Hakkımızı söke söke alırız

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı takındığı tavrı eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB'nin şeffaflık sorunu olan ülkeleri Türkiye'nin önüne koyarak uyguladığı çifte standardın altındaki niyet ortadadır. Bu süreçte de hakkımız olan hususları mücadele ederek söke söke alacağız" dedi.

Haberler 06.07.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl tarafndan 26 farkl ehirde 52 yeni hidroelektrik santrallerinin toplu açl töreninde konuarak,Tüm dünyann kendi içine kapand bir dönemde yatrm, üretimi ve istihdam destekleyerek sergilediimiz olumlu yöndeki ayrma ile salgna teslim olmadmz gösterdik dedi. Avrupa Birliinin Türkiyeye kar taknd tavr eletiren Cumhurbakan Erdoan, ABnin effaflk sorunu olan ülkeleri Türkiyenin önüne koyarak uygulad çifte standardn altndaki niyet ortadadr. Bu süreçte de hakkmz olan hususlar mücadele ederek söke söke alacaz ifadelerini kulland.

Türkiyenin enerjisine enerji katacana inand santrallerin, kalknmann, gelimenin ve büyümenin de sembolleri olduunu dile getiren Erdoan, Bunlar, bizler için medeni olmann adeta sçrama tahtalardr. Salgn döneminde salk hizmetleri yannda hemen her alandaki yatrmlarn devam ettiren Türkiye, böylece 2023 hedeflerine ulamaktaki kararlln ortaya koymutur. Enerjisi olmayan bir ülkenin medeni olmaktan bahsetmesi mümkün deildir, kalknmadan bahsetmesi mümkün deildir, sanayilemeden bahsetmesi mümkün deildir. Tüm dünyann kendi içine kapand bir dönemde, yatrm, üretimi, istihdam destekleyerek sergilediimiz olumlu yöndeki ayrma ile salgna teslim olmadmz gösterdik. diye konutu.

KMLERN ZAFYET OLDUUNU ÖNCE MÜLTEC KRZNDE ARDINDAN SALGIN DÖNEMNDE GÖRDÜK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, dün stanbulda bir hastanenin ve Gelir daresi Bakanlnn hizmet binalarnn, önceki gün Konya Ovas Projesinin 1-2-3 numaral sulamalarnn açllarnn yapldn, önceki haftalarda Ergene Havzas Tünelinin, Kars Barajnn, Ilsu Barajnn, çeitli hastanelerin, stanbul Havalimannn üçüncü pistinin ve dier tesislerin hizmete girme törenlerinin yapldn hatrlatarak, konumasn öyle sürdürdü

Önümüzde yapmn tamamladmz eserlerle ilgili oldukça youn bir açl program var. Türkiyenin her zaman ama özellikle de u içinden geçtiimiz kritik dönemde en büyük ihtiyacnn ite bu eser siyaseti, hizmet siyaseti, ina siyaseti olduuna inanyoruz. Bunun için tüm bakanlklarmzdan, tüm kurumlarmzdan, özel sektörümüz dahil tüm kurulularmzdan gündemlerindeki yatrm ve üretim programlarn hzlandrmalarn istedik. Hamdolsun bu çarmz karlksz kalmad. Bakanlklarmzn çalmalarn zaten yakndan takip ediyoruz. Özel sektörümüz de sadece organize sanayi bölgelerinde son 6 ayda 10 milyar liralk yatrmla 583 yeni fabrikay tamamlayarak üretime geçirdi. Verilen yeni tevik belgeleriyle 129 bin istihdam öngören yatrmlarn önü açld. Dier verilerin yan sra sanayide kullanlan elektrik tüketiminin yükselmeye balamas üretim çarklarnn hzlandna iaret ediyor. hracatçlarmzn dünyann dört bir yanyla youn bir görüme yaptn görüyoruz.

Türkiyenin hedefledii seviyeye ulaabilmesi için Türkiyeyle birlikte dünyann geri kalannda da normalleme sürecinin belli bir seviyeye gelmesi gerektiine iaret eden Erdoan, unlar söyledi:

Avrupa Birliinin effaflk sorunu olan ülkeleri Türkiyenin önüne koyarak uygulad çifte standardn gerisindeki niyet açkça ortadadr. Türkiye olarak bugüne kadar mücadelesiz hiçbir kazanm elde etmedik. Anlalan o ki bu süreçte de zaten hakkmz olan hususlar mücadele ederek, adeta söke söke alacaz. Esasen bu ekilde mücadeleyle mesafe katetmek ülkemizi kamu kurulular ve özel sektörüyle krizlere kar daha güçlü, daha bak, daha esnek hale getiriyor. Biz, salktan ekonomiye, diplomasiden güvenlie kadar her konuda kendimize güveniyoruz. Bu konuda kimlerin zafiyeti olduunu önce mülteci krizinde ardndan salgn döneminde hep birlikte gördük. Gücümüzün hakllmzndan geldiini, sonunda mutlaka baarya ulaacamza inanyoruz. Bugünkü açllarmza da ite bu yolda atlm önemli bir adm olarak deerlendiriyorum.

Son 18 ylda özellikle Türkiyeye kazandrlan eserler ve hizmetlerle iki önemli hedefi birlikte gerçekletirdiklerini anlatan Erdoan, Öncelikle geçmi 79 yln eksiklerini tamamladk. Eitimde okul saymz 87 bine, öretmen saymz 965 bine çkartarak 132 yeni üniversite kurmak suretiyle yüksekörenimi yaygnlatrarak frsat eitlii saladk. Salkta ina ettiimiz ve ambulansndan cihazna kadar en modern ekilde donattmz her seviyedeki 8 bin 500 salk kurumumuz, tüm dünyann gpta ile bakt genel salk sigortamz, yeni istihdam ettiimiz 723 bin salk personelimiz ile tarihi bir reformu hayata geçirdik. Ulamda ina ettiimiz 21 bin kilometre yeni bölünmü yol, 1400 kilometre yeni otoyol, 473 kilometre yeni tünel, yaknda uzunluu 2 bin kilometreyi bulacak yüksek hzl tren hatt, hizmete açtmz 30 yeni havaliman ile sadece mesafeleri ksaltmakla kalmadk, gönülleri de birbirine yaknlatrdk. diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, 18 ylda hayata geçirilen projeler hakknda unlar kaydetti: Sanayide KOBleri ve organize sanayi bölgelerini destekleyerek, yüksek teknolojiye bal üretimi tevik ederek, kendi ihtiyacmz karlamann ötesinde ihracatmzn gücünü artrdk. Savunma sanayisinde mevcut 62 savunma sanayisi projesinin üzerine bütçesi 60 milyar dolar bulan 700 proje daha ekleyerek kendi kendimize yeterlilik oranmz yüzde 20lerden yüzde 70ler seviyesine çkardk. TOK vastasyla vatandalarmzn hesapl, hzl ve güvenilir ekilde ev sahibi olmasna öncülük ederken, millet bahçeleri ve millet kraathaneleriyle ehirlerimizdeki hayat kalitesini yükselttik. u an itibaryla baknz bu yl 120 bin TOK konutu hzla hayata geçirmenin gayreti içerisinde.

Otomobilde ayn ekilde u an youn otomobil sat var. Tarmda kapsaml destekleme ödemeriyle çiftçimizin aln terinin karln almasn salarken bu sektördeki üretim ve ihracatmzn deerini yaklak 5 kat artrdk. Her alanda hamdolsun benzer baar tablolaryla kar karyayz. Bütün bunlar cumhuriyet tarihinin tamamnda yaplanlarn katbekat üzerinde yatrmlar eserleri hizmetleri ifade ediyor. Ayn zamanda bu çalmalar, ülkemizin gelecek yarm asrda yapaca atlmlarn da altyapsdr. Bir baka ifadeyle evlatlarmz, 2053, 2071 vizyonlarn ite bu temel üzerinde ina edecekler, yükselteceklerdir. ayet biz 2002de böyle bir Türkiye devralm olsaydk bugün nerede bulunabileceimizi tahayyül dahi edemiyoruz. nallah bizim bugüne kadar yaptklarmz, bundan sonra yapacaklarmz ve bizden sonra ülkenin yönetimini devredeceimiz evlatlarmzn gayretleriyle milletimizi hak ettii seviyeye çkartacaktr.

DOU AKDENZDE KURULMAYA çALIILAN OYUN VE TUZAKLARI YERLE BR ETTK

Cumhurbakan Erdoan, büyük mücadeleler ve çabalar sonucunda salanan güven ortamnn enerji yatrmlarna da olumlu yönde yansdn belirterek, u deerlendirmelerde bulundu: Öncelikle yerli ve uluslararas yatrmcnn Türkiyenin geleceine, enerjisine ve hukukuna güvenmesini saladk. Bu sayede son 18 ylda kamu ve özel sektör eliyle enerjiye 100 milyar dolarn üzerinde yatrm yaplmasn temin etik. Svlatrlm gaz, yüzer depolama ve yeniden gazlatrma terminali yannda yer alt doalgaz depolama tesisleriyle arz istikrar oluturduk. Bölgemizin ilk ve tek doalgaz sat piyasasn devreye aldk. Doalgaz 81 ilimizin tamamna götürdük. TANAP ve TürkAkm gibi uluslararas boru hatlaryla Türkiyenin enerjide merkez ülke rolünü pekitirdik.

Denizlerde Fatih ve Yavuz sondaj gemileriyle sondaj faaliyetlerine balandn anmsatan Erdoan, Türkiyeye özellikle ülkemize kar Dou Akdenizde kurulmaya çallan oyunlar ve tuzaklar yerle bir ettik. Dou Akdenizin ardndan Karadenizde de arama ve sondaj çalmalar için harekete geçtik. Uluslararas hukuktan kaynakl haklarmzdan taviz vermeden bu çalmalar sürdüreceiz. Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk reaktörünü inallah, 2023te devreye alyoruz. Bu projeyle hem elektrik üretimimizi çeitlendirmi hem de enerji portföyümüzün daha dengeli bir yapya kavumasn salam olacaz. dedi.

Erdoan, madenlerin gün yüzüne çkarlmas için youn çalmalar içinde olduklarna dikkati çekerek, kömür üretiminde cumhuriyet tarihinin rekorunu krarak, 101,5 milyon tona kadar ulald bilgisini verdi.

Bor cevheri bata olmak üzere dier madenlerde de ilenmi ürün dönemini balattklarn ifade eden Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü: Daha önce teknoloji yetersizlii nedeniyle yurt dna ham madde olarak sattmz madenlerimizi artk burada kendi teknolojimiz, kendi insan kaynamzla ileyerek ihraç edeceiz. Böylece madenlerimizin deeri yerine göre 1e 8e, 1e 24e, bu kadar artan oranlarda inallah deer kazandracaz. Enerji yatrmlarmzdan en büyük pay yenilenebilir enerji sektörümüz ald. te bugün attmz admlarda yenilenebilir enerjiyi görüyoruz. Yenilenebilir enerjide dünyann sayl ülkeleri arasndayz. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13üncü, Avrupada 6nc srada yer alyoruz. Hidroelektrikte dünyada 9uncu Avrupada 2nci, rüzgarda dünyada 12nci, Avrupada 7nci, günete dünyada 14üncü ve Avrupada 7nci, jeotermalde ise dünyada 4üncü ve Avrupada birinci sradayz.

TÜRKYE çN BR LK! AUSTOS AYINDA AçILACAK

Tabii amac üzüm yemek deil, bacy dövmek olanlara bunlar anlatmak mümkün deildir. çevrecilik ve benzeri kisveler altnda koparlan yaygaralarn amac bu yatrmlar sekteye uratarak Türkiyeyi enerjide da bamlla mahkum etmektir. Ülkemizin cebinden her yl darya giden 40-50 milyar dolardan nemalanan frsatçlarn bu yaygaralarn dikkate almadk, almayacaz. çünkü yerli ve yenilenebilir enerjideki her bir puanlk art cari açmzn kapanmasna 100 milyon dolarlk katk salyor. Yenilenebilir enerjide yerli AR-GE ve yerli teknolojinin gelimesi için balattmz YE-KA modelinde önemli bir aamaya geldik. Türkiyenin ilk yerli entegre güne paneli fabrikasnn açln austos aynda gerçekletireceiz. Yllk, 500 megavatlk güne paneli üretecek fabrikamz, 1400 kiiyi de istihdam edecek.

Bu fabrika sadece Türkiyenin deil, bölgenin de ihtiyacn karlayacak, özellikle böyle güçlü bir kapasitede üretim yapacak. diyen Erdoan, Türkiyenin son 18 ylda elektrikte ortalama yüzde 5 talep artyla OECD ülkeleri arasnda ikinci srada yer aldn vurgulad.

Erdoan, Bu artn yerli ve yenilenebilir kaynaklar öncelikli ekilde karlanmas için son 18 ylda yllk ortalama yüzde 6,1lik kurulu güç artyla OECD ülkeleri arasnda ilk srada yer aldk. dedi.

SALAM ADIMLARIMIZA BR YENSN DAHA EKLYORUZ

Son 18 ylda devreye alnan 68 bin megavat kapasitenin yüzde 55,4ünün yerli ve yüzde 49,3ünün de yenilenebilir kaynaklardan olutuunu söyleyen Erdoan, bu yatrmlarn karl olarak 2019 ylnda elektrik üretiminin yüzde 62sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretildiini kaydetti.

Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu: Geçtiimiz yl yenilenebilir kaynaklara dayal elektrik enerjisi üretiminde Avrupada ikinci srada yer aldk. 2020 ylnn ilk 5 aynda yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimizi yüzde 66ya yükselttik. Bugün toplam 1.439 megavat gücündeki 52 hidroelektrik santralimizin resmi açln gerçekletirerek, dikkat edin 52 hidroelektrik santralinden bahsediyorum, bunlarn açln gerçekletirirken bu alandaki salam admlarmza bir yenisini daha ekliyoruz. Bu kirli enerji deil, temiz enerji ve bu temiz enerji ile benim halkm rahatsz olmayacak.

SUYUN GÜCÜNÜ ENERJYE DÖNÜTÜRECEZ

Yatrm tutar 11,3 milyar lira olan bu tesislerle suyun gücünü enerjiye dönütüreceklerini belirten Erdoan, son 18 ylda 16 bin 554 megavatlk hidroelektrik santralin kurulu gücünü devreye aldklarn söyleyerek, konumasna öyle devam etti:

Böylece ayn dönemde sadece sudan ürettiimiz elektrikle 17 milyar dolarlk doal gaz ithalatnn önüne geçtik. Önümüzdeki haftalarda dier yenilenebilir ve termik santrallerinin de açllarn gerçekletireceiz. Milletimiz adna hayata geçirdiimiz bu tür yatrmlar gelecek nesillere brakacamz en büyük miraslar olacak.

Erdoan, konumasnn sonunda açl yaplan hidroelektrik santrallerinin hayrl olmasn dileyerek, emei geçenleri tebrik etti.

Tokata canl yaynla balanan Erdoan, kurdele kesimi için talimat verdikten sonra sözlerini, Enerji üretimine balad, hayrl olsun. diyerek sonlandrd.

BNGÖL, ABDE BR ESERE KAVUMU OLDU

Cumhurbakan Erdoan, Bingöl Aa Kaleköy Baraj ve Hidroelektrik Santralinin açlna da videokonferans yöntemiyle baland. Bakanlk ve yüklenici Cengiz ve Özaltn firmalarna katklarndan dolay teekkür eden Erdoan, öyle konutu: Gerçekten böyle sktrlm bir anlayla bu beton yaplarn yaplm olmas ve böyle bir barajn burada, dalarn arasnda kurulmu olmas her türlü takdirin üzerindedir. Bu vesileyle öyle 1.120 megavatlk bir güce sahip böyle bir temiz enerjinin üretilecei bu yerde hakikaten adeta bu dönem bir tarih yazlm oldu. Allah yar yardmcmz olsun çünkü temiz enerji her yerde bir gurur abidesidir, bir gurur vesilesidir. Bu bir termik santrali deil, bir kömür santrali deil, buras bir hidroelektrik santrali olarak prl prl enerjiyi üretecek olan bir santraldir.

Cumhurbakan Erdoan, Burada bugüne kadar çalm olan özellikle vatandalarmzn, kardelerimizin buradan ekmek yemi olmalar, bundan sonra da yine ayn ekilde çalacak olanlarn buradan yiyecekleri helal lokma ile Bingöl böyle abide bir esere kavumu oldu. Hayrl olsun diyorum. ifadelerini kulland.

ENERJ OLMADAN ÜLKELER AYAA KALKMIYOR

Siirtteki çetin Baraj ve Hidroelektrik Santralinin açl törenine de balanan Erdoan, unlar söyledi:

Silindirle sktrlm böyle bir gövde yapmna sahip bu barajn hakikaten bizim o temel ilkemizi de burada tahakkuk ettiriyor olmas ayr bir bize sevinç vermitir. Her zaman söylediim gibi Su akar Türk bakar yok. O artk tarih oldu. imdi Su akar Türk yapar ite burada olduu gibi. Hakikaten çok çok çetin bir yerde. diye konutu.

Bu bölgelerde Limak ailesinin birçok projeye imzasn koyduunu anlatan Erdoan, Sadece bu deil, buna benzer, bu bölgede yaplan birçok barajlarda Limak grubunun hamdolsun imzas var. Bundan dolay ben kendilerini ayrca kutluyorum. Nihat Bey zaten biliyor, kerimeleri bu ite çok büyük emek sahibi. Onu da tebrik ediyorum. u anda da bu atlacak admla inallah Limak, bu bölgede tarih yazmaya devam ediyor. Bu bölgenin de bir evlad olmas hasebiyle bundan dolay da tabii ki kendileri de gurur duyuyorlar. ifadelerini kulland.

Erdoan, her zaman su medeniyettir dediklerine dikkati çekerek, Enerji medeniyetin en önemli uzvudur. Enerji olmadan kalknma olmuyor, enerji olmadan ülkeler ayaa kalkmyor. nallah ite bu kalite, yenilenebilir enerji ile Türkiyede ayaa kalkyor. dedi.

Ardahan Körolu Baraj ve Kotanl Hidroelektrik Santralinin açl törenine de balanan Erdoan, balant kurduu illerde sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarsna bulundu.

Cumhurbakan Erdoan ayrca, açl törenlerinde hazr bulunan katlmclardan kurdele ve makaslar günün hatras olarak saklamalarn istedi.

Ana Sayfaya Git