Erdoğan resti çekti! 'İhtimal yoktur'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC Su Hattı'nın açılışında konuşarak, "Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin içinde olmadığı hiçbir senaryonun başarı ihtimali yoktur. Doğu Akdeniz Konferansında Kıbrıs Türk'ü hak ettiği gibi temsil edilmelidir" dedi.

Haberler 07.10.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve KKTC Babakan Ersin Tatar, KKTC Su Hattnn açlnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, Dou Akdenizde Türkiye ve KKTCnin içinde olmad hiçbir senaryonun baar ihtimali yoktur. Dou Akdeniz Konferansnda Kbrs Türkü hak ettii gibi temsil edilmelidir. dedi. Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satr balar u ekilde:

Babakan Sayn Tatardan COVD-19la mücadele ve salgnn KKTC ekonomisine etkileriyle ilgili bilgi aldm. Türkiye bugüne kadar Kbrs Türkünün hak ve çkarlarn kendi hak ve çkarlarndan ayr tutmadn tüm dünyaya göstermitir. Kbrs Türkünün huzur ve refah için hiçbir fedakarlktan kaçnmayacan ortaya koyduk ve bundan kimse üphe duymamaldr.

Dou Akdeniz meselesinin iki boyutu vardr. Birincisi Türkiyenin kta sahanlndaki haklarnn korunmas, dieri ise Kbrs Türk halknn ada etrafndaki doal kaynaklarla ilgili hak ve çkarlarnn garanti edilmesidir.

Dou Akdenizde Türkiye ve KKTCnin içinde olmad hiçbir senaryonun baar ihtimali yoktur. Son yaplan AB zirvesinde Kbrs Türk halknn yine yok sayldn gördük. Türkiye bu adaletsizliin sürmesine izin vermeyecektir. Önümüzdeki dönemde gerçekletirilmesi planlanan Dou Akdeniz Konferansnda da Kbrs Türkü mutlaka hak ettii ekilde temsil edilmelidir.

KKTCYE SU TEMN

Biz bu ii yaparz dedik ve yaptk. Ksa sürede tamirat bitirip tekrar su verdik. Su hayattr, su medeniyettir, su azizdir diyen bir anlayla kollar svadk. Daha iin bandayken kimileri bunun mümkün olmadn söyledi. Yola koyulduk. Kbrsn bu skntsn çözmek de bize nasip oldu.

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti temin projesini 2015te tamamlayp hizmete sunduk. Bu proje 80 kmyi akn uzunluu, deniz yüzeyinden 250 metre derine inen 1 metre 60 cm borular sayesinde bal bana mühendislik harikasdr.

Dünyada ilk defa uygulanan askda borulu sistemle Anamurda inaa ettiimiz Alaköprü Barajndan alnan suyu Kuzey Kbrstaki Geçitköy Barajna aktardk. Böylece Anadolu topraklarndan doup Akdenize dökülen Dragon çaynn ylk 750 milyon metreküplük suyunu Kbrs adasndaki kardelerimizin istifadesine sunmu olduk. 108 günde deniz altndaki arza giderildi ve bugün tekrar KKTCye su vermeye balyoruz.

CUMHURBAKANI ERDOANDAN KAPALI MARA AçIKLAMASI

çözümsüzlüün bedeli hep Kbrs Türküne ödetilmek istenmitir. Mara da bu çözümsüzlüün bir parças olarak kapal kalmtr. 2017de yaplan çok Tarafl Görümelerin ardndan artk Kbrsta kapsaml bir çözüm ihtimali kalmad görülmütür. Kbrsn geleceini hayaller yerine somut gerçekler üzerine ina etme karar aldk. Maran KKTC topra olduu tartmasz gerçektir. Buradaki tasarruf hakk da Kbrs Türk makamlarna aittir. Hazrladnz yol haritas çerçevesinde Maran güzel sahil eridini halknzn istifadesine sunma kararnz sonuna kadar destekliyoruz.

Sizin bu cesur kararnz için ahsm, milletim adna tebrik ediyorum. Hiçbir özel mülk bulunmamas sebebiyle bir maduriyete yol açlmayaca için kar tarafn itirazlar imdiden boa çkmtr.

Tatar ise unlar söyledi: Meru haklarmz sonuna kadar kullanacaz. Kbrsta asrlardr yaayan herkesin hayali olan su projesinin gerçekletiini görmenin tarifsiz sevinci içindeyiz. Türkiye dünyada kimsenin cesaret edemedii bu projeyi zat- alinizin babakanl döneminde gerçekletirmitir. Kbrsta artk susuzluk korkusu yaamyoruz.

KAPALI MARA KONUSU

Kapal Maran yeniden açlmas konusuyla ilgili yeni bir gelimeyi paylamak istiyorum. Bar Harekat ardndan Mara da kendi kaderine terk edilmiti. 90l yllarda defalarca masaya getirilmesine ramen Rum Kesimi nedeniyle neticeye kavuturulamamtr. 2019da halkmza verdiimiz sözlerden birisi Kapal Maran açlmasyd.

çalmalarmz bir aamaya getirdik ve ilk somut adm atyoruz. Kendi topramzdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile ky bölgesini halkmzn istifadesine sunmak için çalmalarmz balatyoruz.

Perembe günü sabah saatlerinde halkmzn Mara dahilinde istifade etmeye balayacak. Mara meselesini her türlü siyasi rekabetin üzerinde milli bir dava olarak görüyoruz. Tanmaz mal komisyonu 74 öncesi hak sahiplerinin yeniden evlerine-i yerlerine temin edecek faaliyetleri sürdürmektedir. Avrupa nsan Haklar Mahkemesi kararlar da elbette dikkate alnmaktadr.

Ana Sayfaya Git