Erdoğan'dan aşı müjdesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, korona virüsü aşısının geldiği son durum hakkında “2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Aşının yanında ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi" açıklamasını yaptı.

Haberler 10.08.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Kocaeli Gebzedeki TÜBTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açl Törenine katld. Cumhurbakan Erdoana, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, letiim Bakan Fahrettin Altun, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, AK Parti stanbul Milletvekili Binali Yldrm, Kocaeli Büyükehir Belediye Bakan Tahir Büyükakn da elik etti.

Erdoan, alana geliinin ardndan TÜBTAKn desteiyle Hidromek tarafndan üretilen Hidromek HICON 7W elektrikli yerli ekskavatörü hakknda bilgi ald. Ekskavatörü inceleyen Erdoan, tören alanna yakn alanda kulland araçla toprak att. Daha sonra tören alanna da ekskavatör ile giden Erdoan, yerli ve milli üretim aracnn hayrl olmasn dileyerek, Yerli ve milli üretim aracmz hayrl olsun. u anda satlar hzlandrmamz lazm. Gerek içeride gerek de darda. Bundan sonra bu iin pazarlamasna varm ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoann katld törenle gerçekletirilen açlta, TÜBTAK RUTE (Rayl Ulam Teknolojileri Enstitüsü) Motor Mükemmeliyet Merkezi, TÜBTAK MAM (Marmara Aratrma Merkezi) Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvar, TÜBTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi, TÜBTAK MAM Yüksek Scaklk Malzemeleri Aratrma, Gelitirme ve Onarm Mükemmeliyet Merkezi, TÜBTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi, TÜBTAK SAGE çevresel Testler Merkezi ve TÜBTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binas açld.

YETERNCE NSYATF ALAMADIK

Erdoan, TÜBTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açl Töreninde yapt konumada, bir taraftan korona virüsü salgn ve terör örgütleriyle mücadele sürerken dier taraftan ülkeyi kalkndrmaya ve büyütmeye devam ettiklerini belirterek öyle konutu:

Sanayide da bamllk, milli güvenlik açsndan en az siyasi bamllk kadar vahim bir durumdur. Türkiye, uzun yllar bunun acsn yaam bir ülkedir. Kbrs Bar Harekatndan terörle mücadelemize kadar pek çok alanda tehditlere, basklara, gizli, açk yaptrmlara maruz kaldk. Bir dönem Egede, Akdenizde meru hakkmz olan meselelerde bile yeterince inisiyatif alamadk. Üretimde, ihracatta güçsüzlüün bedelini maalesef diplomaside, savunmada, terörle mücadelede ödedik. nsan yaat ki devlet yaasn ilkesiyle durmadan zorluklar karsnda pes etmeden insanmza hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektörümüz, TÜBTAK gibi kurulularmz bu süreçte önemli görevler üstleniyor.

KANAL STANBULU GERçEE DÖNÜTÜRECEZ

Ekonomimiz güçlendikçe, üretim kapasitemiz arttkça sözümüzün de itibar artt. Takip eden ülke konumundan üreten ve ürettiini ihraç eden ülke konumuna geldik. Bunlar 18 ylda gerçekletirdik. Herkesin ufku denizi kadardr derler. Biz ksa vadeli baarlarn deil asrlk hedeflerin peinde kouyoruz. Kat ettiimiz aamalar elbette önemlidir. Yaptklarmz hayallerimizin küçük bir ksmdr. Kanal stanbul gibi daha gerçei dönütürecek muhteem projelerimiz var. 2023, 2053, 2071 gibi ça aan vizyonlarmz var. Bunlar da birlikte gerçee dönütüreceiz. Baar hikayelerimizi ülkemizin skntya girmesini bekleyen muhterislerle deil sizlerle yazacaz.

2 AIMIZDA HAYVAN DENEYLER BAARILI

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyedeki korona virüsü as çalmalar hakknda da bilgi verdi Erdoan unlar söyledi:

Dünya Salk Örgütü listesinde yerli a gelitiren ülkeler arsnda ABD ve çinin ardndan üçüncü srada yer alyoruz. 2 a adaymz hayvan deneylerini baaryla tamamlad. Ann yannda ilaç gelitirme faaliyetlerimiz de tüm hzyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayn da alarak insanlar üzerinde klinik çalma safhasna geldi.Türkiye laç ve Tbbi Cihaz kurumumuzun onaynn ardndan inallah bu çalmalar süratle balatacaz.Hekimlerimiz tarafndan youn ekilde kullanlan favipiravir etkin maddesini batan sona 8 basama içerek ekilde sentezledik, ruhsatl ve ticari bir ürüne dönütürdük. Covid-19 Platformuyla balayan birlikte çalma ve üretme kültürünü bundan sonraki projelerle de sürdüreceiz.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA SLAH TESTLER YAPILABLECEK

Cumhurbakan Erdoan, Motor Mükemmeliyet Merkezinde demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçl kullanma uygun motorlarn yurt içinde test edilebileceini, bu sayede hem firmalarn yurt dndaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacan hem de büyük bütçeli motor gelitirme projelerinin ülkede yaplacan da söyledi.

Özellikle Fotovoltaik Performans ve Güvenlik Test Merkezinde güne enerjisi uygulamalarnda kullanlan cihazlarn kalibrasyonlar ve test ölçümlerinin gerçekletirileceini aktaran Erdoan, böylece yerli üreticilere zaman ve maliyet avantaj salayacaklarn belirtti.

TÜBTAK SAGE çevresel Test Merkezi sayesinde silah sistem projeleri bata olmak üzere tüm çevre art testlerinin, uluslararas standartlarda Türkiyede icra edileceini anlatan Erdoan, yine SAGE bünyesinde kurduklar yeni aratrma gelitirme hizmet binasyla milli mühimmatlarn tasarm, yazlm ve simülasyonu alanlarnda stratejik çalmalarn yürütüleceini açklad.

Ana Sayfaya Git