Erdoğan: Mücadelede kararlıyız

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmaz karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum.

Haberler 17.05.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ABD Bakan Donald Trump, Beyaz Saraydaki ikili görüme gerçekletirdi. Ardndan iki lider, görümeye ilikin basn mensuplarna açklama yapt.

Sayn Trump seçimlerde elde ettii tarihi zafer için kutluyorum

Konumasna Trumpa teekkür ederek balayan Erdoan, Sayn bakan deerli dostum, deerli basn mensurlar sizleri en kalbi doygularmla selamlyorum. Trumpa ve ekibine ahsm ve ekibime gösterdikleri ilgiden dolay ahsm milletim adna ükranlarm iletiyorum. Sayn Trump seçimlerde elde ettii tarihi zafer için kutluyorum.

likilerimizi güçlü tutmamz, karlkl çkarlarmz yannda küresel bar ve istikrar için de önemli

Erdoan, Az önce ikili bir görüme gerçekletirdik. Köklü geçmie dayanan ve stratejik ortaklk düzeyine erimi olan Türkiye ABD ilikilerinin mevcut durumunu ele aldk. Türkiye ile ABD arasndaki balar, demokratik deerler ve müterek menfaatler temelinde gelimitir. Aramzdaki ilikileri güçlü tutmaz karlkl çkarlarmz yannda küresel bar ve istikrar için de önemlidir dedi.

Ziyaretimizin tarihi bir dönüm noktas tekil edeceine inanyorum

Erdoan, Bölgemizin içinden geçtii bu çalkantl dönemde özellikle iki ülkenin gösterecei yakn ibirlii her zamankinden çok daha büyük önem kazanmtr. Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kurulular içinde zaten yakn ibirlii içindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu platformlar bata olmak üzere her alanda diyalog ve dayanmamzn daha da arttrmann kararndayz. Ziyaretimizin bu kapsamda tarihi bir dönüm noktas tekil edeceine inanyorum diye konutu.

Tüm terör örgütlerine kar müterek bir dayanma ortaya koymamz önemli

Erdoan, Görümelerimizin geleceimize yönelik çok daha büyük kazanmlar elde edeceimize frsat tanyacana inanyorum. Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi alanlarndaki ibirliini arttrma noktasnda hem fikiriz. DEA bata olmak üzere, bölgemizdeki tüm terör örgütlerine kar müterek bir dayanma ortaya koymamz büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceimizi tehdit eden terör örgütlerine kar ayrm yapmadan mücadele etmekte kararlyz diye konutu.

Özellikle YPG/PYD terör örgütünün muhatap alnmas kesinlikle uygun deildir

Erdoan, Bölgemizin geleceinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafndan olursa olsun muhatap olarak alnmas bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun deildir dedi.

Bölgenin inanç ve etnik yapsn deitirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz

Erdoan, Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapsn deitirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libyadaki kaosu frsata çevirmek isteyenler, eninde sonunda kaybedeceklerdir. ki müttefikin dayanma ve yakn ibirlii eli kanl cinayet ebeklerini bertaraf etmek için kafidir diye konutu.

FETÖ terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açkça ifade edeceim

Erdoan, Daha önce de ifade ettiim gibi, Sayn Bakana 15 Temmuz darbe giriiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açkça ifade edeceim dedi.

Yeni ABD yönetiminin bu umutlar boa çkarmayacana inanyoruz

Erdoan, Suriye ve Irakta atabileceimiz ortak admlar deerlendirdik. Sayn Trumpn seçim zaferi Türkiyenin de içinde bulunduu bölgede yeni beklentilerin domasna, umutlarn filizlenmesine yol açmtr. Yeni ABD yönetiminin bu umutlar boa çkarmayacana inanyoruz dedi.

Geçmite yaanan hatalar telafi edecek admlarn devamnn geleceini ümit ediyoruz

Erdoan, Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldrs sonras taknlan kararl tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleri ile ilkeli ve kararl mücadele konusunda geçmite yaanan hatalar telafi edecek admlarn devamnn geleceini ümit ediyoruz açklamasnda bulundu.

Bölgesel istikrar ve güvenliin temininde Türkiye- ABD ibirlii çok önemlidir

Erdoan, Bölgesel istikrar ve güvenliin temininde Türkiye- ABD ibirlii çok önemlidir. Sayn Trump ile istiarelerimizi younlatrma, ibirliimizi bundan sonra da kararl bir ekilde devam ettirmenin inanyorum ki kararll içindeyiz. Bugün temelleri atlan yeni dönemin ülkelerimiz açsndan hayrlara vesile olmasn diliyorum ifadelerini kulland.

Erdoandan Trumpa Türkiye daveti

Erdoan, Sayn Bakana nazik daveti ve konukseverlii için teekkür ediyorum. En yakn zamanda kendisini ve ailesini ülkemde arlamaktan memnuiyet duyacamz ifade etmek istiyorum diyerek konumasna son verdi. Açklamalarn ardndan Erdoan ve Trump el skarak objektiflere poz verdi.

Ana Sayfaya Git