HDP, Demirtaş'ın TRT propaganda çekimi için YSK'ya başvurdu

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP), Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş'ın TRT'de yapacağı seçim propaganda çekimi için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvururak, bu hakkın kullanılması konusunda gerekli koşulların sağlanmasını istedi. HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Tiryaki, başvuruya olumlu yanıt beklediklerini söyledi.

Haberler 05.06.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hakknda yürütülen soruturma nedeniyle, 4 Kasm 2016 tarihinden beri Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumunda tutuklu bulunan HDPnin cumhurbakan aday Selahattin Demirtan seçimden önce TRTde yaynlanacak propaganda konumas için HDP, YSKya bavurdu. HDPnin kuruldaki temsilcisi Mehmet Tiryaki, YSKnn özel radyo ve televizyonlar üzerinde son çkarlan KHK ile sadece denetim yetkisinin bulunduunu ceza verme yetkisinin ise olmadn ifade ederek, Ama YSKnn devlet kuruluu olan TRT konusundaki durumu farkl. TRTde cumhurbakan adaylarnn yapacaklar konuma, konuma içerii, konumada kullanlacak bayrak ve amblem dahi hepsini belirleme yetkisi YSKda bulunmaktadr. Biz de bavurumuzda sayn Demirtan bu haktan yararlanmas için gerekli i ve ilemlerin yaplmasn ve olanaklarn salanmasn istedik dedi.

Tiryaki, YSKdan bavurularna olumlu bir yant beklediklerini belirterek, çekimlerin büyük ihtimal ile cezaevinde yaplabileceini çünkü Demirtan TRTye gitmesi durumunun Adalet Bakanln ilgilendiren bir durum olduunu söyledi. Eit ve adil bir seçim yar için Demirtan bir an evvel serbest braklmas gerektiini de söyleyen Tiryaki, propaganda çekiminin nerede yaplaca konusunda YSKnn karar vereceini ve Demirtan kendisine tannan 10ar dakikalk iki ayr propaganda hakkn kullanacan da söyledi.

YSK KARARI

YSKnn kararna göre, bütün adaylarn radyo ve televizyonda konuma ve görüntülü propaganda için birinci turda 10ar dakikalk iki konuma hakk olacak. Seçimler ikinci tura kalrsa ayn hak yine tannacak. Propaganda konumalar, YSKnn kararnda belirledii takvime göre, 17 ve 23 Haziran tarihleri arasnda olacak. Seçimler ikinci tura kalrsa, ikinci tur propaganda konumalar ise 4 -7 Temmuz arasnda yaplabilecek. Adaylarn konuma tarih, saat ve sralar kura ile belirlenecek. Radyo ve televizyonlarda propaganda yapmak isteyen cumhurbakan adaylarnn en geç 6 Haziran çaramba gününe kadar bavurmas gerekiyor. YSKnn kararna göre, propagandalarda suç tekil eden görüntüler kullanlamayacak. Suç olabilecek görüntü olursa, YSK görüntülerin yaynlanmasna izin vermeyecek. Propaganda konumalarnn alnd kayt cihaz YSK tarafndan saklanacak. Suç tekil eden konumalar yapanlar hakknda verilecek ceza bir katndan iki katna kadar artrlabilecek.

Ana Sayfaya Git