü omuzlayarak yokluk ve bask altnda geçti. Bizim ömrümüz hem hak ve özgürlüklerin alann geniletmek, hem ehirleri ve ülkemizi gelitirme mücadelesiyle geçti. Bugün ortaya yaa ulaan evlatlarmz nispeten daha iyi bir artlarda hayat sürüyor. nallah torunlarmza hayal ettiimiz büyük ve güçlü Türkiyeyi miras brakacaz. Gençlerimizin gözünde bu heyecan, bu , bu kararl görüyorum. Hali hazrda yürüttüümüz bu mücadeleyi baarya ulatrdmzda inallah hep birlikte geleceimize daha bir güvenle bakacaz. Rabbim yar ve yardmcmz olsun.

Cumhurbakan Erdoann konumasnn ardndan mevcut l Bakan brahim Halil Erkann yeniden aday gösterildii seçimde tek listeyle seçime gidildi.

Ana Sayfaya Git