HDP iki dönem kuralını esnetmeyecek

HDP, kongre öncesi son MYK toplantısında parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuralını esnetmeme kararı aldı. Mutabakat Komisyonu'nda yapılan tartışmalarda eğilim, mevcut eş genel başkanların yeni dönemde görevlerine devam etmesi yönünde.

Haberler 15.02.2020 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP, kongre öncesi son MYK toplantsnda parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuraln esnetmeme karar ald. Mutabakat Komisyonunda yaplan tartmalarda eilim, mevcut e genel bakanlarn yeni dönemde görevlerine devam etmesi yönünde.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 23 ubatta yaplacak olan büyük kongre öncesi son toplantsn gerçekletirdi. HDP E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli bakanlnda yaplan MYKnin gündemini kongre hazrlklar, Mutabakat Komisyonunun çalmalar ve Ortadoudaki gelimeler oluturdu.

Parti kaynaklarndan edinilen bilgiye göre, MYKde iki dönem kuralnn ilkesel olarak esnetilmemesi yönünde karar alnd. ki dönem kuralna taklan 20 HDP yöneticinin partinin komisyonlarnda görev almas bekleniliyor.

HDPde iki dönem kuralna taklan isimlerden bazlar öyle: Parti Sözcüsü Günay Kubilay, D likilerden Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Hiyar Özsoy, Basn Yayn ve Propagandadan Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Azad Bar.

KONGRE çALIMALARI

Mutabakat Komisyonunun yürüttüü çalmalarda Parti Meclisi ve yönetim kadrolarna yer alacak isimlerin de netlemeye balad belirtildi. Yaplan bavurularn Mutabakat Komisyonu tarafndan deerlendirildii ve baz önemli isimlere de komisyonun teklif götürdüü, görümelerin devam ettii belirtildi. Teklif götürülen isimler arasnda Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) eski E Sözcüsü Onur Hamzaolunun olduu örenildi.

PMye yaplan bavurular 15 ubatta son bulacak. Önümüzdeki hafta içerisinde bavurulara ve götürülen tekliflere ilikin görümeler tamamlanacak.

EBAKANLARLA DEVAM ELM

Mutabakat Komisyonu tarafndan yaplan tartmalarda HDP E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Sezai Temellinin yeni dönemde de tekrar görev almas yönünde eilim olduu örenildi.

TÜRKYEY YÖNETME VURGUSU

Kongre güvenlii ve teknik hazrlklarda da sona gelindi. Kongrenin iar ise önümüzdeki günlerde netleecek. Kongre iarnn temas HDPnin yeni dönem siyaseti olacak. ktidara Yürüyoruz ve Umudu Büyütüyoruz sözleri öne çkt.

HDP 4üncü Büyük Olaan Kongresinde sadece güçlü muhalefetin yeterli olmad, toplumsal uzlay ve Türkiyeyi yönetmeyi esas alan anlay ve pratik konu edilecek.

DANIMA MECLS

HDPnin yeni dönemde aralarnda tannm yazar, akademisyen ve aydnlardan oluan Danma Meclisi veya Uzla Kurulu kurmay ilke olarak büyük kongre sunmaya hazrland örenildi. Oluturulmas düünülen organlara dair Akil nsanlar Heyeti üyelerine de teklif götürülecei örenildi.

SURYE POLTKASI

MYKde, AKPnin dlib ve Suriyede izledii gerilim politikas da deerlendirildi. AKPnin d politikada izledii uluslararas güçlerle kalc bir çözümsüzlüün içerisine çekildii vurguland. Suriyede kalc çözümün halklarn birlikteliinden geçtii tespitine de yer verilen MYKde, sava ve igal politikalarnn çözüm getirmedii tespitleri yer ald. PKK Lideri Abdullah Öcalann Suriyeye yönelik tespit ve deerlendirmeleri hatrlatld.

MYKnin bir dier gündemi de Öcalann 15 ubat 1999 ylnda Türkiyeye getirilmesi ve mralda devam eden tecritti. Tecridin kaldrlmas ve çözüme dair mesajlarn topluma ulamas için bir dizi tartma yürütüldü.

KIBRIS SORUNU

Kbrsta yaanan son gelimeler de HDP MYKsinin gündemi oldu. Kbrstaki halklarn kendi kaderlerini tayin hakk olduu deerlendirmesi yaplrken, ilhak politikalarndan vazgeçilmesi gerektii ifade edildi. HDPnin de halklarn kendi kaderini tayin noktasnda Kbrs halknn yannda olduu vurguland.

Ana Sayfaya Git