Gül'den beklenen açıklama: Geniş mutabakat oluşmadı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül erken seçimle birlikte adının Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından dile getirildiğini, ancak geniş bir mutabakat oluşmadığı için aday olmayacağını açıkladı.

Haberler 29.04.2018 - 12:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abdullah Gül, cumhurbakanl seçimlerinde adaylnn gündeme gelmesiyle ilgili açklamalarda bulundu. Saryerdeki ofisi önünde açklamalarda bulunan Gül, Türkiye olaanüstü bir dönemde vaktinden önce bir erken seçime gidiyor. Seçimlerin, ülkemiz için hayrl olmasn temenni ediyorum. ç ve d artlar itibariyle ülkemiz büyük zorluklarla kar karya. çeride daha çok huzura, güvene, bara, uzlamaya ihtiyaç varken maalesef daha çok kutuplama, ayrma, korku ve kayg ortam var. Darda ise, tarihimizin çok ciddi beka sorunlar ile kar karyayz. Ulusal çkarlarmz ile kar karyayz. Ekonomik kayglarn da ciddi seviyelere ulatn görüyoruz. Hamasetin ve karlkl hakaretlerin siyaseti esir aldn da maalesef görüyoruz. Türkiye için neyin iyi olduunu konumaktan çok siyasi manevralar, birçok yorumlarla megulüz. Türkiye maalesef pozitif bir gündem içinde deil. Böyle bir ortam içinde Türkiye seçimlere gidiyor. Benim ismim de youn bir ekilde gündemde diye konutu.

NE BEN NE ALEM HERHANG BR BEKLENT, ARZU çNDE DELZ

Kendisinin ve ailesini herhangi bir beklenti, arzu içinde olmadn belirten Gül, Bir faninin ulaabilecei bütün makamlara, mevkilere ben ulatm ve bütün bunlar benim gerimde kalm eyler. Bu yollarn hepsini yürüdüm. Yeri geldiinde erefle temsil ettim. Ne ben ne ailem herhangi bir beklenti, arzu içinde deiliz. Bütün beklentimiz memleketin huzurlu, istikrarl geleceimizin güçlü olmas. çocuklarmzn daha güçlü, bar, huzur içinde yaayabilecekleri bir Türkiye olmas. Bunun dnda hiç bir arzum beklentim olamaz. Her eyi geride braktm. Bir çok kiinin ulamak için urat eyler benim için mazi olmutur. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. nsanlar effaftr. Söylediklerine baktnzda doru mu, yanl m söylüyor. nanrsnz veya inanmazsnz. Cumhurbakanlndan sonra aktif bir siyaset içinde olmayacam bir çok vesile ile söyledim ve öyle de yaptm. Öyle ki arkadalarmn düün davetlerine bile gidemedim. llerde herhangi bir hareketlilik olmasn diye. Buna özellikle dikkat ettim. Ama bu u anlama gelemezdi; bilgilerimi, tecrübelerimi bütün bunlar kendime saklayacam. Ülkem, insanlk, memleketim ile kaytsz kalacam. Hayati gördüüm konularla ilgili fikirlerimi, sayn Cumhurbakan ile ba baa görüme frsatm oldu. Günü geldi hain darbe teebbüsü ortaya çktnda hiç arkama bakmadan üstüme düenleri yaptm. Bazen de temel hak ve özgürlükler ile ilgili yanl uygulamalar gördüümde basn hürriyeti, adaletsizlikler, hakszlklar bütün bunlarla ilgili düüncelerimi de kamuoyu ile paylamaktan geri kalmadm ifadelerini kulland.

SP GENEL BAKANIN SMM ZKRETMES LE BALAYAN HAREKETLLK TAMAMEN BENM DIIMDA GELMTR

Saadet Partisi(SP) Genel Bakann ismini zikretmesi ile tartmalarn baladna iaret eden Gül, Seçimlerin aniden erken yaplacann anlalmas üzerine SP Genel Bakan sayn Temel Karamollaolunun ismimi zikretmesi ile balayan hareketlilik tamamen benim dmda gelimitir. Benim organizem, talebim veya organize ettiim bir süreç deildir. Benim bilgime ve tecrübeme, siyaset ve devlet yönetim anlayma güvenen kiilerin bir talebi ile ortaya çkmtr. Bunun içerisinde benim camiamdan insanlar olduu gibi toplumun geni tabakalarndan da bir çok kiiler böyle bir talep içerisinde olmulardr açklamasnda bulundu.

ADAYLIIM LE LGL BR SÜREç ARTIK SÖZ KONUSU DELDR

Gül, Ben de çok geni bir mutabakat söz konusu olursa o zaman üstümüze düeni arkadalarmla birlikte yapmaktan kaçnmayacam da söylemiimdir. Toplumun büyük bir kesimden de böyle bir talep ve sorumluluk yüklenmem gerektii talebi söz konusu olunca da bunun uzanda durma gibi bir sorumsuzluk göstermeyeceimi de ifade etmiimdir. Hepimizin bildii gibi dindar kimlikli bir siyaseti ile tannan Temel beyin diyalog ve uzla çabalarn takdirle karlyorum. Temel beyin yapt temaslar sonrasnda böyle bir geni bir mutabakatn ve arzunun olmad gözükmütür. Dolaysyla adaylm ile ilgili bir süreç artk söz konusu deildir diye konutu.

TARH KARISINDA VCDANEN SORUMLUYUM. BÖYLE BR TALEP VE GELME SÖZ KONUSU DELD

Gül, Tarih önünde vicdanen müsterihim. Benimle ilgili çeitli görüleri olan bazlarnn risk alamaz bazlarnn hep geride durur gibi seviyeli seviyesiz bir çok eletirileri karsnda bir ey söylemek istemiyorum. Tarih karsnda vicdanen sorumluyum. Böyle bir talep ve gelime söz konusu deildi. Yine hakkmda söylenen bir çok eylerle ilgili çok konumak istemiyorum. Zaten seçim kampanyas, polemikler bunlar benim siyaset anlayma da pek yakmaz dedi.

AK PARTDEN BAZI ARKADALARIMIN BENMLE LGL LER GER KONUMALARI...

Gül, Ben siyaseti ilkeli, dürüst yaptm. Bilmeyenler bazen kastl bazen de çeitli manipülasyonlar ile benimle ilgili bir çok ey söylemitir. Bunlarn hepsini geri brakyorum ama AK Partiden baz arkadalarmn benimle ilgili ileri geri konumalar karsnda da unu hatrlatmadan geçemeyeceim; AK Partinin kuruluuna öncülük etmi, prensiplerini, ilkelerini o günkü bütün erdemli deerlerini, programlarn hazrlayanlardan bir kii olarak ben bugün de bu deerleri, prensipleri ayn ekilde onaylyorum. Görülerim de ayndr. Bu ilkeleri, prensipleri destekliyorum dedi.

KMSEYLE HERHANG BR AHS MESELEM YOK. SIKINTIM DA YOK

Gül, Kimseyle herhangi bir ahsi meselem yok. Skntm da yok. Ben sadece politikalar ve gelecek vizyonuyla ilgileniyorum. Benimle ilgili zaman zaman çok saygszlk boyutuna ulaan sözleri söyleyen arkadalara unu söylem isterim; balarn iki ellerini arasna alp söylediklerini, bugünkü olup bitenleri ve konumlarn öyle bir muhasebe etsinler, gözden geçirsinler. Bunun dnda söyleyeceim baka bir ey yok. Bütün arzum bu seçim döneminin Türkiyeyi daha çok kutuplatrc, ayrtrc bir atmosferde geçmemesi bunun yerine daha pozitif bir gündemle herkesin ortaya çkmas. Unutmayalm ki seçimler bir gün biter kendi gerçeimiz ile kar karya kalrz. Daha yapc bir ekilde kampanya yürütülmesini herkese öneririm. Tüm birikimimle una inanyorum ki Türkiyenin gelecei güçlü bir demokrasiden, hukukun üstünlüünden, kuvvetler ayrl prensibinin gerçeklemesinden temel hak ve özgürlüklerin, evrensel nitelikli standartlarn uygulanmasndan, liyakat, effaflk, hesap verebilirlik ilkelerinin hakim olduu bir düzenden ve sistemden geçtiidir açklamasnda bulundu.

AYRILIKLAR, çOULCULUK Hç BR ZAMAN DÜMANCILIK ANLAMINA GELMEZ

Gül, Ümit ederim ki Türkiye bu seçimden sonra bütün bunlar gerçekletirir. Bunun dndaki çabalar beyhude ve boa enerji harcamadr. Bütün arzum, Türkiyenin geleceinin bu ilkler çerçevesinde parlak olmas, enerjimizi negatif meselelerle deil pozitif gündemlerle doldurmak gelecek nesillere yaanabilir huzurlu bar içerisinde bir ülke brakmak olmaldr. Ayrlklar üphesiz demokrasinin gereidir. Ama ayrlklar, çoulculuk hiç bir zaman dümanclk anlamna gelmez. Farkl farkl düüncelere sayg gösteren bir anlay içerisinde dorularmz savunmalyz. Hepimiz bütün çiçeklerin birletii bir demet gibi olmalyz. Ümit ederim ki bu seçimler böyle bir Türkiyeye götürür. Hepimiz çocuklarmz daha güzel bir Türkiyede yaarz. Cami kaplarnda falan sordunuz. Oralarda açklamak istemedim buraya davet ettim sizleri. Seçimlerin baarl geçmesini diliyorum. Soru sormak istersiniz ama seçim kampanyas balam ve ben u an pozisyonumu ilan ettikten sonra polemik konusu olacak. Onu bunu eletirecek bu tip eylerden de uzak kalp sorularnz almayacam diye konutu.

Ana Sayfaya Git