Gelecek Partisi: Cezaların infazı ertelenmeli

Gelecek Partisi, Koronavirüs sebebiyle cezaevlerinde hamile, yaşlı, çocuklu ve hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Haberler 20.03.2020 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs (Kovid-19) sadece dardaki insanlar deil cezaevlerindeki tutuklular ve personeli de tehdit ettiini belirten Gelecek Partisi, açklama metni yaymlayarak cezaevlerindeki tehlikeye dikkat çekerken, konuya ilikin çözüm önerisi metni de yaymlad.

CEZALARIN NFAZI ERTELENMEL

Partinin resmi web sitesi üzerinden yaymlanan açklamada, Gerek cezaevlerindeki koullar, gerekse tutuklu ve hükümlülerle ilgili daha radikal kararlar alnmasna ilikin kamuoyundaki beklentilerin giderilmesi zorunluluk halini almtr. Cezaevlerine ziyaretlerin kstlanmas son derece yetersiz bir çözüm olduu kadar temel insan ve mahkum haklarna, etkili savunma hakkna aykrdr ifadeleri yer ald.

Gelecek Partisi Adalet Politikalar zleme Kurulu imzasyla yaymlanan 6 maddelik öneri ve talepler öyle:

PARTDEN 6 MADDELK ÖNER

* Halen tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde bulunan hamile, lohusa ve küçük çocuklu mahkumlarn dier adli kontrol tedbirleri çerçevesinde derhal tahliyesi salanmaldr. Mahkumiyet cezalarnn infaznn ertelenmesi, infaza ara verilmesi veya infazn evde yaptrlmas seçenekleri deerlendirilmelidir.

* Özellikle hasta ve ileri derecede yal mahkumlarn cezalarnn ertelenmesi veya affedilmesi gündeme alnmaldr.

* Cezaevlerindeki hücre ve koulara kapasitelerinin iki veya üç katna kadar mahkum ve tutuklu konulmas uygulamasndan vazgeçilmelidir. Bu uygulama virüsün yaylmasna hizmet etmekte olduu kadar temel insan haklarna da aykrdr. Hücre ve koular insan salna ve kapasitesine uygun hale getirilmelidir.

* Cezalarnn son bölümü infaz edilen mahkumlar ile bir ksm taksirli suçlardan mahkum edilmi kiilerin bulunduu açk ceza evlerindeki infaz uygulamalar da bu tedbirler kapsamnda yeniden deerlendirilmeli ve bu ahslarn ceza evinden tahliyeleri gerekli tedbirler de alnmak suretiyle salanmaldr.

* Tutuklu yarglama konusundaki srardan vazgeçilmeli, AHM ve AYM nin kararlar dorultusunda ve zorunluluk bulunmayan tutuklama kararlar kaldrlarak, yerine dier adli kontrol tedbirleri uygulanmaldr. Cezaevlerindeki insani yaam artlarnn önünde engel tekil eden bu yaklamdan derhal vazgeçilmelidir.

* Tutuklu ve mahkumlarn yaam hakkn da içeren, salk ihtiyaçlar yasal ve uluslararas sözlemelere uygun ekilde yerine getirilememektedir. Bir tutuklu veya mahkumun salk kurullarna sevki için aylarca bekletildii bir çok rapora yansmtr. Aksaklklarn giderilmesi için zorunlu tedbirler acilen alnmaldr.

Ana Sayfaya Git