Erdoğan: Türkiye'nin maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hali hazırda 3,6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yapan ülkemiz Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamaz. Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır" dedi.

Haberler 13.10.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Afganistan Konulu G20 Olaanüstü Liderler Zirvesinde konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Vahdettin Kökünde telekonferans yöntemiyle katld toplantda yapt konumasnda, G20yi dünyamzn kar karya kald meydan okumalar karsnda temel ibirlii platformu olarak görüyorum. Afganistanda yaanan gelimelerin siyasi ve insani boyutunun yan sra ekonomik ve finansal yansmalar da oluyor. Afganistanda yeni bir siyasi ve jeopolitik hakikatle kar karyayz. Ülkede güvenlik ve istikrarn bir an önce salanmas, sadece bölgesel düzeyde deil uluslararas ölçekte de kritik önemdedir. Diyalog kanallarn açk tutarak stratejik sabrla ve kademeli bir yaklamla Taliban kapsayc bir yönetim kurmaya doru yönlendirmeliyiz. Bugün Afgan halk siyasi belirsizlik yannda 40 seneyi aan istikrarszlk, çatma ve terörün ykc sonuçlaryla da mücadele ediyor. Böyle bir dönemde uluslararas toplumun Afgan halkna srtn dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur. Siyasi süreçten bamsz olarak ülkede giderek derinleen insani kriz nedeniyle, Afgan halkyla güçlü bir dayanma sergilememiz gerekiyor. Türk Kzlay son olarak 33 tonluk gda yardm salad. lave kapsaml bir insani yardm paketi üzerinde de çalyoruz. Bu zor günlerinde Afgan halkna kar kardelik görevimiz yerine getirmeyi sürdüreceiz. Kabil Havaalannda 26 Austosta DEA tarafndan gerçekletirilen terör saldrsnda ayrca son günlerde Kabilde ve dier baz vilayetlerde yaanan eylemlerde görüldüü gibi terör tehdidi halen sürmektedir dedi.

G20 BÜNYESNDE BR çALIMA GRUBU OLUTURULMASINI ÖNERYORUM

Erdoan, Afganistandaki gelimelerin göç akn riskini artrd da malumunuzdur. Hali hazrda 3,6 milyonu Suriyeden gelenler olmak üzere yaklak 5 milyon yabancya ev sahiplii yapan ülkemiz Afganistan kaynakl yeni bir göç yükünü tayamaz. Türkiyenin güney ve dou snrlarndan maruz kalaca göç basksndan Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçnlmazdr. G20nin küresel ekonomiye yansmalar da aklda bulundurularak göç ve zorla yerinden edilme konularn gündeminde tutmasn bu bakmdan zaruri addediyorum. Bu küresel soruna, sistematik bir bak açsnn getirilebilmesi maksadyla G20 bünyesinde bir çalma grubu oluturulmasn öneriyorum. Türkiye olarak bu grubun da bakanlna talibiz. Endonezya dönem bakanlnda bu alanda somut admlar atmak için ciddi frsatlara sahip olduumuza da inanyorum. Bu arada özellikle unu da ifade etmem gerekiyor; hali hazrda Türkiyede burslu olarak okuyan Afgan örenci says bin 100dür. Geçmiten bugüne burs verdiimiz toplam Afgan örenci says 10 bini amtr. Afganistanda bu desteimiz devam etmektedir ifadelerini kulland.

TALBAN YÖNETMYLE BUNLARI çÖZMES GEREKYOR

Cumhurbakan Erdoan, Özellikle talya Babakannn açl konumasnda ifade ettii gibi geçici hükümet bekleneni henüz veremedi. nsani yardmlar, güvenlik, Afganistann terör örgütlerinin üsleri olmasn engelleme konusunda, arcl engellemede henüz gereken kucaklaycl göremedik. Temenni ediyorum ki yerel altyapnn, üstyapnn yapmnda Türkiye olarak çok büyük emeimiz oldu. Ve kz çocuklarnn okula gönderilmesi aznlk haklar bu konularda ciddi manada Afgann oluacak Taliban yönetimiyle bunlar çözmesi gerekiyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git