Erdoğan: Ramazan Bayramı'ndan sonra Şuşa'da bayram yaşayalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi'ne Vahdettin Köşkü'nde video konferans yöntemiyle katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan programda yaptığı konuşmada, "Azerbaycan'ın bu bölgeyi ayağa kaldırmak suretiyle, bütün muhacir kardeşlerimizin yeniden topraklarına dönmesini çok çok arzu önemsiyorum. En kısa zamanda, Ramazan Bayramı'ndan sonra Şuşa'yı ziyaret etmek suretiyle kardeşimizle birlikte Şuşa'da inşallah bir bayram yaşayalım" dedi.

Haberler 01.04.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, Kbrsa dikkat çekerek, Bir dier konuda Türk dünyasnn ayrlmaz parças olan Kbrs Türkleriyle dayanma sergilememiz kardeliimizin gereidir. Yllardr maruz kaldklar hakszlklar ve ambargolarn kaldrlmas için Kbrs Türklerine gereken yardm esiremeyeceinize de inancm tamdr. Kbrs Türk halknn Türk Konseyinin kültür, eitim, bilim ve spor gibi faaliyetlerine katlm tecridin etkilerinin hafifletilmesine yardmc olacaktr. Güç birlii yaparak Kbrs Türklerini de hak ettii konuma getireceimize inanyorum dedi.

ARTIK KONSEYMZ ULUSLARARASI ÖRGÜT OLARAK ADLANDIRMANIN VAKT GELDNE NANIYORUM

Erdoan, Türk dünyas içinde kombine ulatrma ve tamaclk imkanlarn gelitirmemiz büyük önem arz ediyor. Pazar geçili, dou, bat, orta koridor üzerinden Avrupaya kesintisiz ve engelsiz balanty temin etmemiz ülkelerimizin stratejik deerini ve refahn da artracaktr. Konsey bünyesinde bu alanda yürütülen çalmalara ivme kazandrmalyz. Uluslararas kombine yük tamacl anlamasn sonuçlandrmak için müzakereleri hzlandrmakta fayda görüyorum. 12 yllk süreç içerisinde kurumsallamasn tamamlayan Türk Konseyinin uluslararas itibar da yüksektir. Artk konseyimizin uluslararas örgüt olarak adlandrmann vakti geldiine inanyorum. Bu konudaki karar Türkiyedeki zirvede almay ümit ediyoruz diye konutu.

TÜRK KONSEYNE STANBULDA TARH BNA

Cumhurbakan Erdoan, Üçüncü ülkelerle ibirlii formatlarna dair kategorileri ve kriterleri belirlemek maksadyla yaplan çalmalarn bir an evvel tamamlanmas gerekiyor. Konseyimizin uzun vadeli hedeflerini ve vizyonun ortaya koymak amacyla sekretaryann hazrlad vizyon ve strateji belgelerinin taslaklarn inceliyoruz. Uluslararas topluma kar mesaj tekil edecek bu belgelerin özlü ve kolay anlalr, somut hedefleri içerecek ekilde kaleme alnmasn bekliyoruz. Vizyon belgesine ilikin çalmann tüm üyelerin desteini alarak tamamlanmas mümkün olduu takdirde ev sahipliimizde yaplacak zirvede kabul edilmesinden memnuniyet duyacaz. Sekretaryann bu süreci üye ülkelerin kurumlaryla yakn egüdüm ve istiare içinde yürütmesi önemlidir. Türk Akademisi ile Türk Kültür ve Miras Vakfnn zorunlu katk protokollerini onayladk. Uzun süredir gönüllü katklarla çalan bu iki örgüte özellikle ait protokollerin bir an önce yürürlüe girmesinde de fayda görüyoruz. Türk Konseyinin verimlilik ve etkinliinin artrlmas, gerekiyorsa sekretaryann yeni kadrolarla güçlendirilmesi ve çalma usullerinin gözden geçirilerek üye ülkelerle egüdümün younlatrlmas yararl olacaktr. Bu çerçevede sekretaryamza artan itibarna yakacak ve Özbekistann katlmyla büyüyen ailemizin ihtiyaçlarn karlayacak ekilde prestijle bir tarihi bina tahsis ettik. Gerçekten bu bina çok ama çok güzel ve tarihi bir eser olmann yannda, herkesi hayranlkla burada hizmete yöneltecektir. Aziz stanbullumuzdaki bu yeni binann hayrl olmasn diliyorum eklinde konutu.

HAZRAN AYINDA DÜZENLEYECEMZ ANTALYA DPLOMAS FORUMUNA ÖZELLKLE DAVET EDYORUM

Erdoan, 3 Eylül 2018 tarihinde çolpan Atada gerçekletirilen 6. Türk Konseyi Zirvesinde, 4. Dünya Göçebe Oyunlarnn Türkiyede düzenlenmesine karar vermitik. Salgn nedeniyle sizlerin de onayyla oyunlarn 2022 ylnda yine Türkiyede gerçekletirilmek üzere ertelenmesinde yarar görüyoruz. Öte yandan, siz deerli kardelerimiz Haziran aynda düzenleyeceimiz Antalya Diplomasi Forumuna özellikle davet ediyorum. Forumuz küresel ve bölgesele meseleler hakknda samimi ve kapsaml görü teatisi yaplmasnda katk sunacaktr. Hepinizin katlmasndan büyük memnuniyet duyacam. Konseyimizin 8. Olaan zirvesini salgn artlarnn el verdii ölçüde inallah 12 Kasm 2021 inallah stanbulda düzenlemeyi ümit ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git