'Halkı açlığa terk ettiler'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kapanma meselesi aslında iktidarın, AKP-MHP ittifakının yine yüzlerine gözlerine bulaştırdıkları, kapanmayı bile beceremedikleri bir tabloyu bütün dünyanın gözü önüne serdi." dedi.

Haberler 06.05.2021 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, Kapanma meselesi aslnda iktidarn, AKP-MHP ittifaknn yine yüzlerine gözlerine bulatrdklar, kapanmay bile beceremedikleri bir tabloyu bütün dünyann gözü önüne serdi. dedi.

Beta, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamnda uygulanan tam kapanmaya deinerek, Kapanma meselesi aslnda iktidarn, AKP-MHP ittifaknn yine yüzlerine gözlerine bulatrdklar, kapanmay bile beceremedikleri bir tabloyu bütün dünyann gözü önüne serdi. Ne oldu? Halka hiçbir güvence vermeden, halk açla terk ettiler aslnda. Kapanma dedikleri mesele tam da bu. ifadesini kulland.

AK Parti iktidar döneminde intiharlarda ciddi bir art yaandn savunan Beta, Yaymlanan verilere göre, 2002-2019 yllar arasnda 5 bin 806 kii yaamna son vermi ve son iki ylda bu grafik daha da artyor. Özellikle pandemi döneminde yaanan intiharlar bütün Türkiye gibi bizler de dikkatle izliyoruz. diye konutu.

Türkiye, dünya ülkeleri arasnda vatandana en az destek veren ülke olarak yine adn birinci sralara yazdryor. deerlendirmesinde bulunan Beta, geçen hafta yaymlanan Uluslararas Para Fonu (IMF) raporunu anmsatt.

Türkiyede, Kovid-19 nedeniyle günlük ortalama 400e yakn ölüm yaandn belirten Beta, Yani her gün aslnda Türkiyede bir uçak düüyor. Türkiyede her gün bir katliam yaanyor. 41 bin 500 civarnda ölüm var. Bir ylda ölen yurttalarmzn saysn, eer bir ilçenin nüfusu olarak oranlarsak bir ilçe haritadan silinmi oluyor ve hala utanmadan baar yalanlar atmaya, söylemeye devam ediyorlar. görüünü paylat.

Kovid-19 asnda belirsizliin devam ettiini ileri süren Beta, Her kafadan aslnda bir ses çkyor ama gerçek olan a yok. Vatanda a olamyor. dedi.

Emniyet Genel Müdürlüünün, toplumsal olaylarda kollua ses ve görüntü alnmasn engelleme yetkisi veren genelgesini hatrlatan Beta, sözlerini öyle sürdürdü:

Genelge, aslnda bir iin uygulamasn gösterir. Uygulamasn göstermesi için de arka planda mutlaka bir kanunun olmas lazm. O kanunun da dayand bir Anayasa maddesinin olmas lazm. imdi Anayasa, kanun maddesi yok, Emniyet Genel Müdürlüü bir genelge yaymlyor ve polislerin çekilmesini yasaklayabiliyor. çekilmesi derken, kamusal alanda, görev bandayken çekim yaplmasn yasaklyorum diyor. Peki sen kimsin? TBMMyi, Anayasay, kanunlar atlyor. Biz polis devleti derken, tam da bunu söylüyoruz. Bu ülke polis devleti olma yolunda emin admlarla yürüyor, ama vatandalar buna izin vermeyecek.

TBMM Genel Kurulunda, emeklilere bayram ikramiyesinin 1800 lira olmasn istediklerini anmsatan Beta, Onlar, 100 liralk artla yine vatandan aklyla ve yaamyla alay etmeye devam ettiler. deerlendirmesinde bulundu.

Beta, Türkiyenin gündeminde sava haberleri, snr ötesi operasyon haberleri hiç bitmiyor. Bu, vatandan gerçekleri örenmesinin engellenmesine dönük bir alg operasyonu tabii ki. ifadesini kulland.

Eski Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan hakknda çkan iddialara ilikin bir soruyu yantlayan Beta, Pekcann, Yüce Divanda yarglanmasnn önünün açlmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git