Göbeklitepe Ören yerinin resmi açılışını yaptı

Erdoğan, mitingin ardından kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Göbeklitepe Ören Yeri’ne gitti. İlk olarak Göbeklitepe’de çıkan eserlerin yer aldığı bölgeyi dolaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserler ve yürütülen çalışmalara ilişkin kazı ekibi ve Müze Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı.

Haberler 09.03.2019 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Göbeklitepe için 10 milyon harcandn hatrlatp, ören yerinin gelecek nesillere aktarlmas için çaltklarn kaydetti. Bakan Varank, konumas srasnda CHPnin Türkiye Uzay Ajans konusunda Anayasa Mahkemesine gitmesini eletirdi,

BAKAN ERSOY: GÖBEKLTEPE BZE ARMAAN VE EMANETTR

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy ise Göbeklitepenin Anadolu Kültür mirasnn zirve noktas olduunu belirterek, Gaziantepte Arkeoloji Enstitüsü kuruyoruz. Arkeolojik kaz sürelerini artracaz. Devam eden 153 bilimsel kaz var.1 Mart tarihinde 122 çalma içerisinde kazlarn yl boyu devam etmesi protokolü imzaladk diye konutu.

FUAT OKTAY: NSANLIK TARH AçISINDAN ÖNEML

Tarihin sfr noktasnda Türkiyenin sahip olduu Göbeklitepede olmaktan mutlu olduunu ifade eden Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, öyle konutu: Tarihin ilk yerleim yerlerinden birisiyiz. 12 bin yl öncesine k tutan Göbeklitepe, Anadolunun uygarlktaki yerini tüm dünyaya göstermektedir.

CUMHURBAKANI ERDOAN: BU YIL HEDEF 50 MLYON TURST

Erdoan ise konumasnda Göbeklitepenin insanlk tarihinin yeniden yazlmasn gerektirecek derecede önemli olduunu söyledi. Göbeklitepe ile öne sürüldüü insanlarn önce yerleik hayata geçip daha sonra inançlarn sembolize eden yaplan ina ettii bilgisinin tersine ilediinin ortaya çktna dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, öyle dedi:

1963 ylnda 2 üniversitenin yapt aratrmalardan gerekli derinlie inilmedii ve yüzey aratrmalaryla snrl kalndndan sonuç alnamam. 1986 ylna kadar ne olduu meçhul kalm. çiftçi tarlasn sürerken bulduu heykeli müzeye götürmesi ve hayatn insanln geçmiini aratrmaya adayan Alman bilim insan Klaus Schmitin görmesiyle Göbeklitepenin önemi ortaya çkyor. Verilen gayretlerin sonucunda böyle bir hazine gün yüzüne çkmtr. Ama bu eserleri ortaya çkarmak kadar tantmn yapmakta önemlidir. 100-150 senelik mazisi olmayan eserlerin nasl reklamnn yaplp, korunduunu, milyonlarca turistin ziyaret ettii çekim merkezine dönütürüldüünü görüyoruz.

Cumhurbakan Erdoan konumasnn ardndan törene katlanlarla birlikte kurdele keserek Göbeklitepe Ören Yerinin resmi açln yapt.

Ana Sayfaya Git