Gurur günü!

Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak Türksat 5B, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Haberler 20.12.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CAPE CANAVERAL - Türkiyenin yeni uydusu Türksat 5B, Türkiye saatiyle 06.58de ABDnin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssünden baaryla uzaya frlatld.

Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan, Türksat Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat Yönetim Kurulu Üyesi Dr. uayip Birinci ve beraberindeki bürokratlar, uydunun frlatln Cape Canaveral Üssündeki frlatma merkezinde izledi.

Faydal yük kapasitesi ve güç deerleriyle Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak Türksat 5B haberleme uydusu, Türkiye saatiyle 06.58de Space X firmasna ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Türkiyenin faydal yük kapasitesi en yüksek uydusu

Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) snf uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimlilii bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alyor.

Ülkenin faydal yük kapasitesi en yüksek uydusu Türksat 5B, 4,5 ton frlatma arlna ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip bulunuyor.

Türkiyenin yan sra Orta Dounun tamam, Basra Körfezi, Kzldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Dou Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakn komu ülkeleri içeren geni kapsama alannda hizmet verecek Türksat 5B, frekansn tekrar kullanm ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanld Ka-Bant faydal yüküyle toplamda 55 Gbpsden daha fazla veri iletim kapasitesi salayacak.

- Türksat 5Bde yerli üretim ekipmanlar da kullanld

Türkiyenin uydu veri iletiim kapasitesi olan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan fazla artracak Türksat 5B, uydu haberlemesinin kullanld denizcilik ve havaclk gibi ticari sektörlerde etkin biçimde yerini alacak.

Yerli Endüstri Katk Program kapsamnda Türkiyede üretilen 2 haberleme ekipmannn da kullanld Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleme uydusunda yerli tasarlanp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmi olacak.

Türksat 5B uydusunun salayaca yüksek veri kapasitesiyle Türkiyenin karasal altyapyla eriilemeyen yerlerine ulalabilecek ve internet altyaps kurulabilecek.

Türkiyenin aktif haberleme uydu says 5e çkacak

Yeni nesil elektrikli itki sistemi barndran uydunun, 42 derece dou yörüngesinde kullanma alnmasyla Ka-Bant veri hizmetinin yan sra Ku-Bant kapasitesi artrlacak ve ayn yörüngede hizmet veren Türksat 3A ve Türksat 4A uydularna da yedeklilik salanm olacak. Ayrca 35 yln üzerindeki manevra ömrüyle 42 derece dou yörüngesinde hizmet verecek.

Türksat 5Bnin uzayda yerini almasyla Türksatn yerli ve milli uydu anten ailesi PeycON servislerinin de kapsama alan ve hz daha güçlenmi olacak.

Uydu kapsama alannn gelimesiyle MicrON, AerON, HidrON ve TerrON anten ailesinin internet, kurumsal a, IP bachauling gibi servisleriyle beraber dünya üzerinde birçok ülkede kullanlmasna imkan salanacak.

Türkiyenin aktif haberleme uydusu says 5e, toplam uydu says 8e çkm olacak.

Ana Sayfaya Git