'Hâlâ AK Partiliyim, bu aile yönetimden uzaklaşmalı'

AK Parti'nin eski Ankara il başkanı Nedim Yamalı: Sayın Cumhurbaşkanı’nın damadı. Kendisi başarılı da bir insan. Başarılı ya da başarısız olmasından da önemlisi, siyasette en büyük problemlerden birisi de ailenin bu işin içine girmesi meselesidir. Karşınızdaki genel başkanınızın damadıysa nasıl rekabet edeceksiniz?

Haberler 08.08.2019 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Babakan Ahmet Davutolunun yeni parti kurmak için çalmalarn yürüttüü ekibinde yer alan AK Parti eski Ankara l Bakan Nedim Yamal, isim vermeden Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak eletirerek, Bu aile yönetimden uzaklamal dedi.

DW Türkçede, Nevin Mengü ile Bire Bir programna konuk olan Yamal, genel merkezin kendisine sen il bakanlndan istifa et seni milletvekili yapalm dediini, ancak milletvekili listesine alnmadn söyledi. Yamal, çok armadm. Bunlar AK Partide sradan olaylar haline geldi. Hl AK Parti üyesiyim ve bu eletirileri il bakanyken de yaptm dedi.

AK Partinin kurulu döneminde inand taban demokrasisi kavramndan uzaklatn ifade eden Nedim Yamal, parti içindeki tartmalarn uzun zamandr devam ettiini ancak bunun kamuoyuna yansmadn teyit etti.

BR KNN, BR ALENN PARTS DELDR

Cumhurbakan Tayyip Erdoann Pelikan yaplanmas olarak tannan Bosphorus Globali ziyaret etmesi ile ilgili soruya da yant veren Nedim Yamal, Pelikan yaplanmas için mtiyazl grup ifadesini kulland. Pelikan yaplanmasnn parti içinde de etkili olduunu ima eden Yamal, Partinin kurullar var. Bazen öyle eyler oluyor ki bu nereden çkt diye merak ediyorsunuz. Adaylarda ortaya çkyor. Bunlar nereden geldi, kim karar verdi diyorsunuz. Belediyeler için, milletvekilleri, il bakanlar için diyorum eklinde konutu. Nedim Yamal yantn, Bu bir kiinin, bir ailenin partisi deil. Buna itiraz etmemiz gerekiyor ve bizim eletirilerimiz buna dair dedi.

KARINIZDAK GENEL BAKANIN DAMADIYSA NASIL REKABET EDECEKSNZ?

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn parti içinde bir grubu, buna kar çileri Bakan Süleyman Soylunun ayr bir grubu olup olmad eklindeki soruya olabilir diye yant veren Yamal, Berat Albayrak parti içinde etkili bir isim. Sayn Cumhurbakannn damad. Kendisi baarl da bir insan. Baarl ya da baarsz olmasndan da önemlisi, siyasette en büyük problemlerden birisi de ailenin bu iin içine girmesi meselesidir. Karnzdaki genel bakannzn damadysa nasl rekabet edeceksiniz? Bir problem varsa nasl söyleyeceksiniz. Haksz rekabet ortaya çkar. Bu da parti içindeki yozlamaya ve içine daralmaya neden olan faktörlerden birisi dedi.

AK PART DE YEN BR LDER çIKMA HTMAL YOKTUR

Parti yöneticilerinin ailelerinin yönetime dahil olmamalar ve ticari ilikilerine dikkat etmeleri gerektiini tekrarlayan Yamal, AK Parti ile ilgili de, u söylem var; Trenden inenler. çok kötü bir ey var, artk insanlar bu trene binmek istemiyor ifadelerini kulland. AK Partinin 20 yla yakn süredir iktidarda olduunu belirten Nedim Yamal, 20 seneden sonra 15-20 tane çok iyi siyasetçimiz olmas gerekiyordu. AK Parti de yeni bir lider çkma ihtimali yoktur maalesef. Bu kurumsal yap yoktur eklinde konutu.

CHP BZDEN DAHA Y çALITI

Yerel seçimlerde AK Partinin kaybetmesinin nedenlerini de parti içindeki bu tartmalara balayan Nedim Yamal, Cumhuriyet Halk Partisi maalesef bizden daha iyi çalt itirafnda bulundu. Aday belirleme sürecinde AK Partinin hata yaptn söyleyen Yamal, CHPnin izledii baarl stratejiyi aslnda AK Partinin izleyebilmesi gerektiini söyledi. AK Parti adaylarnn kimler tarafndan belirlendiini partinin dahi bilmediini anlatan Yamal, sorunun kaynann da bu olduunu belirtti. AK Partiden ayrlp yeni parti kuranlara partiyi bölüyorsunuz dendiini, ancak partiye dönüp parti bölünüyor denmediini ifade eden Yamal, isim vermeden Berat Albayraka gönderme yaparak, Bu aile yönetimden uzaklamal eklinde konutu.

AKP hükümetinde ihalelerin hep ayn isimler tarafndan alndn, bunun da imtiyazl gruplarla ilgili olduunu anlatan Nedim Yamal, AKPde buna dur denmezse insanlar baka alternatifler arayacan da söyledi.

MHP LE TTFAKA SICAK BAKMIYORUZ

AK Partiye oy verdii halde memnum olmayan insanlar olduunu, eitimli insanlarn AK Partiden uzaklatn anlatan Nedim Yamal, Milliyetçi Hareket Partisi ile koalisyon AK Partinin reformcu ruhunu zedeliyor. AK Parti MHP ile bu ittifak devam ettirdii sürece arzu ettii reformlar yapamaz. Bu da bizim bütün özelliimizi yitirmemize ve git gide milletten uzaklamamza sebep olur. Biz MHP ile ittifaka scak bakmyoruz eklinde konutu.

FETÖ mücadelesinin mükemmel götürüldüünü söyleyemeyiz diyen Yamal, FETÖnün siyasi ayann çok kolay tespit edilemeyeceini iddia etti.

GÖKçEKN GÖREVDEN ALINMASINA KM KARAR VERD?

AK Partili eski Ankara Büyükehir Belediye Bakan Melih Gökçekin istifa ettirilmesi sürecinde Ankara l Bakan olduunu belirten Nedim Yamal, Melih Bey neden görevden alnd sorusuna da, Görevden alnmasn ben doru bulmadm. Sayn Cumhurbakan ile de görütüm. Bu kararlarn nereden alndn bilmiyoruz. Bu karar alnrken, Ankara il bakan olarak, Ankaradaki bütün belediyelerden sorumlu kii olarak bana kimse bir ey sormad. Zaten sorsa hayr olmaz derdim. Halkn seçtii kiileri görevden alamazsnz. Bir sürü kepazelik düzeyinde iler yaplyor. Aldnz Melih Beyi, madem kötüydü niye disiplin kuruluna vermediniz dedi.

YLEME GÖRÜLMEZSE GEREN YAPACAIZ

Birçok belediye bakannn görevden alndn, ancak daha skntl belediyelerin görevden alnmadna da dikkat çeken Nedim Yamal, acaba onlarn arkasnda bu imtiyazl gruplar m var diye sordu. Nedim Yamal erken seçim bekliyor musunuz sorusuna ise, Türkiye böyle giderse bir erken seçim olur. Türkiyede erken seçim kaçnlmaz. Türkiye 4 sene bu yapyla gidemez dedi. Nedim Yamal, Davutolunun partileme süreci ile ilgili de, Bir iyileme çabas görülürse vazgeçeceiz. Bir iyileme görülmezse biz bu iin gereini yapacaz dedi.

Ana Sayfaya Git