Gezici araştırma şirketinden Kılıçdaroğlu'na uyarı

Gezici Araştırma Şirketi, toplumdaki FETÖ algısına ilişkin Türkiye genelinde birçok vatandaşla yüzyüze görüşerek kamuoyu araştırması yaptı.

Haberler 01.07.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrma 4-5 ubat ve 7-8 Nisanda Türkiye genelinde 12 ilde, 28 ilçede bin 399 vatandala yüz yüze görüme metoduyla, kamuoyu aratrmas yaptklarn ifade eden Gezici, aratrma sonuçlarn yorumlad.

KONTROLLÜ DARBE SÖYLEMNN HALKTA KARILII YOK

Anket sonuçlar u an Enis Berberolunun tutuklanmasna kar balatt yürüyüü sürdüren ve 15 Temmuz Darbe Giriimi için Kontrollü darbe diyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Bakan Kemal Klçdarolunu yalanlar nitelikte. Halkn büyük bir çounluu Kemal Klçdarolu ile ayn eyi düünmüyor.

Aratrma sonuçlarna göre toplumun yüzde 92,6snn gerçek bir darbe teebbüsüyle kar karya kalndn belirttiini ifade eden Gezici, Kontrollü darbe sözünün toplumda hiçbir karl yoktur. Tam aksine bunu söyleyen kiiler toplumda itibarszlamaktadr ve itibar azalmaktadr. diye konutu.

Kontrollü darbe söylemini kullanan siyasetçilerin seçimlerde toplum tarafndan cezalandrlabileceini kaydeden Gezici, Türk halk kiilerin veya kurumlarn mali bilançolarna bakarak güven oluturmuyor, onlarn milli ve muhafazakar diline bakarak güven endeksini oluturuyor. Eer ki siz 15 Temmuz gerçeini görmeyip bunu kontrollü darbe olarak deerlendirirseniz bu topluma saygszlk olarak deerlendirilir. Toplum bu milli dile milli dil anlamnda destek verilmesini arzu ediyor ve tabii ki komisyonlar var bunlar aratrlyor fakat bu bir gerçek var. Türkiye Cumhuriyeti 15 Temmuzda yüzlerce ehit vermitir, gazi vermitir ve 15 temmuz darbe giriimini bu FETÖ örgütünü yllar, hatta belki asrlar öncesinden hazrlayarak geldiini düünen bir toplum var. Bu toplumu görmezlikten gelemezsiniz.

15 TEMMUZUN ARKASINDA FETULLAH GÜLEN VAR

Murat Gezici, aratrma sonuçlarna göre, toplumun yüzde 97.7si, Fetullahç Terör Örgütünü bir terör örgütü olarak kabul ettiini belirtti. Halkn 94,2si, 15 Temmuzdaki darbe giriiminin arkasnda Fetullah Gülenin ele ba olduu Fetullahç Terör Örgütünün olduunu düündüünü kaydeden Gezici, aratrma sonuçlarna göre halkn Türkiyedeki en tehlikeli terör örgütü sralamasnda, ilk srada FETÖye yer verdiini, bu örgütü PKKnn izlediini söyledi.

Gezici, bu durumu öyle açklad: PKK terör örgütünün onlarca yldr Türkiyenin bana ciddi anlamda terör eylemleriyle skntlar getirdii görülmütür. Daha fazla kan aktmtr ama FETÖ ise darbe teebbüsüyle ülkeyi ele geçirmeye çalmas vatanda üzerinde daha büyük bir psikolojik etki yapmtr ve FETÖ terör örgütünü daha tehlikeli olarak bulmaktadr.

HALK, MÜCADELENN SÜRMESN STYOR

Katlmclara Darbe giriiminin sebebi sizce nedir sorusunu yönelttiklerini ve halkn birinci srada Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan yok etmek, ikinci srada Devleti ele geçirmek, üçüncü srada TBMMyi, demokrasiyi ortadan kaldrmak, dördüncü srada Cumhuriyet, laik ve hukuk sistemi bitirmek yantn verdiini aktaran Gezici, sözlerine öyle devam etti:

Bu süreçte halkn yüzde 88,6s, FETÖyle mücadelenin sürmesini istiyor. Bu mücadelenin yetersiz geldiini ve bunun daha sürdürülebilir bir ekilde devam etmesi gerektiini ifade ediyor. Halk milli ve ulus devlet anlayla hareket ediyor. ktidara destek veriyor, milli duygularn görmeyen muhalefet veya iktidar baarl olamaz. Yani bu mücadelenin devam etmesi gerekiyor ve bu mücadeleyi gayri ciddi olarak deerlendiren siyasi liderler de hezimete urayabilir. Halkn milli duygularn bu milli süreci görmeyen seçmen seçmeni görmeyen siyasi liderler hezimete urayabilir.

YÜZDE 67,5 OHAL DORU BULUYOR

Halkn yüzde 67,5inin OHAL uygulamasn doru bulduu ve bunun sürmesi gerektiinde de destek verdiini aktaran Gezici, Bunun en büyük gerekçelerinden bir tanesi OHAL sradan bir seçmeni yani kapc Mehmet Efendiyi borçlu bir Aye Teyzeyi ya da okumakta olan örenciyi veya memuru ya da bir içiyi ya da ticaret sahibini dorudan etkilemedii için yaam standartlarnda konforunda bir sknt yaratmad için OHALin sürmesini istiyor. Bunun bir güvenlik gerekçesi olarak anlatt görülüyor.

FETÖ DAVALARINA DESTEK VAR

Ergenekon ve Balyoz davalarna ilikin 2011 ylnda yaptklar aratrmalar olduunu ve bu aratrmalarda toplumun yüzde 77sinin Ergenekon ve Balyoz davalarna inanmadn ortaya koyduklarn aktaran Gezici, Halkn yüzde 70inden fazlas Sayn lker Babuun tutuklanmasna tepki veriyordu. Bu davalarn arkasnda d güçlerin olduunu düünen büyük bir kitle vard. FETÖ davalarna baktmz zaman halkn yüzde 96lk bir destei var. Bunlar görmemiz lazm. Toplum Ergenekon ve Balyoz davalarna inanmad, imdi ise FETÖnün darbe giriimine inanyor ve bununla mücadelenin devam etmesini istiyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git