Gül'den referandum yorumu: Siyasiler demeçlerine dikkat etmeli

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuyla ilgili olarak, "Siyasiler demeçlerine dikkat etmeli" dedi.

Haberler 30.09.2017 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akrabalarnn düününe katlmak üzere geldii zmirde valilik ziyaretinin ardndan Hisarönü Camiinde cuma namaz klan Gül, amazn ardndan vatandalar selamlad.

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Abdullah Gül, gündeme dair deerlendirmede bulundu.Kuzey Iraktaki referanduma ilikin konuan Gül, Bunlar çok önemli gelimeler, bütün devlet erkan bunu çok yakn takip ediyor, gerekeni yapyor. Nihayetinde bunlar Türkiyenin ulusal meseleleri olduu için bunlara öyle bir bak gerekir. Hiçbirimiz bu corafyada herhangi bir ülkenin toprak bütünlüünün tehlikeye girmesini istemeyiz. Dolaysyla özellikle Irak, Suriye söz konusu olduunda toprak bütünlükleri, siyasi birlikleri hep devam etmeli. Devam etmesi için de o ülkenin bu artlar oluturmalar, temelinde insan haklar, hukuku, eitlii kendi aralarnda hep salamalar gerekir.

Bölünmeye kadar gider

Buralarda yaplan hatalar, tabi neticede hep bölünmelere kadar gidiyor diyen Gül öyle devam etti:

Dolaysyla Irakn bu hale gelmesi yeni bir ey deil. 80-90l yllarda balayan süreçler. Halepte Kürtlere kar kullanlan kimyasal silahlar, 32-36 paralellerin uygulamaya girmesi, adm adm bunlar hep olutu. Onun için hep dikkatli olmak gerekiyor, onun için önce herkes kendi vatandalarnn farkllklar ne olursa olsun, kendilerine iyi balamas lazm. Herkesin aidiyetini ülkesine salamlatrmas lazm, bunlar yaplmazsa uzun vadede ayrmalar ortaya çkyor.

Siyasiler demeçlerine dikkat etmeli

Bir taraftan Irakn toprak bütünlüünün siyasi birliini hep desteklememiz lazm ki biz bunu güçlü bir ekilde destekledik. Bir taraftan halk olarak, basn olarak, siyasiler olarak, demeçlerimizde söylemler öyle olmal ki herhangi bir ekilde kendi vatandalarmzn bazlarnn kalbini de buruk hale getirmemek gerekir. Ne söylediimi anladnz. Manetlere baktmda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmu gibi sorumsuz manetler de görüyorum. Onda da çok dikkat etmek gerekir, bu corafyada herkes kendi ülkesinde huzur içinde, bar içinde yaamal. Bunu salamak da o ülkeyi idare edenlerin görevleri. Onun için de vaktiyle Saddamn acmaszl olmasayd, Irak da bu duruma gelmezdi. Suriyenin acmaszl olmasayd Suriye o hale dümezdi. Bütün bunlardan alnacak dersler var diye konutu.

Ana Sayfaya Git