Güneydoğu'da normalleşme!

Türkiye’de her 100 bin kişideki vaka sayısında en düşük 10 il arasında yer alan Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta vatandaşlar salgınla mücadeleyi aynı kararlılıkta sürdürüp, en kısa sürede normalleşmeyi bekliyor

Haberler 26.02.2021 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede her 100 bin kiideki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka says en az olan 10 il arasnda yer alan Diyarbakr, Mardin, Batman ve rnak, tedbirler sayesinde salanan bu baary sürdürmeyi hedefliyor.

Salk Bakanlnca geçen hafta açklanan verilere göre, en iyi durumdaki rnakta 7,82 olan vaka says bu hafta 3,91e dütü. Vaka says Diyarbakrda 17,53ten 10,00a, Mardinde 15,33ten 12,52ye, Batmanda 12,49dan 8,71e geriledi.

Rakamlardaki düü, vatandalarn salgnla mücadeleye destei, jandarma ve polis ekiplerinin tedbirlerle ilgili sk denetimleri ve uyarlar ile salk personelinin özverili çalmas sayesinde gerçekleti.

DYARBAKIR

Diyarbakr l Salk Müdürü Cihan Tekin vaka saysnn gerilemesinde bütün kamu kurum ve kurulular, güvenlik güçleri ve salk personelinin katks olduunu belirterek, Salk Bakanlnn verdii her talimat hzl bir ekilde hayata geçirdiklerini söyledi.

Her hafta Valilik öncülüünde l Hfzsshha Kurulu olarak toplant gerçekletirdiklerini aktaran Tekin, öyle devam etti:

Özellikle mülki idare amirleri, kaymakamlar, Emniyet Müdürümüz, jandarmamz, Büyükehir Belediyemiz, hepsinin katklaryla sahay düzenli olarak kontrol ediyoruz. Özellikle izolasyon çalmalarna ciddi destek veriyorlar. Sahada 590 filyasyon ekibimiz var. 200 ekiple her gün düzenli olarak sahada, vakalarla temasllarn tespiti, evde izolasyonlarnn salanmas, ilaçlarnn verilmesi, temasllarn örneklerinin evlerinde alnmas, bilgilendirme yaplmasn salyor, düzenli olarak vatandalarmz arayp salk durumlar hakknda bilgi alyoruz. Bu çalmalar neticesinde Salk Bakanmzn açklad tabloda gerçekten iyi bir konuma geldik.

Diyarbakrda vaka saysnda düüün devam ettiini anlatan Tekin, vatandalardan maske, mesafe ve hijyen konusunda gösterdikleri duyarll sürdürmelerini istedi.

Esnaf Ahmet Altunbay, vaka saysnda yaanan düüten duyduklar memnuniyeti dile getirerek, Bundan sonra da kimsenin rehavete kaplmamas gerekir. çok ükür tedbirlerin meyvelerini aldk. Allahn izniyle bundan sonra daha iyi olacak. diye konutu.

MARDN

Mardin Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mahmut Demirta, Mardinlilerin kurallara titizlikle uyduunu söyledi.

Kurallara ciddi anlamda uyulmasnn meyvelerini aldklarn, bundan sonra da bu süreci titizlikle yürüteceklerini dile getiren Demirta, Hem maske hem sosyal mesafe bizim açmzdan çok önemli. Bunlara uyarsak inallah en ksa sürede bu illetten kurtulmu olacaz. l genelinde say gittikçe düüyor. Durumuzun gittikçe iyi olduunu düünüyorum. Bugünlere gelmemizde büyük rolü olan Mardinli hemerilerimizin kurullara uymas bizleri fazlasyla memnun etti. dedi.

1 Marttan itibaren yeni bir sürece girmeyi arzuladklarn aktaran Demirta, nallah Cumhurbakanmzn himayelerinde, çileri ve Salk bakanlklarmzn ald yeni kararlar ile yeni bir sürece gireceimizi tahmin ediyorum. Bu süreçte de maske ve mesafeye çok dikkat edecek, en yakn zamanda bu skntlar geride brakacaz. diye konutu.

Artuklu ilçesindeki Sevgi Aile Sal Merkezinde görevli Dr. Mehmet Nuri Ergül de Salk Bakanlnn belirledii takvim çerçevesinde alama çalmalarn sürdüklerini belirtti.

Ergül, Birinci basamak salk kuruluu olarak hastalarla ilk bizler iletiim halinde oluyoruz. Pozitif ve temasllarn günlük takibini yapyoruz. Son 10 gündür sfr vaka var. ifadelerini kulland.

Turizm acentesi temsilcisi smail Sincar ise kentte vaka saysndaki düüün herkesi sevindirdiini anlatarak, tedbirle bu noktaya gelindiini vurgulad.

Mardini yerli ve yabanc turistlerin ziyaret etmesi için salgnn bitmesini beklediklerini dile getiren Sincar, Birlikte bu seviyelere geldik ama bu bitti anlamna gelmiyor. Herkesten ayn titizlikle kurallara uymaya devam etmesini istiyoruz. eklinde konutu.

Vatandalardan Murat Öztürk de vaka saysnda en düük iller arasnda olmaktan sevinç ve gurur duyduklarn aktard.

BATMAN

Batman Valisi Hulusi ahin, sk tedbirler sayesinde Batmann iyi bir noktaya geldiini, kstlamalarn kaldrld ilk iller arasnda yer almak istediklerini söyledi.

Batmann geçen yl austos aynda en yüksek vaka görülen iller arasnda yer aldn dile getiren ahin, bütün imkanlar seferber ederek, tedbirleri artrdklarn aktard.

l Özel daresi ve belediyenin imkanlar ile bir seferberlik balattk. Bu seferberlik esas itibaryla denetim üzerine kuruluydu. diyen ahin, bulama riskini azaltmak için uyguladklar yöntemlere ilikin unlar kaydetti:

Bir vatandamz kendisini kötü hissediyor ve telefonla salk tekilatmzn unsurlarna bildiriyorsa onun toplu ulam araçlar ile hastaneye gitmesine izin vermiyor, ekiplerimizle evine gidiyor, evinden alnp, hastaneye getirilmesini salyoruz. Testini yaptrdktan sonra yine araçla evine götürüyoruz. Eer test sonucu pozitif çkarsa ilacn evine götüren ekipler, evinde her türlü tedbiri salayp, evden dar çkmamasn garanti altna alyor. Batmann baars bu sk denetimde yatyor.

Gelinen noktada Batmann iyi durumda olduuna iaret eden ahin, bu tablonun devam etmesi için vatandalara tedbirlere devam çars yapt.

ahin, Rehavete kaplr, maske, mesafe ve temizlik kuralna uymazsak çok hzl bir ekilde tablo tersine dönebilir. Hedefimiz bu baarl tabloyu devam ettirmek, kademeli olarak normal hayata geçii ilk yapan, ilk baaran illerden biri olmak. eklinde konutu.

Vatandalardan Mustafa Alatürk de Valilik ve belediyenin youn denetimleri sayesinde vaka saysnn azaldn anlatarak, vatandalar olarak da kurallara büyük bir hassasiyetle uyduklarn ifade etti.

dris Ekinci, Batman halk olarak maske, mesafe ve hijyen kurallarna uyduklarn, mart aynda kstlamalarn kademeli olarak kaldrlmasn beklediklerini kaydetti.

IRNAK

rnak Salk Müdürü smail Babüyük, salgnn gerilemesinde kamu kurulular ve kolluk kuvvetlerinin katks olduunu belirterek, filyasyon ekiplerinin pozitif vakalarda üstün gayretleri ile izolasyonun da etkili olduunu bildirdi.

Sahada mobil salk ekiplerinin köy köy, ev ev gezerek belirti tayan kiilere annda müdahale ettiini anlatan Babüyük, Vakalarn çok olduu il merkezi ve ilçelerde younluk olduunda bilgilendirme ekiplerimizi devreye soktuk. çevre sal teknikerleri ve l Salk Müdürlüü ekipleri günde en az 5 kez esnaf ziyaret ederek, maske, mesafe ve temizlik kuralarn hatrlattlar. dedi.

Son iki haftada yaplan deerlendirmelerde iyi illerden biri olduklarn anmsatan Babüyük, hedeflerinin vaka saysnn yükselmesinin önüne geçmek olduunu aktard.

Babüyük, Bu baar bizi rehavete sürüklemeyecek. Bunun için tüm ekip arkadalarm ve özellikle salk personelimiz inanlmaz gayret gösteriyor. ifadelerini kulland.

Vatandalardan Sadk Abay da rnak halk olarak tedbirlerini uyguladklarn, vaka saylarn minimum seviyede tuttuklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git