HDP davası iade edildi

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada eksiklik tespit ettiği iddianamenin iadesine karar verdi

Haberler 01.04.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDPnin kapatlmas istemiyle açlan davada iddianameyi evrak ve usul eksiklikleri nedeniyle Yargtay Cumhuriyet Basavclna iade etti.

AYM Genel Kurulu, gündem toplantsnda, Yargtay Cumhuriyet Basavclnca HDPnin kapatlmas istemiyle hazrlad iddianameye ilikin ilk incelemesini yapt. ddianamede HDPnin terör eylemlerinin oda olduu, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin ve milletiyle bölünmez bütünlüünü bozmay, ortadan kaldrmay amaçlad ileri sürüldü. AYM raportörünün hazrlad rapor dorultusunda iddianameyi deerlendiren AYM üyeleri, iddianamedeki usul eksikliklerinin tamamlanmas için bavurunun Yargtay Cumhuriyet Basavclna iadesine karar verdi.

YARGITAY YENDEN DAVA AçABLECEK

Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, AYMnin iade kararnn ardndan, iddianamede saylan eksiklikleri gidererek yeniden dava açabilecek. ahinin yeniden dava açmas halinde Yüksek Mahkeme yeni iddianame için yine bir raportör görevlendirecek ve raportör iddianameyi inceleyecek. Raportörün raporu dorultusunda AYM Genel Kurulu toplanarak, yeniden inceleme yapacak ve iddianameyi gündeme alp almayacana karar verecek.

TARAFLAR SAVUNMA YAPACAK

ahinin hazrlayaca ikinci iddianameyi Yüksek Mahkemenin kabul etmesi halinde HDPye kapatma davas açlm olacak. Dava kapsamnda, HDPden 60 gün içinde ön savunma istenecek. HDP, süreyi uzatmak için bavuruda bulunabilecek ve AYM, HDPnin süre uzatma bavurusunu karara balayacak. HDP tarafndan yaplacak savunmann ardndan Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin esas hakkndakini görüünü sunacak. ahinin sunduu görü, HDPye gönderilecek. Ardndan Yüksek Mahkeme tarafndan belirlenecek tarihte ahin ve HDP yetkilileri ayr ayr sözlü savunma yapacak.

Taraflarn savunma ve görülerini vermesinin ardndan davaya ilikin bilgi ve belgeleri toplayacak AYM raportörü, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Rapor hazrlanmas srasnda, Yargtay Cumhuriyet Basavcl ve daval taraf HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Tüm bu süreçlerin ardndan hazrlanacak rapor, AYM üyelerine datlacak ve AYM Bakan Zühtü Arslan toplant için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüecek.

10 ÜYENN OYUYLA KARAR VERLECEK

15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi Heyeti, kapatma davasn esastan görümek üzere toplanacak. Anayasann Siyasi Partilerin Uyacaklar Esaslar düzenleyen 69uncu maddesi uyarnca partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmas karara balanacak. Yüksek Mahkeme, toplantya katlan üyelerin üçte iki oy çokluu ile yani 10 üyenin oyuyla karar verilebilecek. Kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile HDPye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Ana Sayfaya Git