Erdoğan'dan Çipras'a 'Lozan' cevabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina’daki temasları çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaptığı görüşme sonrasında konuştu.

Haberler 08.12.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Yunanistan Babakan Aleksis çipras, Atinadaki görümenin ardndan ortak basn toplants düzenledi. Erdoan ile Yunanistan Cumhurbakan Pavlopoulos arasndaki görümeye damga vuran Lozan gerilimi bu basn toplantsnda da gündeme geldi.

çPRAS: LOZANIN GÜNCELLENMES SÖZ KONUSU DEL

Cumhurbakan Erdoandan önce söz alan Yunanistan Babakan konumasnda Lozan Antlamasna vurgu yaparak, Lozan anlamas aznlk konularna deinmekte. Tahriklerde kkrtmalarda bulunmadan konuabilmeliyiz. Tabi aramzda bir güven ilikisi oluturabilmeliyiz. Bunun zor olduunu biliyoruz esasnda. Bizim ilikilerimiz tabi modernleecek, 21nci yüzyla uygun biçime çkacak. Bu ilikiler halklarmzn ihtiyaçlarn karlayacak düzeye çkacak. Hem Egede hem Dou Akdenizde istikrara katkda bulunacak.Ama bu modernletirme sadece Lozan Anlamasna kati sayg çerçevesinde gerçekletirilebilir. Ve bu anlamann yeniden yaplandrlmas, güncellenmesi söz konusu olamaz. dedi.

ERDOAN: LOZAN 11 ÜLKEY KAPSIYOR

Cumhurbakan Erdoan, çiprasa net sözlerle cevap vererek unlar söyledi;

Lozanla ilgili tanm, Lozan tanmlama ekli, Türkiye ile Yunanistan arasnda anlama deildir. 11 ülkeyi kapsayan bir anlamadr. Lozanda Japonya da var, ngiltere de var, Fransa da var. Peki, Lozan sadece Egeyi mi kapsyor. Egenin dnda hiçbir ey yok mu? Bat Trakyadaki aznlklarn hukuku yok mu? Bunlarn hukukunu herhalde aratrmak, korumak, Yunanistandaki yönetimin görevi olmal. Bunu sayn Babakan ile de paylatk.

BZ NANç HÜRRYETNDEN KORKMUYORUZ

Patrik yurt dna çkmak istese Lozana göre Eyip Kaymakamlnn izni ile çkabilirdi, biz bunu bir tarafa koyduk, önünü açtk. Bat Trakyada atanm bir ba müftü var. Biz seçilmi ile yapyoruz. Ben 15 yldr bütün buradaki arkadalarmza hep bunu söyledik. Ama bugüne kadar hiçbir netice alamadk. Lozan hemen Egeye hasredip ii bitirmeyelim. Bizim toprak bütünlüü ile ilgili skntmz yok.Ocak aynn 7sinde, Balatta patrikhanenin ksa bir mesafede demir kilise nam ile maruf bir kilisesi var. Bitiyor, 7 Ocakta Boyko ile birlikte orann açln yapacaz. Biz inanç hürriyetinden korkmuyoruz ki. nancna güvenen inanç hürriyetinden korkmaz

BÖYLE BR DURUM AYASOFYADA SÖZ KONUSU

Erdoann sözlerinin ardndan yeniden söz alan Aleksis çipras unlar söyledi;

Önceki zaman zarfnda Lozan ile ilgili sözlerimin tam olarak anlalmadn anladm. Kendisi yeniden görüülmesini istemiyor. Yunanistann toprak bütünlüü ile ilgili olarak herhangi bir durum söz konusu deil. Bizim snrlarmz Lozan ile belirlenmitir. Lozan anlamas ile ilgili bir güncellemeden bahsediliyor, bu anlamann doru ekilde uygunlanmasndan bahsedildi. Trakyadaki Müslüman aznlk ile Türkiyedeki Yunan aznlk bizi yaknlatran unsurlar olmaldr. Yunanistan vatanda Müslümanlarla ilgili hükümetimiz hassas davranmakta ancak bu konularla ilgili daha fazla admla atlmas gerektiine de inanyorum. Yine cumhurbakan Sayn Erdoann Egedeki fikir ayrlklaryla, Kbrstaki fikir ayrlndan bahsettiini duydum.Ben 43 yandaym ve 43 yldr bu mesele hala tartlyor. Yine bu çerçevede kimin suçlu olduuna dair bir tartma söz konusu. Ama bu durum 43 yldr devam ediyor, çünkü yasa d bir igal olmutu. O sebeple ortaya çkt.Yunanistan snrlarnda yer alan Sakz Adasnda Selanikte Rodos Adasnda Fethiye camii gibi bir çok mabedin restorasyonunu gerçekletirdi. Burada Ortadokslarn dini tören düzenlemesini düünmedik. Ancak üzüntüyle belirtmek isterim ki böyle bir durum Ayasofyada söz konusu. Karlkl olarak her tarafn hassasiyetlerini sayg göstermek durumundayz. Özgürlükler konusunda geri adm atmamak gerekir. Yunanistandaki Müslüman aznln dinini gerektii gibi yaamasna müsaade edilmeli.

ERDOAN: MNDERDEN KMLERN KAçTIINI çOK Y BLYORUM

Cumhurbakan Erdoan çiprasa öyle cevap verdi;

Aznlklar konusuna deinmek istiyorum. Her eyden önce Bat Trakyada ba müftü meselesinin atanm veya seçilmi olmas konusu bana göre çok ciddi bir yaradr. Ve inanyorum ki sayn babakan bu konunun çözümüyle ilgili gerekli adm da atacaktr.Bir dier husus ise tabi bunu iç meselemiz olarak görmek tabi güzel bir düünce. Bizim ona aykr bir ey söylememiz mümkün deil. Ama müsaade ederlerse herhalde ricada bulunmamz isabetli olur. çünkü soydamzdr, onun hukukuyla ilgilenmemiz lazm.

Atacamz dier adm özellikle Kbrs konusunda da yine söylüyorum. Adil ve kalc bir çözümü bulmamz gerekiyor. Tabi ya itibariyle 43 yldr bunu böyle devam ediyor demesi, 63 yanda olduuma göre ben de ayn eyi yayorum. Ben burada ciddi bir tecrübeye sahibim. Takip ettiim süreçte de minderden kimlerin kaçtn çok iyi biliyorum. Bütün belgeleri rahatlkla verebilirim. Buna dikkat edersek çok eyi aarz diye düünüyorum.Askerde bulundurma deniyor, tamam da Yunanistan asker bulundurmuyor mu? Annan plan uygulanm olsayd bu noktaya gelmemi olacaktr. Asker says belli düzene oturtulmutu. Ama referandumda kim ters hareket etti? Güney Kbrs ters hareket etti ve bugünlere geldik.

Ana Sayfaya Git