Haddini bildirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dışişleri Bakanımız, Dendias'ın bu davranışları, tutumu karşısında ona haddini bildirdi."

Haberler 17.04.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan cuma namazn Üsküdarda bulunan Kerem Aydnlar Camiinde kld. Erdoan cuma namaz sonras gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad.

DAHA YUMUAK DA OLAMAZDI

Cumhurbakan Erdoan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile Yunanistan Dileri Bakan Nikos Dendias görümesinde yaananlarn sorulmas üzerine, Dendias önce ben kabul ettim. Aslnda gayet scak bir hava içerisinde bir görüme yaptk. Fakat Dileri Bakanmzla yaptklar görümede ise maalesef i çok daha farkl bir zemine kayd. Tabii Dileri Bakanmz, Dendiasn bu davranlar, tutumu karsnda ona haddini bildirdi. Daha yumuak da olamazd. O da zaten millet olarak, ülke olarak bize yakmazd. Gereken yaklam, deerlendirmeyi yapmak suretiyle ii bitirmi oldular. Tabii bunu biz doru bulmuyoruz. Yani bir taraftan bir uyum süreci olsun, bir taraftan Türkiye-Yunanistan arasnda ben kendisine de söyledim, yani aramza bakalarn sokmayalm, Avrupa Birlii, u, bu, bunlar girmesin, biz iki komu ülke ve tarihi itibaryla da çok farkl yaklamlar olan, scak ilikileri olan iki ülkeyiz. Bugün 150 bin civarnda soydamz Bat Trakyada yayor. Bunlar bir eyi ifade ediyor. Ayn ekilde sizin bizimle olan balantlarnz devam ediyor. Bakn dün stanbula geldiniz Sayn Patrik ile görümeniz oldu ve buradaki Rum vatandalarmzn temsilcileriyle görümeleriniz oldu. Bunlar bizim için olumlu yaklamlar fakat nedense siz bizim 150 bin soydamza maalesef Yunanistanda gerekli vatandalk ilgisini göstermiyorsunuz. Göstermediiniz gibi oradaki bamüftülük olaynda, hala bamüftüyü kalkp siz kendiniz atyorsunuz. Bir defa oradaki bamüftüyü sizin atama hakknz Lozana göre yok. Böyle bir eyi nasl yaparsnz? Biz patrii atamyoruz. Kim atyor patrii? Sen Sinod Meclisi atyor. Sen Sinod Meclisinin de olumas ancak bizim vatandamz olmalar halindedir. Bakn bunlar vatandalk noktasnda da saysal olarak dümütü. Biz bunlara vatandalk verdik ve say 7ye falan dümütü, tekrar sayy tamamladlar, belli sayla geldi. imdi Sen Sinod Meclisi patrii seçiyor. Yunanistanda da bizim bamüftümüzü kim seçecek? Oradaki bizim müftülerimiz, imamlarmz, vesaire onlar seçmesi lazm ama ne yazk ki Yunanistan buna tahammül edemiyor ve bizim oradaki müftülerimize, imamlarmza böyle bir yetkiyi vermedii gibi, kendi memuruymu gibi, sanki kendi din görevlisiymi gibi bunlar atama yoluna gidiyor. Bunlar bir defa aramzdaki uluslararas hukuka da aykr ve aramzdaki ilikilerin zedelenmesine de bir neden tekil ediyor. Bunun düzelmesi lazm ama maalesef kaç yldr gelen, giden bütün yönetimlerle bunlar konumamza ramen hiçbir netice alamadk. Temenni ederiz ki bundan sonra alrz dedik ama maalesef bunlarda öyle bir hava yok dedi.

AMA NEDENSE BAY KEMAL RAHATSIZ OLDU

Erdoan, çiftçinin elinde kalan ürünlerin alnmasyla ilgili muhalefetin açklamalarnn sorulmas üzerine unlar kaydetti:

Sayn Klçdarolunu herhalde artk tanmsnzdr. Bir önceki açklamada farkl, bir sonraki açklamada daha farkl. Bay Kemal biz seni artk tandk, biliyoruz. u anda benim çiftçimin elinde bu noktada soan, patates kaldysa ki bunu da yaptm il bakanlar toplantsnda tekilatm u anda vatandamzn elinde 1 milyon 250 bin ton patates, 300 bin ton soan kald. dediler. Trakyadan da yine Edirne l Bakanm, u anda çeltik noktasnda Trakyada skntmz var. dediler. Biz de hemen daha ben toplant bitmeden Toprak Mahsulleri Ofisimle, çktm, müsaade aldm bir görüme yaptm. Ben bugün kendileriyle görüme yapacam, u anda onlarla görümeye giriyorum. dedi. Ben de kendilerine unu söyledim, bakan hemen hiç ii uzatmayalm dedim ve çeltikte üç ayr çeit vard baldo, OsmaniyeBunlarn hepsini de en uygun fiyat neyse bu fiyatla, eer silolarmzda müsaitse ki müsait dedi, o zaman ellerinden bunlar alacaksnz ve çeltik çiftçimizin elinde kalmasn dedim. Bu ekilde çeltik konusunu çözdük. Patates ve soan konusunda da onlar da ayrca alacaz, Tarm Kredi Kooperatifleri vastasyla, çileri Bakanma da gerekli talimat verdim, bunlar valilerimiz kanalyla tüm Türkiyeye ramazan öncesinde hibe olarak vatandalarmza onu ayrca datacaz. Yani çeltik hibe olarak datlmad. Patates ve soan hibe olarak datalm dedik ve karar bu ekilde verelim dedik. Ama nedense Bay Kemal rahatsz oldu. Altk artk bunun bu tür rahatszlklarna ama biz iimizi biliyoruz, görevimizi biliyoruz, bunlarn yalanlarna da hiç ilgi duymadan yolumuza devam ediyoruz.

ANAYASA MAHKEMES BAKANINI LAKL ÖRENMES LAZIM

Cumhurbakan Erdoan, KKTCde Kuran kurslarnn kapatlmasna yönelik kararn sorulmas üzerine, Dileri Bakanm Mevlüt çavuolu bugün orada. Cumhurbakanyla bu konuyu etraflca görümesini söyledim Görümeden sonra da gerekli açklamay orada yapmasn söyledim Anayasa Mahkemesi bakannn yapm olduu bu açklamay kabul etmemiz mümkün deil. Öncelikle Anayasa Mahkemesi bakann laiklii örenmesi lazm. Türkiyede u anda laikliin uygulamas nedir, bunu da örenmesi lazm. Eer tavr deiti deiti, tavr deimedii takdirde biz özellikle Kuzey Kbrsta inanç özgürlüü noktasnda oradaki yavrularmzn Kuran eitimi noktasnda, onlarn eitimine engel tekil edecek admlarn atlmasna asla müsamaha edemeyiz. Türkiyede din eitimi ve öretimi noktasnda bu tür eyler çözüldü. Laiklik anlay onlarn anlad gibi deildir ve Kuzey Kbrs bir Fransa deildir. Kuzey Kbrs artk uygulamalaryla, her eyiyle Türkiyedeki uygulamalar neyse bunlar uygulama safhasna geçirmek durumundadr. Oradaki baz sendikalarn, dinden uzak sendikalarn, din düman sendikalarn att admlar bizim de kabul etmemiz mümkün deildir. Anayasa Mahkemesi Bakan, bu yanlndan süratle dönmelidir. Dönmedii takdirde atacamz admlar da bundan sonraki süreçte farkl olacaktr, bunu da bilmeleri gerekir. Bakan Yardmcm Fuat Bey de bu konuyu Ersin Beyle görümek suretiyle süratle bu iin düzeltilmesi konusunda gerekli admlarn atlmasn kendisine bildirecektir. Ben de süreci takip ediyorum. Duruma göre bizlerde admlarmz atacaz ifadelerini kulland.

KÖPRÜLERDEN BR TANESNN ADIMINI NALLAH HAZRANDA ATACAIZ

Erdoan, Kanal stanbul projesiyle ilgili ihale sürecinin sorulmas üzerine, Muhalefetin ii gücü bu ülkede herhangi bir eyi, hayrl bir ii yaptrmamak. u anda biz ilk adm, inallah kanal üzerinden geçecek köprülerin admn atalm istiyoruz. imdi ilk etapta planlanan 6 köprü, bunun 7de olma durumu var. u anda projelendirmede bu admlar atld. Kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin admn inallah Haziranda atacaz. u an itibaryla da Ulatrma Bakanlmz, çevre ve ehircilik Bakanlmz süratle adm atp ve sahiplendirme, sahiplendirmeyle birlikte de inallah bu adam atp temeli atacaz. Bu temelle birlikte ilk köprünün yapmna balayacaz. çünkü bu köprülerle birlikte bir defa kanaln her iki yanndan sürecin balamas önem arz ediyor. Bunlar devam ettireceiz. Bir dier taraftan da tabi çok ciddi hafriyat söz konusu olacak. Bu hafriyatlarn yapm da sahiplendirme bittikten sonra balayacak. Burada tabi küresel sermayeden, yerli sermayeyle bu ie girecek olanlar var. Veyahut konsorsiyum olarak sadece Türkiyeden bu ii yürütecek olanlar olabilir. Bir dier taraftan da, yani d kredi veya tamamyla içeriden bu ii yapmak suretiyle adm atmak da söz konusu eklinde konutu.

SRALN SLAM DÜMANLIINI BLYORUZ

Erdoan, srailin Gazzeye düzenledii saldryla ilgili olarak ise, Bu tabi srailin maalesef Müslümanlara kar tavrnn çok açk net bir göstergesidir. srailin slam dümanln biliyoruz. Ama maalesef srail bu huylarndan vazgeçmiyor. srail yönetimi bu huylarndan vazgeçmiyor. Bu din dümanl slama kar olan dümanl karsnda tüm insanlk istiyoruz ki bu srailin slama olan dümanln da yakndan takip etsin ona göre de bunlarn deerlendirmesini yapsn. Biz tabi ister istemez, srail bu tavrn devam ettirdii sürece ikili münasebetlerimizin de arzu edilen seviyeye gelmesi mümkün olmuyor dedi.

Ana Sayfaya Git