Erdoğan: Piyasadaki spekülatörleri terbiye etmemiz şart

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, piyasalardaki dalgalanmayla ilgili, "Şu anda uluslararası bu oyunu oynayan bankalar, 'Biz seçim zamanı rapor açıklamayacağız' demeye başladılar. Açıkla, açıklamasan ne yazar? Biz kendimize güveniyoruz, inanıyoruz. Bundan önce yaptınız, tutmadı. Yine tutmayacak; çünkü bunların hepsi maalesef şu anda Türkiye seçime giderken, bir siyasi dayatmadır.

Haberler 29.03.2019 - 02:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Ankara Atakulede gençlerle bir araya geldi. Gençlerin sorularn yantlayan Erdoann program, kendisinin ve Cumhurbakanlnn Twitter, Facebook ile Instagram hesaplarndan yaynlad. Erdoan, 31 Martn, beka sorununun öne çkt seçim olduunu belirterek, Gerek içeride gerek darda bir mücadelemiz var. çeride Cudi, Gabar, Tendürekte darda Kandilden yönetilen bir süreci takip ediyoruz. Mehmetçiimiz, polisimiz, korucularmz çok ciddi bir mücadele veriyorlar ve iyi bir netice aldmz düünüyorum. Hakikaten güvenlik güçlerimizin mücadelesiyle her geçen gün biraz daha huzur refah ortamn yakalyoruz diye konutu.

SEçM SONUCU ADIMLARIMIZI ATACAIZ

Bir örencinin Mardinin geleceinin nasl olacan sormas üzerine Erdoan, imdi daha iyi olacak. Mardinde dal-çk geçmite göremezsiniz. imdi Mardinde dal-çklar var. Artk trafiin yer altna alnd imkanlar olutu. Bunlar geçmite neden olmuyordu? Adamlarn derdi yatrm deil, devletten aldklar paray Kandile gönderiyorlard. Bu paray biz sana Kandile gönder diye vermiyoruz ki. Bu para Mardinde yaayan insanlar için, yapacan yatrmlar için. Bakn imdi kar tarafn yine bir aday var. Teröre bulam birisi; ama biz de bu konuda çok kararlyz. Bundan önce olduu gibi 3- 5 sene bekleyemeyiz. imdi bütün bunlarla ilgili GBTleri, her eyi hazr olarak elimizde tutuyoruz. Seçim sonucu neticelere göre admlarmz atacaz dedi.

51 MÜSLÜMAN EHT EDLYOR, SES YOK

Bir kiliseye, DEAlnn saldrmas durumunda Batnn dünyay ayaa kaldracan dile getiren Erdoan, Yeni Zelandadaki saldrnn ardndan gerekli tepkinin gelmediini vurgulayarak, Charlie Hebdo olaynda Fransada bütün dünya liderleri bir araya geldi, birlikte yürüyü yaptlar, kyamet kopardlar. 51 Müslüman orada camide ibadet esnasnda ehit ediliyor, ses yok. Bu bir eyi gösteriyor. unu bilmemiz laz biz bu dünyada kendi göbeimizi kendimiz keseceiz. Yolumuz rak, iimiz zor, yapmamz gereken çok ey var. Onun için sanatta, kültürde, ilimde, irfanda çok çok iyi konuma gelmemiz laz teknolojide ileri noktaya gelmemiz lazm diye konutu.

SHALARIN ÖNEML BOYUTTA OLANLARINI 5- 6 AY çNDE ÜRETYORUZ

Türkiyenin kendi nsansz Hava Araçlarn (HA) ve Silahl nsansz Hava Araçlarn (SHA) üretmeye balamasyla terörle mücadelede etkin hale geldiini kaydeden Erdoan, imdi üçüncü faza geçiyoruz. Üçüncü fazda SHAlarn önemli boyutta olanlarn 5- 6 ay içinde üretiyoruz. Ondan sonra zaten bu ii çok daha güçlü yapacaz. 5 ton arlnda HA, iki tarafnda 1,5 tonluk bombalarn olduu, onlarla birlikte terörle mücadele içeride ve darda çok daha farkl bir ekilde geliecek. Bunlar bizi inanyorum ki daha da rahatlatacak dedi.

YERL OTOMOBL AçIKLAMASI

Yerli otomobilin üretim sürecinin ne durumda olduu sorulan Erdoan, Biraz geveme var. nallah u seçimlerin ardndan bunlar masaya yatraca çünkü imzaladk. 5 tane Türkiyenin bu sektördeki önemli firmas imzalar att. Haydi arkadam imzay attnz, o zaman balayn bakalm. Ya balayacaksnz ya balayacaksnz. Balamadnz takdirde hesaplaacaz. Bundan sonraki süreç böyle diye konutu.

ANKAPARKTA ZYARETç SAYISI 2,5 MLYONA ULATI

Cumhurbakan Erdoan, Ankaparkn ziyaretçi saysnn 2,5 milyona ulatn hatrlatp, cumhur ittifaknn Ankara Büyükehir Belediye Bakan aday AK Partili Mehmet Özhasekiye dönerek, Benim bir ricam olsa, orann ileticileriyle bir görüsen, bu Ankapark 31 Mart akamna kadar deil de inallah, seçimi kazanacanza da inanyorum, bir Meclis karar almak suretiyle 23 Nisan akamna kadar Ankapark açk tutsanz. 23 Nisan orada kutlama imkannz olsa bu frsat tüm gençliimize verirsek çok hayr dualarn alrz dedi.

Özhaseki de Derhal efendim diye karlk verdi.

BU ADAMLAR RAZESNDEN çIKMI

HDP ile ilgili açklamalarda bulunan Cumhurbakan Erdoan, HDP, malum PKKnn siyaset kanaddr. Mesela çkyor kadn, diyor ki Biz srtmz YPGye, YPJye, PYDye dayadk. Bu kadar artk hazmsz bir noktaya geldiler, oraya srtn dayadn söylüyor. Bunlar akll bir siyasetçi olsa srtn oraya dayasan bile bunu söyleme; ama bunu söyleyecek duruma geldiler. Demirta ne diyor? Biz bölücü terör örgütünün bann heykelini dikeceiz, heykelini. Bu adamlar irazesinden çkm. Bizim bunlar izah etmemiz için baka bir eye gerek yok. Bunlara oy veren kardelerimizi bizim uyarmamz lazm. Uyaralm ki bu yanln içine dümeyelim dedi.

TTFAK çOK EYLER KAZANDIRIR

HDPnin belediye meclisi listelerine szma hareketi yaptn kaydeden Erdoan, stanbulda, Ankarada, zmirde niye aday göstermediler? Bu, oradaki ittifak yapt partilerle onlar zayf düürmemek için aday göstermeme yoludur. Gösterir, göstermez onlar ayr mesele. Burada bir gerçei ortaya koyalm, cumhur ittifak olarak her eyimiz açk. MHP ile ittifak yaptk, bu yola devam ediyoruz. Temennim odur ki bizim 15 Temmuz katil FETÖnün operasyonu neticesinde MHP ile kurduumuz bu ittifakn pazara kadar deil mezara kadar devamn salamaktr, bölünmek bir ey kazandrmyor; ama ittifak çok eyler kazandrr diye konutu.

çÖZÜM SÜRECN KANAAT ÖNDERLERN DAVET EDEREK YAPTIK

çözüm sürecinin taban bütünletirme hareketi olduunu belirten Erdoan, unlar söyledi:

çözüm sürecini biz onlarla deil; Dolmabahçedeki çalma ofisimde, bu ülkedeki kanaat önderlerini davet etmek suretiyle yaptk. Bunun içinde ilim, kültür, sanat, i adamlar vard, oda temsilcileri vard. Onlarn da temsilcileri vard. Orada konutuk ve o toplantlara katlanlar yaklak 100 civarnda, bunlar biz Güneydouya, Douya çalmalara gönderdik. Ama bunlar ne yazk ki orada alnan kararlara sadk kalmadlar. Bunu da hemen ilk seçimde gösterdikleri gibi dalardaki gelen emre uymak suretiyle aldmz kararlarn tamamen aksine hareket ettiler. u andaki malum zillet ittifak, benim ifademle illet ittifak, bunlarla bizimki birbirine benzer bir ey deildi ve zaten bitti. Bundan sonra aramzda böyle bir ittifak onlarla kurmak zaten direkt onlarla olan bir ey deildi. u anda bizim Güneydoudaki, Doudaki yaptmz çalmalarla inallah bu ileri çözeriz, çok daha iyi bir noktaya geliriz. Bar bölgeye tamamen hakim olur; çünkü hakim olmazsa Güneydouya yatrm beklemeyelim. Ama halledersek yatrmclar orada yatrm yapmay bekliyorlar, istiyorlar. nallah bunu da baaracaz, diye düünüyorum.

YURT DIINDAK HOCALARIMIZ GER DÖNMEYE BALADI

Beyin göçünün geri dönmeye baladn dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Yurt dndaki hocalarmz filan artk geri dönmeye baladlar. Ankara ehir Hastanesinde orada baz profesörlerimizi gördüm, u anda görev yapyorlar. Bunlar tekrar bu hastanelere geri döndüler. Baz planlarmz var, inallah yurt dndakileri de buraya geri çekeceiz. Mali noktadaki desteklerimizi de vereceiz, bunu da bu ekilde baaracaz dedi.

BUNLARIN HEPS SYAS DAYATMADIR

Döviz kurlarnn ve faizin art ile ilgili soru üzerine Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Bütün bunlar Batnn, bata Amerikann Türkiyeyi sktrma operasyonlardr. Son olarak döviz- faiz- kur, bununla ilgili operasyon ne oldu? Ters tepti. imdi TL bulamyorlar. Ödeme yapma noktasnda skntya dütüler. Tam manasnda i ters döndü, bunu yapamaynca u anda TL prim yaparken, dolar ciddi manada dümeye yöneldi. Dün akam itibaryla örendiimde, dolar 5,3 civarlarna kadar dümü vaziyette. Biz kendimize güveniyoruz. u anda diyorlar ki Seçimden sonra, seçimden sonra. u anda uluslararas bu oyunu oynayan bankalar, Biz seçim zaman rapor açklamayacaz demeye baladlar. Açkla, açklamasan ne yazar? Biz kendimize güveniyoruz, inanyoruz. Bundan önce yaptnz, tutmad. Yine tutmayacak; çünkü bunlarn hepsi maalesef u anda Türkiye seçime giderken, bir siyasi dayatmadr. Bu seçim genel seçim deil, yerel seçim. Yerel seçimde siz kalkp da Türkiyeye ekonomik yaptrm uygulayamazsnz. Bu yerel seçimden sonra 4,5 sene vaktimiz var. Bu süreç içinde de Türkiye olarak yolculuumuzu kararl ekilde devam ettireceiz. Bakanlk kabinemiz, belediyeleriyle uyumlu olduu zaman ehirlerin deiimi de çok farkl olacaktr.

SPEKÜLATÖRLER TERBYE ETMEMZ ART

Enflasyonda düü eiliminin baladn aktaran Erdoan, Fakat burada asl sknt, faiz konusudur. Faizi aa düürdükçe enflasyon aa düecektir yani olay enflasyonda. Patates, domates, patlcan deil; asl mesele faizdir. Köklü deiim oradan gelir. Ben de bir ekonomistim. ddiam udur; Keynes ve Smithin iki ayr yaklam var. Birinin yaklamnda faiz ve enflasyon doru, dierinde ters orantldr. Doru orantl olanda faizi düürürseniz enflasyon da düer. Benim tezim bu. Bunu yaptmz zaman biz bu ii baarrz. Aksi takdirde, bu sknt devam eder. Bu demek deil ki piyasalardaki ürünlerde vesaire onlar kontrol altnda tutmayacaz. Onlar da kontrol altnda tutmamz lazm. Piyasadaki bu spekülatörleri terbiye etmemiz art diye konutu.

ETNK MLLYETçL HZMET ALANINDA YIKMAMIZ LAZIM

Oy verirken, hizmete bakmayp, ideolojik yaklam içinde olanlarn bulunduunu kaydeden Erdoan, Ben Kürtüm, dolaysyla Kürte oy veririm, Türküm Türke oy veririm. Bana göre bu anlay doru deil. Etnik milliyetçilii hizmet alannda ykmamz lazm. Zira marifet iltifata tabidir. Bana en iyi hizmeti kim getirecek? Ahmet mi getirir? Ahmete destek veririm. u parti mi getirir? Ona destek veririm. Bana hizmet getirmiyor, yakyor, ykyor; ben ona nasl veririm destei? Diyarbakr Belediyesinin önünde anneler aylarca alad, niye? 13, 14, 15 yandaki kzlar Kandile kaçrld. Onlar orada taciz ettiler, hala ayn eyler yaplyor; ama bakyorsunuz ki bazlar bunlardan vazgeçemiyor. te ben buna üzülüyorum dedi.

SZLK TEK HANEYE NECEK

sizlik rakamlar hakknda sorulan soruyu cevaplayan Cumhurbakan Erdoan, Bu mevsimler isizliin trmanta olduu dönem. Yazla birlikte isizlikteki durum deiecek. Bu olumlu istikamette geliecek. Ben inanyorum ki bu tek haneliye kesinlikle inecektir. Bizim mühendis, mimar bu alanlarda olanlarn isiz kalmasn ben düünemiyorum. Onlar bu ülkede kesinlikle i sahibi olurlar. Özel sektör dahi mühendislere ihtiyac olduunu söylüyorlar. Gaziantep hep bunu bize söyler. Ankarann merkezi zaten bu konuda bir çekim alan oluturacak. Savunma sanayiinin merkezi artk Ankara. Ankarann bu noktada çok ciddi ihtiyac olacak. Burada binler, on binler burada yer alacak. Endie etmeyin diye konutu.

40 YILLIK TECRÜBEM, ASLA BÖYLE EY KABUL ETMEZ

Cumhurbakan Erdoan, zillet ittifak ve illet ittifak ifadeleriyle kimleri kastettii yönündeki soru üzerine unlar söyledi:

Bunun muhatab olarak kesinlikle ne bir HDPye ne dier partilere CHP olsun sözde Y Parti olsun, bunlarn tabanna yönelik bir deerlendirme deildir. Yönetici kadrolarna yönelik bir ifadedir. Bir defa ben, bu partilere oy verenlere terörist diyecek kadar vicdansz deilim. Siyasette 40 yllk tecrübem, asla böyle bir eyi kabul etmez. Ama sözde Y Partinin bandaki hanm kalkyor, Denizlide Benim terörist vatandalarm, ite size böyle diyor Cumhurbakan. Türkiye bir hukuk devleti. Ben de kendisine avukatlarm vastasyla dava açtm. 150 bin liralk manevi tazminat davas açtm. Sadece onunla brakmayacam tabi. Ayn zamanda bu i, arkadalarm üzerinde çalyorlar. Cezai süreç gerektiriyorsa ceza davas da açacam. Vatandalarma terörist deme noktasna beni tayan bir anlaya hukuk devleti iinde hakkm neyse bunu ararm.

TAHAMMÜL EDEMYORLAR

Bat medyasnn kendisine yönelik eletirilerini nasl deerlendirdii sorulan Erdoan, imdi tilki yetiemedii üzüme koruk dermi. Dün akam A Haber- ATV ortak yaynndaydm. Orada Gazi Mustafa Kemal ile ilgili bizim 1922 ylndaki o çk mücadelesinin olduu dönemlerde Bat medyasnn Atatürk ile ilgili tespitlerini yaynladlar ve akam bana onu gösterdiler. Dorusu ben de o ana kadar o kadar detayn bilmiyordum. Bu çok önemli ve o zaman için Gazi Mustafa Kemal Atatürke, imdi bana söylediklerini aynen ona söylüyorlar. Bunlar tahammül edemiyorlar. Ona da diktatör dediler, imdi bize diyorlar. Niye? Hazmedemiyorlar. Türkiye bu kadar ksa zamanda nasl toparlar, nasl ayaa kalkar, nasl kendi HAsn, SHAsn üretir? Nasl olur tankn, topunu, füzesini yapar? Bunlar, bunlar çldrtyor. Eer biz bunlar yapacak durumda olmasaydk Afrin operasyonunu yapamazdk. Bunlar bize bir ey vermezdi diye konutu.

YATIRIMCILAR BZDEN HABER BEKLYOR

Yerel seçimden sonra 4,5 yllk seçimsiz sürece girileceini aktaran Erdoan, Biz önümüze bakacaz. Bütün yapmamz gereken ileri; yol haritamz belli, taktik belli, hepsini tkr tkr yoluna koymaya balayacaz. Yatrmclar da bizden haber bekliyorlar. Gel dediimiz anda gelmeye balayacaklar. Yatrmc önünü görmek istiyor. Para, cva gibidir. Cva, kendisine uygun nereyi bulursa ona doru hareket eder. Para da öyledir, kendisi için verimli olan nerede bulursa oraya kaçar. Yoksa feasible olmayan bir yerde giriimci yatrm yapar m? Kendisi için feasible yer bulacak ve yatrm yapacak. imdi Güneydouya gelip de yatrm yapar m yatrmc? Benim ülkemdekiler bile yapmyor. Oralarn insan bile yapmyor. Bunlarn içinde yürekli olanlar var onlar yapyor, ben de onlar alklyorum dedi.

GENçLERLE DÖNER YED

Cumhurbakan Erdoan, bulumann ardndan gençlerle Atakulenin terasna çkt. Burada gençlerin yaknlaryla telefonda görüen Erdoan, hatra fotoraflar çektirdi. Cumhurbakan Erdoan, beraberindeki Mehmet Özhaseki ve gençler ile dürüm döner yiyip, ayran içti.

Ana Sayfaya Git