"HDP bütün darbelerin karşısında durmuştur"

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen: "HDP hiç ayrım yapmaksızın, sonunda kim cezalandırılmış ya da kim sebep olmuş olursa olsun bütün darbelerin karşısında durmuştur"

Haberler 14.07.2018 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

(15 Temmuz) O gece de tartma bizim açmzdan böyle gerçekleti. Sonuçlarndan faydalanmay ummak ya da baka kavgalar o dengecilik içinde ele almak ahlaki bir tutum deildir

TBMM HDP bütün darbelerin karsnda durmutur HDP Grup Bakanvekili Ayhan Bilgen, HDP hiç ayrm yapmakszn, sonunda kim cezalandrlm ya da kim sebep olmu olursa olsun, bütün darbelerin karsnda durmutur. dedi.

Bilgen, 15 Temmuz hain darbe giriiminin yl dönümünde AA muhabirinin sorularn yantlad.

Bir darbe hazrl sürecini doru analiz etmenin darbeleri önlemek açsndan önemine iaret eden Bilgen, geçmi dönemlerde yaanan darbeler ve 15 Temmuz darbe giriimiyle ilgili köklü yüzlemeler yaplmas gerektiini vurgulad.

15 Temmuz hain darbe giriimi öncesinde güvenlik görevlilerinin dahil olduu kimi iler ve ilikilerin aslnda 15 Temmuza altyap oluturduunu öne süren Bilgen, Bununla yüzlemek bence 15 Temmuzu aydnlatmann en kritik noktasdr. 15 Temmuzdan hemen önce Meclisten geçirilen askerlerin yarglanmamasyla ilgili düzenleme de Meclisin belki farknda olmadan o talebi peinen onaylamasyd. Bu anlamda kritik bir eiktir. ifadesini kulland.

Sonuçlarndan faydalanmay ummak ahlaki bir tutum deil

Bilgen, Bizim açmzdan darbelerle ilgili yakla ilkesel olarak amasz, ancaksz, kim tarafndan yaplrsa ve kime kar yaplrsa yaplsn darbelerin karsnda durmaktr. Geçmiteki bütün darbelerin de zeminini oluturan siyasi rekabetlerin ordu üzerinden gerçekletirilme, hesaplamalarn ordu eliyle gerçekletirilme hesabdr. HDP, hiç ayrm yapmakszn, sonunda kim cezalandrlm ya da kim sebep olmu olursa olsun bütün darbelerin karsnda durmutur. O gece de tartma bizim açmzdan böyle gerçekleti. Sonuçlarndan faydalanmay ummak ya da baka kavgalar o dengecilik içinde ele almak ahlaki bir tutum deildir. diye konutu.

Ayhan Bilgen, darbe giriiminin olduu gece Meclise gidip gitmeme konusunu deerlendirdiklerinde provokasyon kaygs duyduklarn belirterek, Meclis Bakan ile telefon görümelerinin yapldn ve anlayla karlandklarn, TBMM Genel Kurulunun olaanüstü oturumunda da hazr bulunduklarn anlatt.

O günden itibaren özellikle darbe giriimiyle yüzlemek, hesaplamak konusunda mümkün olduu kadar tutarl ve duyarl davrandklarn aktaran Bilgen, Ama tabii ki OHALin ilan edilmesi bir biçimde darbelerle mücadele yöntemi midir yoksa tam da darbecilerin istedii bir ortamn kurulmasna m hizmet eder? Bu konuda yaklamlarmz ayrld. Biz, darbe baarl olsayd farkl toplumsal kesimlere yaatlacak olanlarn, darbe baarsz olduu için farkl bir toplumsal kesime yaatlmasn çok doru bir yöntem olarak görmüyoruz. Bunun zorunluluu, gereklilii konusunda da bugüne kadar yaplan açklamalar bize çok ikna edici gelmiyor. deerlendirmesini yapt.

15 Temmuza karan isimlerin büyük ksm yarg ve güvenlik bürokrasisinde geçmite de Kürt siyasetine son derece ar hakszlklar yapm olan isimlerdir. diyen Bilgen, onlar korumalarnn veya kollamalarnn zaten söz konusu olamayacan sözlerine ekledi.13 Tem 2018 Cum 11:8

Ana Sayfaya Git