Erdoğan: Sıfır can kaybı hedefimize ulaşana kadar çalışmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde 100 bin nüfus başına düşen can kaybı 2010 yılında yüzde 13.4 iken, bu sayı 2019'da yüzde 56 azalışla 5.9'a geriledi. Böylece dünyada trafik kazalarındaki can kaybında yüzde 50 azalış hedefini tutturan iki ülkeden biri olduk. 'Sıfır can kaybı, sıfır yaralanma, sıfır maddi hasar' hedefimize ulaşana kadar da çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Haberler 03.02.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesi ve Eylem Plan ile Trafik Medya Yüzlerinin Tantm ve Trafik Medya Ödülleri Programnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, trafik kazalarnda yaknlarn kaybedenlerin aclarn tarif etmenin mümkün olmadn, ayrca bu tabloya yaralananlar, engelli kalanlar, maddi manevi çok büyük zararlar görenleri de ilave etmek gerektiine dikkat çekti.

BÖLÜNMÜ YOL UZUNLUUNU 28 BN KLOMETRENN ÜZERNE çIKARDIK

Bir dönem trafik kazas haberlerinin adeta sava bilançosunu andrdn, her gün sollama yaparken kafa kafaya çarpan otobüsler, takla atan kamyonlar, paramparça olan otomobiller, 20-30 ölü gibi rakamlarn rutin hale geldiini hatrlatan Erdoan, çünkü onlar tek erit gidi, tek erit geliti. Üstelik çou da bozuktu. Sollama yapmak yüksek risk almay ve cambazlk yapmay gerektiren bir iti. En küçük bir hata facia demekti. Bundan 18 yl önce hükümete geldikten sonra açkladmz ilk alt aylk acil eylem planmzda bütün yollarmz duble yol olacak dediimde birileri bunu dalga konusu yapmlard. Tabi biz bunlarn hiçbirine kulak asmadk. Hzla planlarmz, programlarmz yapp kollar svadk ve çalmaya baladk. Görevi devraldmzda Türkiyede çou da ehir içi geçi olmak üzere sadece 6 bin 100 kilometre bölünmü yol vard. Ülkemize biz bugüne kadar 22 bin kilometre daha bölünmü yol kazandrarak bu rakam 28 bin kilometrenin üzerine çkardk. Tabi ayn ekilde otoyollarmzn uzunluunu da iki kat artrdk dedi.

HEDEF SIFIR CAN KAYBI

Bunun yannda denetimden araç muayenesine kadar her alanda çok önemli atlmlar gerçekletirdiklerini belirten Erdoan, Trafik denetleme ekiplerimiz personel ve araç says bakmndan yetersizdi. Araç muayeneleri yetersizdi. Hzl ve etkin müdahale için gereken salk altyaps yetersizdi. Tüm bu alanlarda da yaptmz yatrmlarla ülkemize ça atlattk. Yeni kanunlar, yeni kurallar getirdik, yeni teknolojiler gelitirdik. Elbette tüm bunlara ne gerek var böyle devam etsin diyenler de oldu. Ama biz trafik ile ilgili hiçbir meseleyi ertelemedik. Geciktiimiz her günün faturasnn insan can olduunun bilinciyle bu meseleye dört elle sarldk. Sfr can kayb, sfr yaralanma, sfr maddi hasar hedefimize ulaana kadar da çalmaya devam edeceiz. Esasen bu konu her türlü siyasi ve fikri ayrln her türlü rekabetin, her türlü tartmann üstünde bir meseledir. Dolaysyla bu ülkede yaayan istisnasz herkesin trafik güvenlii hususundaki çalmalara destek vermesi arttr diye konutu.

8 BN YEN TRAFK PERSONEL GÖREVE BALADI

Bu konunun sadece Türkiyede deil, dünyann her yerinde toplumlarn öncelikleri arasnda olduunu dile getiren Erdoan, 2010 ylnda Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulunda Küresel Yol Güvenliinin yiletirilmesi Karar alndn, bu çerçevede 2011-2020 yllar arasnda trafik kazalar kaynakl ölümlerin yüzde 50 azaltlmas hedeflendiini bildirdi. Türkiyenin de bu deklarasyona imza atan ülkeler arasnda olduunu kaydeden Erdoan, lk olarak 2011-2020 Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesini Babakanlk Genelgesi olarak yaynladk. Ardndan da 2017 ylnda bir uygulama politika belgesi hazrlayarak uygulamaya koyduk. Yaya öncelikli trafik düzenine geçtik. Maket trafik araçlar, otoyollarda ortalama hz koridoru, trafik ekiplerinin görünürlüünün artrlmas, tuzak radar uygulamasnn kaldrlmas, drift yapanlara makas atanlara yüksek cezalar getirilmesi gibi yenilikler bu plan çerçevesinde gerçekleti. Trafik yönetimi kapasitemizi de yükselterek son 2 ylda 6 bini emniyet 2 bini jandarma olmak üzere 8 bin yeni trafik personelini göreve balattk. Bugün trafik denetleme faaliyetlerinde toplam 28 bin 700 personel görev yapyor dedi.

2019 YILINDA CAN KAYBI ORANI YÜZDE 5.9A GERLED

Trafik birimlerine, içinde motosikletlerden ekip arabalarna, dronelardan helikopterlere kadar çok çeitli araçlarn olduu 8 bin 400 tat tahsis ettiklerini aktaran Erdoan, Aldmz her tedbirin kendine göre sonuçlar oldu. Ortalama hz koridoru sayesinde otoyol amzda geçtiimiz yl kazalar yüzde 25, can kayplar yüzde 33 azald. Drone ve helikopter denetimlerimizde son 2 ylda 215 bin kural ihlali tespit edildi. Yollara yerletirdiimiz 790 maket trafik ekip arac sayesinde 3 kilometre yarçapndaki alanlarda meydana gelen ölümlü kazalar yüzde 18 dütü. Genel olarak baktmzda ülkemizde 100 bin nüfus bana düen can kayb 2010 ylda yüzde 13.4 iken, bu say 2019da yüzde 56 azalla 5.9a geriledi. Böylece dünyada trafik kazalarndaki can kaybnda yüzde 50 azal hedefini tutturan iki ülkeden biri olduk ifadelerini kulland.

2021-2023 EYLEM PLANI BELGES HAZIRLANDI

Bu sonuçta etkili olan daha pek çok faktörün olduuna iaret eden Erdoan, bayramlarda çok ciddi kampanyalar yürüttüklerini, trafik eitim TIRlarnn ülkeyi kar kar dolatn, trafik eitim parklaryla çocuklar bilinçlendirdiklerini, hava yolu ve demiryolu yatrmlar sayesinde karayollarnn üzerindeki yükü azalttklarn anlatt. Gelien refaha ve artan üretime bal olarak araçlarn ya ortalamasn, dolaysyla teknik kabiliyetini artrdklarn belirten Erdoan, Peki iimiz bitti mi? Hayr. Bizim bir defa içimizin soumas kalbimizin mutmain olmas için görmemiz gereken rakam sfr kaza, sfr can kayb, sfr acdr. Geçtiimiz yl yaplan Küresel Yol Güvenlii Bakanlar Konferansnda tüm taraf ülkelerden 2030 ylna kadar trafik kazalarndaki can kayplarn bir kez daha yüzde 50 azaltlmas istendi. Bununla kalnmad. 2050 ylnda sfr can kayb hedefiyle yeni stratejiler oluturulmas talep edildi. Arkadalarmz tam bir yl boyunca çaltlar ve bu amaca ulamak üzere 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesi ile 2021-2023 Eylem Plan belgesini hazrladlar diye konutu.

STRATEJY OLUTURURKEN K TEMEL YAKLAIM GELTRDK

Hiçbir ii plan proje safhasnda brakmadklarn, somut admlar için gereken takvimlendirmeyi hemen yaptklarn kaydeden Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu stratejiyi olutururken de iki temel yaklam gelitirdik. Birincisi güvenli sistem yaklamdr. Bu yaklamn temelinde insan hata yapar, yapacaktr, öyleyse insann hata yapmasn engelleyen bir sistem kurulmas gerekir anlay var. Bu da beraberinde güvenli yollar, güvenli hzlar, güvenli kullanclar oluturma ihtiyacn getiriyor. kinci yaklam vizyon sfr yaklamdr. Yani trafikteki can kayplar, kazalar ve yaralanmalarda gerçek anlamda 0 hedefleyerek hem toplumu hem de ilgili kurumlar buna odaklamak istiyoruz. Strateji Belgesinin ilk aamasn olutururken 2021-2023 dönemi için 41 amaç, 104 hedef, 441 performans göstergesiyle bunlarn nasl gerçekletirilecei, sorumlu kurumlarn hangisi olduu belirlendi. Öncelikli alanlar ve müdahale edilebilecek alanlar olmak üzere iki ana bölüm oluturuldu. Ar hzla mücadele, teknik ifadesiyle incinebilir yol kullanclar, bu ekilde tarif edilen yaya, motosikletli, bisikletli, engelli ve yallar gibi kullanclarn korunmas, en çok kaza olan yerler olarak tarif ettiimiz kaza kara noktalarnn iyiletirilmesi öncelikli alanlarmz arasndadr.

TRAFK MEDYA ÖDÜLLERN TAKDM ETT

Erdoan, müdahale gerçekletirilecek alanlar balnn altnda ise trafik güvenlii yönetimi, karayolu altyaps ve yol çevresi, araçlar, eitim denetim ve kaza sonras müdahale olmak üzere 6 baln bulunduunu belirterek, Tabi bu balklarn atna indiimizde daha somut alanlar ve eylemler tarif ediliyor. üphesiz bu mesele, toplumun tüm kesimlerinin elini tan altna koyarak trafik güvenliini asgari müterek kabul ederek baarl olabileceimiz bir konudur mesajn verdi.

Ana Sayfaya Git