Erdoğan'ın Trump'a verdiği kitapta Türkiye'nin terörle mücadelesi anlatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Başkan Donal Trump'a verdiği 'Türkiye'nin Terörizmle Mücadelesi' isimli kitapta, Türkiye'nin terör örgütü DEAŞ, PKK/YPG ile mücadelesi, Barış Pınarı Harekatı'nın gerekçesi ve Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı ev sahipliğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Haberler 16.11.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABD ziyaretinde letiim Bakanl tarafndan hazrlanan Türkiyenin Terörizmle Mücadelesi isimli kitab ABD Bakan Donald Trumpa verdi. 88 sayfalk kitap ayrca, Amerikan heyeti ve senatörlere de datld.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Kitabn önsözünde, Türkiyenin hem PKK/YPG, DEA ve benzeri örgütlerle mücadelesi hem de Suriyeden kaçan snmaclara yönelik insani politikas tarihte vicdani ve doru sayfada yer almasn salayacak kadar dürüst ve samimidir. Dünyann geri kalannn da tarihin hangi sayfasnda yer alacaklarna karar verecei bir dönemden geçiyoruz. Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan Teröre kar müttefiklik ruhuna uygun, kararl bir mücadele verildii takdirde tüm insanln huzura kavuacana gönülden inanyorum sözü de bu balamda bir terörle mücadeleye kar tarihin doru sayfasnda durmaya davet niteliindedir. Biz üstümüze düeni yapyor ve dünya bar, huzuru ve güvenlii için tüm terör örgütleriyle mücadelemize devam ediyoruz ifadeleri kullanld.

DEA LE MÜCADELE

Kitapta, Türkiyenin DEAla mücadelesi, Türkiyenin PKK/YPG ile mücadelesi, Bar Pnar Harekat ve Türkiyenin Suriyelilere ev sahiplii balklar altnda bilgiler yer ald. Türkiyenin DEA terör örgütünün saldrlarndan en fazla zarar gören ülke olduu, örgütün 2014ten bu yana Türkiyede 20 saldr gerçekletirdii belirtilerek, bu saldrlara tek tek fotoraflarla ile birlikte kitapta yer verildi. DEA terör örgütünün eleba olan El Badadinin 27 Ekimde Suriyenin kuzeybatsnda Türkiyenin yardmyla etkisiz hale getirildii kaydedilerek, Türk güvenlik kuvvetleri DEAn öldürülen eleba Ebubekir el Badadinin kz kardeini Suriyede ele geçirmi ve kendisi ile kocas ve gelinini istihbarat toplamak amacyla sorgulamaktadr. PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütünün elinde tuttuu iddia edilen ve Türkiyeyi zor durumda brakarak yurt dnda operasyonun meruluu hakknda soru iaretleri yaratmak amacyla serbest braklan DEA terör örgütü üyeleri ve akrabalarndan Bar Pnar Harekt kapsamnda 45i Türk vatanda, 242si yabanc uyruklu olmak üzere 287 kii yakalanmtr denildi. Kitapta, Türkiyenin katklaryla yakalanan DEA üyelerine dair örnekler de verildi.

ABD, YPGY TERÖR ÖRGÜTLER LSTESNE EKLEMEMTR

Kitapta, terör örgütü PKKnn ksa tarihine yer verilerek, PKK, bata ABD ve ngiltere olmak üzere birçok devlet ile AB ve NATOnun ban çektii birçok uluslararas kurulu tarafndan terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Türkiye, 1984ten beri kendi snrlar içinde ve snr ötesinde PKK ile mücadele etmektedir. Bu mücadele srasnda örgütün hedef ald binlerce sivil ve asker hayatn kaybederek ehit olmu, binlercesi de yaralanarak gazi olmutur. Terör örgütü PKK son 3 yldr çok daha büyük bir kriz içerisindedir. Silahl terör örgütünün ülke içi ve krsal üye says 500 civarna dümütür. ABD, DEA 2004 ylnda terör örgütleri listesine eklemitir. Ancak, ABD PKKy bir terör örgütü olarak tanmakla birlikte onun uzants YPGyi terör örgütleri listesine eklememitir ifadelerine yer verildi.

TERÖRST AHNN TERÖR SALDIRILARI ÖRNEKLENDRLD

Kitapta, PKK ile YPGnin balantsna dikkat çekilerek, PKK/PYD-YPG teröristba Mazlum Kobani kod adl Ferhat Abdi ahinin, gerçekletirdii balca terör saldrndan örnekler verildi. Ayrca, PKK/KCKnn sözde kamplarnda düzenlenen eitimlere katld belirten terörist ahinin, iade talebine ilikin Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann sözleri yer ald. PKK/PYD-YPG Türkiyede sivillere yönelik gerçekletirdii saldrlarda ehit olan çocuklarn fotoraflar paylald. PKK/PYDnin 1 ylda uyuturucudan elde ettii gelirin 1,5 milyar dolar olduu bildirilerek, Terör örgütü PKK/YPG, personel ihtiyacnn bir bölümünü 18 yan altndaki çocuklar zorla silh altna alarak karlamaktadr. Eitim haklarndan mahrum edilen bu çocuklar, genç yatan itibaren terörist olarak yetitirilmekte ve gelecekleri ellerinden alnmaktadr denildi. Ayrca, örgütün Suriyede Kürtlere yönelik iledii suçlarn baz örnekleri de paylald.

BARI PINARI HAREKATININ GEREKçELER SIRALANDI

Kitapta Bar Pnar Harektnn gerekçeleri ise, snr güvenliini salamak, terör örgütü PKK/YPGnin bölgedeki tahakkümünü sonlandrmak ve Suriyedeki insani krizi hafifletmek olarak sraland. Bar Pnar Harektnn Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 sayl kararlar ve Birlemi Milletler Sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildii belirtildi. Kitapta harekatla ilgili Harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ile bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta, sivil/masum kiilerin ve harekt bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yaplar, çevre, altyap tesisleri ile bölgede bulunmas muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarnn zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir ifadeleri yer ald. Kitapta ayrca, harekta yönelik sosyal medyada yer alan dezenformasyonlarn örnekleri paylald. Yine, PKK/YPGnin Avrupadaki Türklere yönelik saldrlaryla ilgili bilgi verildi.

1 MLYON SURYELY BARINDIRACAK YERLEM YER KURULACAKTIR

Kitabn son bölümünde ise, Türkiyede Suriyelilerin toplamnn, kamp dndakiler de dahil olmak üzere yaklak 3,7 milyona ulat aktarld. Suriyelilere yönelik eitim, salk ve entegrasyonuna yönelik yaplan çalmalardan bahsedilerek, Frat Kalkan ve Zeytin Dal operasyonlar ile bölgede koullarn iyilemesi sonucu 370 bin Suriyeli mülteci ülkelerine dönmütür. Bar Pnar Harekatnn ardndan snrdaki kasabalarda yaayan sivillere 4381 koli gda, 92 bin 500 kilo un, 65 bin 300 ekmek, 16 bin 479 dier gda malzemesi, 2 bin 699 ie içecek, 2 bin 175 hijyen seti, bin 790 battaniye ve bin 500 oyuncak datlmtr. Gönüllü dönüler için oluturulan Güvenli Bölge içerisinde yeni yerleim yerleri planlanmtr. Suriyenin kuzeyi ile Türkiye snrnda oluturulacak Güvenli Bölge içerisinde, 5 bin nüfuslu 140 köyden ve 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluan 1 milyon Suriyeli nüfusu barndracak bir yerleim yeri kurulacaktr ifadelerine yer verildi.

Kitapta, Türkiyenin Suriyeliler için gerçekletirdii harcama tutarnn 40 milyar dolar at ancak uluslararas yardmn eksik kald vurguland.

Ana Sayfaya Git