Erdoğan: Türkiye'yi 28 Şubat karanlığına geri döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İkna odaları ve katsayı utancını bu ülkeye yaşatan zihniyetin son günlerde tehdit diline yeniden sarıldığını görüyoruz. 15 Temmuz'da şahit olduklarımız milletimizin hak ve özgürlüklerini korumak konusundaki kararlılığını açıkça göstermiştir. O gece bir kez daha gördük ki Türkiye'yi, 28 Şubat karanlığına geri döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.

Haberler 11.01.2022 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eitim Merkezleri Açl Töreninde konutu. Erdoan, Türk ekonomisi, sanayisi ve eitim sistemi adna çr açan bir projeyi daha gerçee dönütürmenin bahtiyarln yaadklarn belirterek, Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Eitim Merkezleri projesi ülkemizin temel ihtiyaçlarndan birini daha gideriyor. Ülkemizde; üretimin ve istihdamn lokomotifleri haline gelen organize sanayi bölgelerimiz bu proje ile eitim alannda sorumluluk üstleniyor dedi.

KÖTÜ NYETL BR SENARYONUN ESER

Avrupa ve Asya ülkeleri bata olmak üzere dünyada sanayilemenin hz kazand bir dönemde kendilerinin iç meseleleriyle uramaktan önlerindeki frsat deerlendiremediklerini kaydeden Erdoan, Daha sonra neredeyse her 10 ylda bir tekrarlanan darbeler sebebiyle Türkiye demokrasi ve ekonomide çok ar yaralar ald, bedeller ödedi. Merhum Özaln balatt açlm ise tam ritmini bulacakken, koalisyonlarn sembolü olduu siyasi istikrarszlk nedeniyle maalesef o da yarm kald. Türkiye, ekonomide, üretim ve sanayide içine hapsedildii cendereyi onca gayretine ramen krmay baaramad. 28 ubat müdahalesi ve ardndan gelen 2001 krizinin toplum hayatmzda ve ekonomide yol açt faturalar ise çok uzun yllar ödemeye devam ettik. Aslna baklrsa ülkemizin her alanda olduu gibi sanayileme konusunda da geri braklmas kötü niyetli bir senaryonun eseridir dedi.

28 UBATIN ETKLERN BUGÜN BLE HSSEDYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin 1950, 1970 ve 1990lardaki büyük dönüümleri hep kaçrdn söyleyerek, Aa yukar ayn artlarda kalknma yarna girdiimiz ülkeler hzla geliirken, biz siyasi, sosyal, ekonomik geri kalmla mahkum edildik. Genel hatlaryla izah ettiim bu sürecin bir tarafnda eitim-öretim de vard. Eitim-öretim meselesinde aya bu topraklara basan, medeniyet birikimiyle kark, özgürlükçü bir sistem yerine maalesef formatlayan, dayatmac, evlatlarmz belli kalplara hapseden modeller tercih edildi. Köy Enstitüleri gibi denemeler asli amac dnda milletimizin deerlerine kar ideoloji yükleme arac haline getirildii için hüsranla sonuçland. Milletimizin kültürünü ve inancn yaatma vastas olarak gördüü, bunun için de ilk günden itibaren sk skya sarld imam hatip okullar da tehdit olarak deerlendirildi. Kendi mecrasnda önemli mesafe kat eden endüstri meslek ve teknik liseleri ise bu okullarn ülkenin kalknmas ve gelimesindeki rollerini umursamayanlar tarafndan ar darbelere maruz brakld. Özellikle, vesayet ve darbe dönemlerinde eitim sistemimize yaplan antidemokratik müdahalelerle eitim sistemimiz iyice çkmaza sürüklendi. Evlatlarmza kendilerini korkusuzca ifade edebilecekleri, ideallerinin peinden gidebilecekleri, hayallerini özgürce gelitirebilecekleri imkanlar sunulmad. 28 ubat zihniyetinin adeta bir hançer gibi eitim sistemimize saplad katsay uygulamasnn olumsuz etkilerini bugün bile hissediyoruz dedi.

TEHDT DLNE YENDEN SARILDIINI GÖRÜYORUZ

Eitim alannda yaptklar atlmlar ve yatrmlar anlatan Erdoan, Ülkemizin içinde bulunduu artlar ne olursa olsun eitim meselesinin ikinci plana itilmesine müsaade etmedik, bütçede aslan pay hep eitime ayrdk. Halihazrda temel eitimde kz ve erkek çocuklarmz eit oranda eitime erimi durumdadr. Ancak ülkemizde halen baz çevrelerin kz çocuklarmzn eitim-öretim haklarn özgürce kullanmasndan rahatszlk duyduunu da biliyorum. kna odalar ve katsay utancn bu ülkeye yaatan zihniyetin son günlerde tehdit diline yeniden sarldn görüyoruz. Buradan dikta hevesleri yeniden depreenlere u ikaz yapmak istiyorum; 15 Temmuzda ahit olduklarmz milletimizin hak ve özgürlüklerini korumak konusundaki kararlln açkça göstermitir. O gece bir kez daha gördük ki Türkiyeyi 28 ubat karanlna geri döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Tek parti faizminin geride brakt o ac hatralar aziz milletimize bir daha kimseye yaatamaz. deolojik saplantlar veya baka sebeplerden dolay, kz çocuklarmzla okullar arasna yeni duvarlarn örülmesine kesinlikle izin vermeyiz. Ayn ekilde hangi yata olursa olsun bu ülkenin evlatlarnn dinini, diyanetini, kültürünü örenmesinin engellenmesine rza göstermeyiz dedi.

GEçMN HATALARINI TELAF ETMEK ZAMAN ALIYOR

Erdoan, eitim-öretimin özellikle de kaliteli eitimin aydnlk yarnlarn teminat olduunu bildiklerini vurgulayarak, Bu ülkenin gençleri her alanda en iyisine en güzeline layktr. Milletimizin küresel ölçekte iddia ve imkan sahibi bir konuma gelmesinin yolu eitim-öretimden geçiyor. Bu anlayla ülkemiz ekonomisinin güçlenmesi ve istihdamn artrlmas için mesleki eitime özel önem veriyoruz. Ancak eitim gibi ykmann ve bozmann kolay, yapmann ve ihya etmenin zor olduu bir meselede geçmiin hatalarn telafi etmek zaman alyor diye konutu.

MESLEK LSELERNDE GELRLERMZ ARTTI

Cumhurbakan Erdoan, ülke ekonomisinin güçlenmesi için eitime önem verdiklerini belirterek, Açacamz Uluslararas Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleriyle gençlere mesleki eitim imkan salayacaz. Mesleki ve teknik eitimi destekleyici politikalarn neticelerini birçok alanda görüyoruz. Döner sermaye gelirlerinden alnan yüzde 15ik hazine kesintisini yüzde 1e düürdük. Meslek liselerimizin üretim kapasitelerini artrarak daha fazla örencimizin eitim almasnn önünü açyoruz. Salgn sürecine ramen meslek liselerinde gelirlerimiz artt. Meslek liseleri açsndan tarihi bir rekor krdk geçtiimiz yl. Yaplan üretimden döner sermaye ile örenciler ve öretmeler gelirlerini ald. Salgn sürecine ramen üretim 1 milyar 162 milyon lira seviyesine ulat. Bu yl için 1,5 milyar liralk gelir hedefi hedefliyoruz. En az asgari ücret kadar gelir edebilmelerini amaçlyoruz dedi.

1 MLYON GENCMZ MESLEK ETME DAHL ETMEY HEDEFLYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, 3 ay önce ayn salonda baz düzenlemeler yaplacan belirttiklerini anmsatarak unlar söyledi:

Mesleki eitim merkezlerinde çrak ve örencilere asgari ücretin yüzde 30u kadar yani bin 276 lira ücret ödenmesini salayan kanun deiiklii tamamland. Ayn ekilde kalfalk yeterliliini kazanan 12nci snf örencilerine asgari ücretin yars kadar 2 bin 126 lira ödeme yaplacak. letmelerce üstlenilecek olan bu ücretlerin tamam devlet katks olarak tamamlanacak. kazalar ve meslek hastalklarna kar örencilerimize sigortalarn yapacaz. Mesleki eitim merkezlerine talepte ciddi art yaandn ifade etmek isterim. Kanun deiiklii öncesi mesleki eitim merkezlerindeki örenci says 159 bin iken imdi bu say 250 bine ulat. Yl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eitim merkezlerimize dahil ederek istihdamlarn salamay hedefliyoruz.

GENç SZLN DÜMESNDE ROL OYNAYACAK

Cumhurbakan Erdoan, özel sektörün mesleki ve teknik eitime destek vermesi gerektiini söyleyerek unlar ifade etti:

Özel sektörün destek vermedii mesleki ve teknik eitim baarya ulaamaz. Cumhurbakan olarak sanayicilerimiz ve yatrmclarmzla birlikte bir araya geldiimiz her zeminde devletimizin mesleki eitim alannda yürüttüü projelerde özel sektörümüzün de elini tan altna koymas arttr. Dier türlüsü hazrclk olacaktr ki bu ne doru ne de sürdürülebilirdir. Sanayicilerimizin buna sahip çktn görüyoruz. 255 sanayi bölgesinin tamamnda mesleki eitim merkezleri faaliyete geçti. Artk u gerçei göreceiz; Organize sanayi bölgelerinin içinde okullar, dolaysyla stajlarn her yönüyle okulundan hemen organize sanayi bölgesindeki iine giderek gerçekletiren gençler. Bunu çin, Japonya baaryor. Biz neden baarmayalm? Aynsn biz de yapacaz. OSBde yer alan tüm sektörlerimiz eitim süreçlerine dahil olacak. Genç isizlik orannn dümesinde önemli rol oynayacak. Bu önemli projenin hayrl olmasn diliyorum.

Ana Sayfaya Git