Eşit olmayan infaz tepkisi!

Cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemleri 70’inci gününde devam ediyor. Diyarbakır’da bir araya gelen STK’lar siyasi mahpusların taleplerinin karşılanmasını istedi.

Haberler 05.02.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cezaevlerindeki siyasi tutuklularn balattklar süresiz-dönüümlü açlk grevi eylemleri sürüyor. Bu gün 70inci gününde olan açlk grevi eylemini 14üncü grup sürdürüyor. Cezaevlerinde her an ölümlerin yaanabilecei uyarnda bulunan STKlar çarlarn sürdürüyor.

nsan Haklar Dernei (HD), Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), Diyarbakr Barosu, Diyarbakr Tabip Odas ve HAK nisiyatifi devam eden açlk grevleri ile ilgili HD Diyarbakr ubesinde ortak açklama yapt. Açklamay HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun okudu. Eylemcilerin hapishanelerde artan hak ihlallerinin sonlandrlmas, arlaan infaz koullarnn düzeltilmesi ve mral Hapishanesinde devam eden tecrit ve izolasyona son verilmesini talep ettiini hatrlatan Zeytun, cezaevlerinde durumun daha da kötületiine dikkat çekti.

NFAZ SSTEM ET VE ADL BR EKLDE DÜZENLENMEL

Hapishanelerde yaanan sorunlarn temel hak ve özgürlükler referans alnarak, adil, eit ve bütünlükçü bir politika gelitirilerek çözülebileceini ifade eden Zeytun, Ceza adalet sisteminin demokratikletirilmesi, infaz sisteminin eit ve adil bir ekilde yeniden düzenlenmesinin temel bir ihtiyaç olduunu defalarca dile getirmemize ramen bu taleplerimiz maalesef dikkate alnmamtr. 2020 ylnn Nisan aynda yürürlüe giren yeni nfaz Kanununun cezaevi standartlarn gelitirmek bir yana, öngördüü eitsiz ve karmak infaz sistemi nedeniyle sorunlar daha da arlatrmtr dedi.

YAAM HAKKI RSK ALTINDA

Cezaevlerinde ikence, tecrit ve dier hak ihlallerinde ciddi artlar yaadn hatrlatan Zeytun, Öyle ki infaz sistemi açsndan ayn kategoride olan ve ayn yasal düzenlemeye tabi olan mahpuslar bile keyfi olarak farkl uygulamalarla karlamaktadr. Bu keyfi ve yasaya aykr uygulamalar nedeniyle mahpuslarn balatm olduu açlk grevleri bir kez daha gündeme gelmitir. Bizler bu eylemin yaam hakk bata olmak üzere ciddi riskleri de barndrdn, daha önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Bu nedenle de endieliyiz diye konutu.

ADALET BAKANLIINA ADIM AT çARISI

Cezaevlerinde balatlan açlk grevi eylemlerinin çok daha ar sonuçlar dourabilecei uyarsnda bulunan Zeytun, ilgili kurumlara u çarda bulundu: Adalet Bakanl ve ilgili kurumlar tecrit, adil ve eit olmayan infaz uygulamalar ile dier hak ihlallerinin sonlandrlmas için bir an önce adm atmaya çaryoruz. Mahpuslarn ulusal ve uluslararas hukuktan kaynaklanan haklarn titizlikle yerine getirmeye, açlk grevindeki mahpuslar da açlk grevi eyleminden vazgeçmeye davet ediyoruz.

AYDIN: YAKIN DÖNEMDE ACI DENEYMLER YAADIK

Açklamann ardndan süresiz-dönüümlü açlk grevi eyleminin dönüümsüz eyleme evrilip evrilmeyecei soruldu. Kendilerine gelen bu yönlü bir bilginin olmadn söyleyen Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, Umar olmaz. Yakn dönemde çok ac deneyimler yaadk. Açlk grevi eylemi bu riski barndryor maalesef. Bunun için yetkilerin bir an önce adm atmas gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git