Erken seçim geliyor?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 26 Ağustos 2018 için yaptığı erken seçim çağrısı gündemin ilk başlığını oluştururken, AK Parti çıkışa temkinli davranırken, muhalefetteki partiler "hodri meydan" çekti.

Haberler 18.04.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Partisinin grup toplantsnda, bugün 16 Nisan Halkoylamasyla onaylanan Cumhurbakanl Hükümet Sistemine herhangi bir gecikme olmakszn geçilmesinin milli beka ve tarihi emanetler açsndan acil hal aldn belirtti. Bahçeli, 31 Mart 2019da Mahalli dareler Seçimi yaplacan anmsatarak, bu seçime 11 ay 14 gün kaldna dikkati çekti. Bahçeli, takvime göre, yerel seçimden 7 ay 3 gün sonra Cumhurbakan ve milletvekili genel seçimi yaplacan ifade etti.

Yerel seçimden sonra Türkiyenin hangi badirelere maruz kalacan tahmin etmenin zor olmayacan belirten Bahçeli, çünkü 3 Kasm üzerinde oynama ve kaos üretme çabalar imdiden ortaya çkmtr. Mahalli idareler seçiminde yaanmas muhtemel kutuplama ve anlamazlklarn 3 Kasma nasl yansyaca, ne gibi olumsuzluklara kap aralayaca, Türkiyeyi nerelere sürükleyecei az çok malumumuzdur. Bu riski kaynanda kesmek, demokrasinin erdem ve ilkeleriyleülkemizin ufkunu aydnlatmak balca amacmzdr. dedi.

26 AUSTOSTA ERKEN SEçM çARISI

Bahçeli, önlerinde iki seçenein bulunduunu ifade ederek, öyle devam etti: Ya Cumhurbakan ve milletvekili seçiminin normal tarihi olan 3 Kasm 2019 beklenecek; ya da milli mecburiyet ve ortaya çkan meru gerekçelerden dolay seçimler erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarnn süratle çkarlmasnn akabinde, Milliyetçi Hareket Partisi takdir ve tercih hakkn seçimlerin erkene alnmasndan yana kullanacaktr. Bu ii daha fazla uzatmaya gerek yoktur. 26 Austos 2018 Pazar günü, yani Malazgirt Zaferi ile Büyük Taarruzun yl dönümlerinde, Türk milletinin yeni bir zafer ruhuyla sanda gidip hem Cumhurbakan hem de milletvekili genel seçiminde Türk ve Türkiye dümanlarna hak ettikleri dersi vermesi en makul, en mantkl, en aklc, en demokratik yoldur

ERDOANIN AçIKLAMASI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, AK Parti TBMM Grup Toplantsnn ardndan AK Parti Genel Bakanvekili ve Babakan Binali Yldrm ve parti yöneticileriyle bir araya geldi. Bahçelinin, cumhurbakan ve milletvekili genel seçiminin 26 Austosta yaplmasna ilikin açklamalarnn hatrlatlmas üzerine Erdoan, Sayn Bahçeli ile yarn 13.30da Külliyede görümemiz olacak. Görümemizde gerek bu süreçle ilgili gerekse bu tür açklama ile ilgili; orada deerlendiririz. u anda benim herhangi söyleyecek bir eyim yok. Söyleyeceklerimi zaten grupta söyledim. ifadesini kulland.

MHP: BU BR TEKLF

MHP Genel Bakan Yardmcs Edip Semih Yalçn, Bahçelinin erken seçim çarsyla ilgili, AK Parti ile görüülüp alnm bir karar deil, bir bask deil, bu bir teklif. dedi. Yalçn, Cumhurbakan Erdoan ve Bahçelinin konuya ilikin yarn görüeceklerini ve bu görümenin ardndan konunun netleeceini söyledi. Yalçn, erken seçim teklifinin gerekçelerine ilikin unlar kaydetti: Cumhurbakanl hükümet sistemine geçite uyum yasalar çktktan sonra 18 ay gibi bir süre beklemek saknca dourur. MHP, bir teklif olarak 26 Austosu ortaya koymutur. Bu bir tekliftir. Kabul görmesi için iktidar partisinin evet demesi lazm. Takdir onlarndr. AK Parti ile görüülüp alnm bir karar deil, bir bask deil, bu bir teklif.

CHPDEN HAZIRIZ MESAJI

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, erken seçime hazr olduklarn belirtti. Tezcan, Hodri meydan, biz CHP olarak her zaman seçime hazrz, hazr olduumuzu da söyledik. Seçimle ilgili bugüne kadar konumalar devam ederken, daha önce kulislerde yorumlar yaplrken, bizim her zaman söylediimiz ey uydu: Biz CHP olarak iktidar olmaya talibiz, iktidar olmann yolu seçim ve sandktan geçer, hodri meydan. Türkiyenin bugün içinde bulunduu tüm temel sorunlarn sebebi u anda iktidardaki tek adam rejimidir. Tek adam koalisyonu Türkiyeyi çözümsüz bir noktaya sürüklemitir. sizlik, yoksulluk, eitimdeki çökü, toplumsal çatma, kutuplama, demokrasi ve özgürlüklerin yok olmas, hukuk ve adaletin yok olmas gibi temel meselelerimizin tamamnn sorumlusu tek adam rejimidir. Tek adam rejiminden kurtulmann yolu milletin ie el koymasdr. O da sandktan geçiyor, bu nedenle yönetemeyen hükümetin, iç ve d siyasetteki baarszln bedelini halkmz ödüyor. O zaman millet sandkta tek adam rejimine gerekli dersi verecektir. Biz o yüzden buna hodri meydan diyoruz dedi.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ise grup toplantsnn ardndan erken seçimle ilgili soru üzerine Ana aktörü bir bekleyin. O sözcüydü yantn verdi.

HDP: HODR MEYDAN DYORUZ

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan erken seçim çars için Devlet Bahçeli, bir erken seçimden bahsetti. Peki, OHAL süreci devam ederken bir seçim sürecini bu ülke nasl kaldracak? çkardnz antidemokratik yasalar, seçim yasalar varken bu ülke demokratik bir ekilde nasl seçime gidecek? Bir karar aldysanz, Halklarn Demokratik Partisi olarak size hodri meydan diyoruz. Biz seçime de varz. te, il e bakanlarmz buradadr. Bütün il e bakanlarma çar yapyorum, yaplacak olan erken seçimlere herkes hazrlkl olsun diye konutu.

Y PART: TELALANACAK BR DURUM YOKTUR

Akener unlar söyledi: Sayn Bahçelinin 26 Austosla ilgili seçim talebini hep beraber duyduk. imdi eminin herkesin kafasnda Y Parti ne düünüyordur? diye bir soru vardr. Bizim açmzdan telalanacak bir durum yoktur. Biz zaten, ar bir karartma uygulanan ve bütün toplantlarda, Y Partinin konuulduu televizyon programlarnda ama bizim arkadalarmzn yer almad bir süreci aa aa bugünlere geldik. Tekraren söylüyorum; erken seçim, zamannda seçim, u seçim, bu seçim bizim açmzdan telalanacak ve problem olacak herhangi bir durum yoktur. Sarayn büyük ve küçük orta neye karar verecekler hep beraber göreceiz. Y Parti için bu konuda bir sorun yoktur.

SP: AçIKLAMA UYGUN

Saadet Partisi Genel Bakan Temel Karamollaolu, Bahçelinin erken seçim ilgili yapt açklamay uygun bulduklarn söyleyerek, Türkiyenin hakikaten bugünkü artlarda daha ileriye gitmesi mümkün deil. Yani iktidar partisi, içinde yaadmz problemlere bir çözüm bulamyor. Ne iktisadi yönden ne d politikada. Bir aknlk içerisinde, bundan dolay bir erken seçim karar isabetli olur kanaatindeyiz. Biz zaten bu çalmalara hazrz. Bu çalmalar u anda bir bakma yürüyor. Ama esas karar nihayetinde iktidar partisi verecek. Bugün grup toplantsnda pek bir ses çkmam, oradan bekleyip göreceiz dedi.

26 AUSTOS DED DYE OLACAK DEL

Bahçelinin verdii tarihin Kurban Bayram tatiline denk gelmesini de deerlendiren Karamollaolu, Bu tarih tabii ki çok uygun bir tarih deil. lla 26 Austos dedi diye 26 Austos olmas gerekmez. Eylül içerisinde Ekimin içerisinde herhangi bir gün olabilir bizim için. Onlar herhalde kendi aralarnda anlarlar. Biz de ona göre hazrlklarmz zaten yapyoruz, biraz hzlandracaz o kadar diye konutu.

Ana Sayfaya Git