Gelecek Partisi’nden 4 aşamalı 'mücadele' planı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, salgınla mücadele için açıklanan ekonomik paketin yaklaşık yüzde 75'inin "kredi" olduğuna dikkat çekti, "Faize savaş açtığını söyleyenlerin bu kriz döneminde bile halka faiz yükü bindirmeye çalışmaları hazindir” dedi. Davutoğlu, salgınla mücadele için 4 aşamalı plan önerdi.

Haberler 28.04.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolunun gündeme dair haftalk basn açklamasnda korona virüsü vakalar ile ilgili istatistiklerde gözlenen iyilemenin umut dourduunu söyledi, bu trendin artarak devam etmesi için Bilim Kurulunun tavsiyelerine uyma çars yapt.

Salk alanndaki performans sistemine deinen Davutolu, doktor ve hemirelerin yan sra temizlik, hasta nakli, yatan hastann öz bakm gibi konularda hizmet veren hasta bakc statüsündeki çalanlar ve hastane güvenlik görevlilerinin de yüksek risk grubunda olduunu belirterek, Hasta bakclar ve temizlik personeli salk çalan statüsünde kabul edilmeli ve performansa dayal ödeme sisteminde de görev tanmlar yaplmaldr. Salk hizmeti verenlere hiyerarik bir ekilde deil bir ekip mant ile yaklalmaldr dedi. Pandemi sürecinde özel sektörde çalan baz doktorlarn zorunlu ücretsiz izne ayrldna dikkat çeken Davutolu, ehir hastanelerinin devreye girmesinin gerektirdii ihtiyaç da göz önünde bulundurularak özel sektörde madur olan doktorlarmza açktan atama imkan verilmelidir diye konutu.

200 MLYAR TL DESTEN YÜZDE 75 KRED

Hükümetin 100 milyar dolar olarak açklad, daha sonra 200 milyara yükselttii paket içinde 107 milyar TL KGF destekli ie devam kredisi, 17 milyar esnaf destek kredileri ve vatanda için 22 milyar TL temel ihtiyaç kredisi bulunduunu belirten Davutolu, Sözün özü; ekonomiye kalkan olacak 200 milyar TLlik destein yaklak yüzde 75i kredi dedi. 200 milyar TL gibi ciddi bir büyüklüe sahipmi gibi görünen istikrar kalkan paketinin yalnzca 20 milyar TLlik ksmnn dorudan mali destek olduunu belirten Davutolu, ABD ve AB ülkelerinde milli gelirin yüzde 2,5i düzeyinde olan dorudan destekler ülkemizde milli gelirin yalnzca yüzde 0,4ü ifadelerini kulland.

FAZE SAVA AçANLARIN HALKA FAZ YÜKÜ BNDRMES HAZN

Daha fazla kredinin daha fazla faiz ve daha borçlu hane halk anlamna geldiini belirten Davutolu, Faize sava açtn söyleyenlerin bu kriz döneminde bile halka faiz yükü bindirmeye çalmalar hazindir. u anda fark edilmeyen bu yük bu kredi ödemelerinin günü geldiinde devasa bir problem olarak halkn önüne gelecektir. çarmz açktr: Bu parasal ve mali genilemede öncelik fakir halk kesimlerine dorudan destekler olmaldr. ABD ve ABde uygulanan milli gelirin yüzde 2.5nun ülkemiz için karl takriben 20 milyar dolar yani 140 milyar TLdir. u anda planlanan dorudan desteklerin 20 milyar TL olduu göz önüne alnrsa aradaki fark ortaya çkar dedi.

Davutolu, salgnn Ramazan sonu gibi durmas öngörülüyorsa dört aamal bir plan hazrlanmas gerektiini belirterek Gelecek Partisi olarak önerilerini öyle sralad:

-MAYIS AYI ACL MÜDAHALE DÖNEM: u ana kadar yaplan uygulamalar geni halk kesimlerini gözetecek ekilde gözden geçirilmeli, effaf bir yönetim anlayna geçilmeli, bütün bakanlklar ve kurumlar ayn mantk içinde bütüncül eylem planlar hazrlamal, salk ve gda tedariki gibi alanlara destekler artrlmal, krizin durma trendi sürerse havaalan pistinin hastaneye dönütürülmesi gibi etki analizi yaplmadan devreye giren uygulamalardan vazgeçilmeli.

-HAZRAN-EKM ARASI KISA DÖNEM: Bütçe mutlaka revize edilmeli, hayatn kademeli bir ekilde normalletirilmesi salanmal, tarm, lojistik ve turizm gibi mevsimsel önem tayan sektörlere arlk verilmelidir. Ayrca tek tek sektörel hasar tespiti ve rehabilitasyon planlamalar yaplmaldr.

-2020 EKM-2021 EKM ORTA DÖNEM: Bir yllk orta vadede bir taraftan ekonominin stagflasyon ortamndan çk salanrken dier taraftan k aylarnda salgnn tekrar nüksetme senaryosu ile ilgili kapsaml hazrlklar yaplmaldr.

-UZUN DÖNEM: Uzun vadeli çalmalar balamnda dünyadaki genel trendleri takip edecek çalmalara arlk verilmeli, akademik kurulular bu yönde tevik edilmelidir.

Ana Sayfaya Git