Erdoğan: Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ile Karadağ'a ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Erdoğan, "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok" dedi.

Haberler 28.08.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Bosna Herseki ziyareti öncesi Atatürk Havalimannda düzenlenen basn toplantsnda konutu. Cumhurbakan Erdoan, Dün Kabilde gerçekletirilen o felaketi o kapsaml terör saldrsn milletçe knyoruz. Malum 72 kiinin u ana kadar öldüü gelen bilgiler. Bunlarn içerisinde tabii Talibandan da ölenler söz konusu. Böyle bir felaketi DEA üstlendi. DEAn böyle bir süreç içerisinde bu adm atm olmas da bölgede ve dünyada nasl tehlikeli bir örgüt olduunu ortaya koyuyor. Bu menfur saldrda Afganistanda güvenliin ne kadar önemli olduu açkça ortaya çkmtr. Bizim u an için önceliimiz vatandalarmzn Afganistandan tahliyesidir. Youn bir ekilde bu tahliye çalmalar da devam ediyor. Afganistandan ülkemize dönmek isteyen vatandalarmzla ilgili gerekli planlamalar titizlikle yaptk. Peyderpey gelmek isteyen vatandalarmz u anda ülkemize dönüyorlar. Bu tahliyeleri havalimanndaki olaanüstü artlarda u ana kadar baaryla gerçekletirdik. Bu karar dorultusunda da biz tahliyeleri en ksa zamanda ve en hzl ekilde tamamlayacaz. Bu konuda ilgili birimlerimiz en ufak bir rehavete kaplmadan bu admlar atyor. dedi.

Erdoan, Bizim kiminle nerede ne zaman ne gibi görümeler yapacamz için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz yoktur. Biz u anda büyükelçiliimizi Kabil havaalannn içerisindeki askeri bölüme tadk. Bizim büyükelçiliimiz oradaki askeri bölümde bu tür faaliyetlerini sürdürüyor ve görümelerimizin ilkini de orada Taliban ile ilgili olarak ilk görüme üç buçuk saat süren bir görümeyi büyükelçiliimiz nezaretinde orada arkadalarmz sürdürdüler. Ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görümeleri yapma frsatmz olacak. Bu tür görümelerle süreci bir defa salkl yürütmenin gayreti içerisindeyiz. diye konutu.

HERKES AFGANSTANI TERK EDERKEN BZ AFGANSTANI TERK ETMEDK

Erdoan, öyle devam etti:

Tabii u an bizim ansölye ile sk sk görümelerimiz var. Baz eylerde çok geç kaldklar da ortada. Türkiyeyle çalma tespiti geç alnm bir karar. Herkes Afganistan terk ederken biz Afganistan terk etmedik. Biz Afganistanda Kabil Havaalannda kaldk. Oradaki süreci de en ideal ekilde sürdürdük. u anda göç basksnn en yakn olduu ülke neresi? Türkiye. Ama Türkiyenin içindeki baz mahfiller var ki. Bunlar hep söylüyorum yalan terörü. Bunlar yalan terörü estiriyorlar. Nedir? Söyledikleri Türkiyede u anda bir buçuk milyon Afgan göçü söz konusu olduu. Bakn ben size resmi rakam söylüyorum. u anda çileri Bakanlmzn kaytlarnda kaytl, kaytsz mevcut göçmen says 300 bin. Bay Kemal onun izinde gidenler bunu 1 buçuk milyon gibi açklyorlar. Bunlarn hepsi yalan. Böyle bir ey söz konusu deil ve bizler göç olaynda da çok hastasz.

Erdoan, Afganistanda u anda ciddi bir yönetim boluu söz konusu. Önce burada yönetimin belli olmas, yönetimin belirgin hale gelmesi, yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra da biz o zaman kararmz vereceiz. Kurumlarmz o zaman kararlarn verecekler. u an itibariyle az önce ite gelen soru da neydi? Talibanla görüme yapacak msnz? Gerektiinde yaparz. Kabil Havalimannn iletilmesi noktasnda teklifleri var. Güvenlii biz salayalm iletmeyi biz yapalm diyor. Bu konuda bile u anda henüz verilmi bir kararmz yok. çünkü orada her an her türlü ölüm vesaire mümkün. diye konutu.

Ana Sayfaya Git