Erdoğan: Türkiye'ye yönelik siber saldırı sayısı 100 binlerle ifade ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye son dönemde siber saldırılara en çok hedef olan ülkelerin başında geliyor. Mesela 2016 yılında 9 bini bulmayan ülkemize yönelik siber saldırı sayısı artık 100 binlerle ifade ediliyor. Akıllı sistemlerle kullanılan saldırıları püskürtmenin yolu daha akıllı sistemleri geliştirmek ve kullanmaktır" dedi.

Haberler 27.11.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, 4üncü Uluslararas Kadn ve Adalet Zirvesinin açl törenine video konferans balantsyla katlarak konutu. Erdoan, zirvenin konusunun Dijital çada nsan Kalmak olarak belirlenmi olmasn, çok isabetli bulduunu söyledi. Erdoan, kadnlarn kar karya bulunduu iddet ve ayrmclk gibi sorunlarn çözümü konusunda büyük hassasiyet gösterirken teknolojinin tüm imkanlarn da kullandklarn kayderek, Güçlü bir ailenin temelinde güçlü kadnn yatt, kadnn gücünün de kendisine duyulan saygdan ve haklarn kullanabilme imkanndan kaynaklandn unutmadan yolumuza devam edeceiz dedi.

DJTAL FAZME KARI MÜCADELE ETMELYZ

Erdoan, güvenlikten eitime salktan enerjiye bireysel alkanlklardan ticari faaliyetlere kadar her alanda giderek yaygnlaan dijitallemenin en büyük zaafnn, veri kontrolünün tekelleiyor olmas olduuna dikkat çekti. Erdoan, Az sayda irketin tüm dünyann dijital verilerini kontrol ettii bu çarpk durum, gelecekte yaanacak çok büyük skntlarn habercisidir. Artk dünyada savalarn bile dijital tabanl hale dönütüü bir dönemde böylesine bir güç temerküzünün yol açaca sorunlar tahmin etmek zor deildir. nsann geleneksel hayat tarznda çeyrek asr gibi ksa bir sürede yaanan bu radikal deiimin sonu, doru bir altyapyla desteklenmez ve adil bir anlayla yönetilmezse modern kölelie varr. Etnik ve dini faizmin aclarn asrlarca çeken, sömürgecilik ve doymak bilmeyen kazanç hrsnn ar bedellerini ödeyen insanl bu tehditten korumak hepimizin görevidir. Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitallemenin sonu faizme çkar. Dijital faizme kar hep birlikte mücadele etmeli, hep birlikte çözüm yollar aramalyz diye konutu.

DJTALLEMEY REDDETMYORUZ

Bunu söylerken dijitallemeyi reddetmeyi kastetmediini, insan hayatn kolaylatracak her yeniliin balarnn üzerinde yeri olduunu kaydeden Erdoan, Önemli olan bu sürecin medeniyetimizin Yaradlan severiz Yaradandan ötürü yaklamyla yürütülmesidir. Bunun için teknolojiyi gelitirenin de üretenin de kullanc olan insana kar sorumluluunu sadece kazanç parantezine hapsetmesinin önüne geçilmelidir. nsan maddi ve manevi varlyla bir bütün olarak gören bir dijitalleme hepimiz için hayrl neticeleri beraberinde getirecektir. Aksi takdirde dünya yeni çekime, kavga ve hatta sava tehditleriyle kar karya kalacaktr. Sadece geçtiimiz asrda yüzlerce milyon insann hayatna mal olan savalarn yol açt ar ykmlar ve aclar unutmamalyz. Küreselleme dediimiz olgu, ad üstünde dünyann, dolaysyla insanln tamamnn kucaklanmasn gerektiriyor. Dijitalleme yoluyla yeni adaletsizliklerin, yeni hakszlklarn, yeni ötekiletirmelerin ortaya çkmamasn temenni ediyoruz deerlendirmesinde bulundu.

MD 5G SÜRECNDEYZ

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin dijitalleme konusunda oldukça iyi bir seviyeye geldiine iaret ederek, Ülkemizde bilgi ve teknoloji sektörünün hacmi 18 ylda 20 milyar dolardan 132 milyar dolara yükseldi. Sektörün ülkemizdeki yatrmlar 100 milyar liray at. Mobil hizmetlerden faydalanan abone says nüfusumuzla ayn rakama ulat. Geni bant internet abonesi says 77 milyonu, sabit geni bant abone says 14 milyonu, fiber abone says 3,5 milyonu, makineler aras iletiim abone says 6 milyonu geride brakt. Bu sürecin devam ettirilebilmesi için altyap yatrmlarnn en etkin ve verimli ekilde yürütülmesi gerekiyor. Hedefimiz ülkemizde haberleme altyapsnn kapsama alanna girmeyen tek kar yer brakmamaktr. 2016 ylnda 4,5 Gye geçmitik. imdi 5G sürecindeyiz. O zaman da ben bunu ifade ettim; fakat anlalmakta biraz zorlandk. Endüstride hzl bir dönüümü beraberinde getirecek 5G, akll ehirler, akll ulatrma sistemleri, akll hastaneler gibi nice alann temel altyapsn oluturacaktr. Yerli 5G teknolojisi altyapsn kurmadan bu süreci yürütemeyiz. Bunun için tüm kurumlarmzdan ve firmalarmzdan hzl, etkin ve kararl bir ekilde hareket etmelerini bekliyorum. Bugün 5 bine yakn elektronik devlet hizmetinden yaklak 50 milyonun üzerinde vatandamz istifade edebiliyor. Yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin, kamu bata olmak üzere ülkemizdeki tüm kurumlar ve bireyleri kucaklayacak ekilde gelimesi için tüm imkanlarmz seferber ediyoruz ifadelerini kulland.

TÜRKYEYE SBER SALDIRI SAYISI 100 BNLERLE FADE EDLYOR

Erdoan, geçmite basit amaçlar ve üst düzey yetkinlikte kiiler tarafndan yaplabilen siber saldrlarn artk devletler düzeyine kadar çktna dikkat çekerek, Türkiye son dönemde siber saldrlara en çok hedef olan ülkelerin banda geliyor. Mesela 2016 ylnda 9 bini bulmayan ülkemize yönelik siber saldr says artk 100 binlerle ifade ediliyor. Akll sistemlerle kullanlan saldrlar püskürtmenin yolu daha akll sistemleri gelitirmek ve kullanmaktr. Snrlarmzn güvenlii ne kadar önemliyse, elektronik sistemlerimizin ve buralarda saklanan verilerin güvenlii de o derece önemlidir. Türkiyenin verisi Türkiyede kalmal anlayyla balattmz çalmalarda henüz istediimiz yere gelemedik. nallah bu hususta da en ksa sürede hedeflerimize ulaacaz. Geçmite bilim kurgu romanlarnda veya fütürist denemelerde okunan, filmlerde seyredilen bir dünyann içine giderek daha çok giriyoruz. Zirvemizin konusunu oluturan Dijital çada nsan Kalmak yaklamn en az dijitallemenin kendisi kadar önemli görmezsek, yine bu romanlarn ve filmlerin bir ksmndaki felaket senaryolarnn içine dümemiz kaçnlmazdr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git