Harekat YPG'yi hedefliyor

Dışişleri Bakanlığınca, Barış Pınarı Harekatı'nın, Avrupa Birliği (AB) ve NATO tarafından terör örgütü kabul edilen PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG unsurlarını hedef aldığı bildirildi.

Haberler 12.10.2019 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Türkiyenin ulusal güvenliine yönelik Suriye kaynakl çok boyutlu terör tehditleri karsnda, 9 Ekimde balatlan Bar Pnar Harekatnn nihai hedefinin snr güvenliini salamak, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve bu suretle Suriye halkn teröristlerin zulmünden kurtarmak olduu vurguland.

Baz ülke yetkilileri ve çevrelerce, çeitli uluslararas medya kurumlarna da yansyan baz iddia ve yorumlara iaret edilen açklamada, Harekat, uluslararas hukuk temelinde, Birlemi Milletler (BM) artnn 51. maddesinden kaynaklanan meru müdafaa hakkmz ve BM Güvenlik Konseyinin terörizmle mücadeleye ilikin kararlar uyarnca yürütülmektedir. ifadesi kullanld.

Harekatn planlama ve icrasnda sadece AB ve NATO tarafndan da terör örgütü kabul edilen PKKnn Suriye kolu PYD/YPG unsurlaryla bu unsurlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnyor vurgusu yer alan açklamada, u deerlendirmelerde bulunuldu:

Sivillerin ve sivil altyapnn zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir uygulanmaktadr. Yeni bir insani krize ve kitlesel göç dalgasna yol açlaca yönünde tedavüle sokulan iddialar, Türkiyenin terörle mücadele çabasn itibarszlatrmak amacyla üretilmektedir. Türkiye, Suriyede DEA terör örgütüne kar en fazla mücadele veren ve en ar bedeli ödeyen ülkedir.

DEA terörüne kar bir baka terör örgütüyle mücadele etme hatasn srarla sürdüren, PYD/YPGnin DEAl tutuklular çkarlar dorultusunda serbest brakmasna göz yuman ve kendi vatanda olan yabanc terörist savaçlar dahi geri almaktan kaçnan ülkelerin, DEAa kar mücadele konusunda ülkemize ders verme hakk yoktur.

- PYD/YPG, Kürtlere bask uygulamtr

Türkiyenin harekat alannn demografisini deitirmek gibi bir amac yoktur ifadesine yer verilen açklamada, PYD/YPG terör örgütünün ihtilafn bandan bu yana Kürtler bata olmak üzere bölge halkna kar bask ve yldrma politikas uygulad, yerel halk zorla evlerinden ettii belirtildi. Açklamada, PYD/YPGnin etnik temizlik bata olmak üzere insanla kar iledii suçlarn bamsz uluslararas kurulularca da belgelendii anmsatld.

Açklamada, komu Suriyenin toprak bütünlüü ve siyasi birliinin korunmas esasna vurgu yaplarak, PYD/YPG terör örgütünün ayrlkç gündemine zmnen veya açkça destek veren ülke ve çevrelerin bu hususta Türkiyeye yönelik aslsz ithamlar, Suriyenin bölünmesini hedefleyen planlarnn bozulmasndan kaynaklanan bir tepkinin tezahürüdür. Bar Pnar Harekatnn Suriyede siyasi çözüm çabalarna zarar verecei iddias gerçeklikten uzaktr. deerlendirmesi yer ald.

- Uluslararas toplumdan beklentimiz, mücadeleye destek olunmasdr

Türkiyenin dier Astana garantörleri ve BM ile yakn i birliine dikkatin çekildii açklamada, unlar kaydedildi:

Anayasa Komitesinin kurulabilmesi için azami ve samimi çaba harcayan az saydaki ülkeden biridir. Siyasi çözümün üzerinde ina edilmesi gereken toprak bütünlüü ve siyasi birlik ilkesine zarar veren ayrlkç bir gündem izleyen ve Suriye halknn hiçbir kesiminin meru temsilcisi saylamayacak bir terör örgütüyle mücadele, bilakis siyasi sürecin ilerletilmesine katkda bulunacaktr.

Müttefiklerimiz bata olmak üzere uluslararas toplumdan temel beklentimiz, terör örgütlerine kar verdiimiz mücadeleye destek olunmasdr. Türkiye, geçmite olduu gibi bundan sonra da her türlü terör örgütüne kar mücadelesini kararllkla sürdürecektir.

Ana Sayfaya Git