HDP, seçim startını Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne'den verdi

HDP, 24 Haziran'da yapılacak seçimin çalışmalarını partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nin önünden başlattı. Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Demirtaş'ın hukuksuz bir şekilde tutulduğunu ifade ederek, bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Haberler 26.05.2018 - 13:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Edirneye gelen HDP E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile partililer, Selahattin Demirtan tutuklu bulunduu Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevine 4 kilometre kala, tedbir alan polis ve jandarma ekiplerince durduruldu. E Genel Bakanlar Buldan ve Temelli, Demirta ile görümek için cezaevine gitti. Basn ve parti üyelerinin cezaevine girilerine ise izin verilmedi. Bir süre sonra geri dönen Pervin Buldan, Demirta ile görütürülmediklerini söyledi.

Seçim startn Edirneden veren HDPnin E Genel Bakan Pervin Buldan, partilerinin 6 milyon oy aldn hatrlatarak, Bugün cumhurbakan adaymz Sayn Selahattin Demirta milyonlarn adaydr, milyonlarn umududur. Sayn Demirta, HDPnin 6 milyon oy verilmi olan bir partinin cumhurbakan adaydr. Demirta dört duvar arasnda tutabilirsiniz ama milyonlarn gönlünden ve yüreinden asla silemezsiniz. Korkunuz Demirtan cesaretinedir. Korkunuz, Sayn Demirtan bu ülkeyi yönetim biçiminedir. te bundan korktuunuz için Demirta tutuyorsunuz. Adliye koridorlarndaki, binalarnda Adalet mülkün temelidir sözünün hiçbir geçerlilii kalmamtr. Bundan sonra adliye koridorlarna, duvarlarna Adalet iktidarn emrindedir yazs yazlmaldr. Adalet, AKP hükümetinin emrindedir, çünkü verilen kararlar hukuki deil, siyasidir. Demirtan tahliye talebimiz reddedilmitir. Sayn Demirta cumhurbakan aday olarak dier adaylar gibi il il dolaamayacak, mitingler yapamayacak, tabanyla, seçmeniyle buluamayacak. Bu hukuksuzluu, adaletsizlii asla HDP olarak kabul etmediimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz dedi.

DEMRTAI 24 HAZRANDA HALK çIKARACAK

Selahattin Demirta 24 Haziran akam cezaevinden çkarmak üzere yola çktklarn kaydeden Buldan sözlerini öyle sürdürdü:

unun altn önemle çizmek istiyorum. Sayn Demirta ve tüm arkadalarmz 24 Haziran akam Türkiye toplumu, halklar yani halkmz tahliye edecek. Buna herkesin inanmas lazm. Biz Sayn Demirta 24 Haziran akam bu cezaevinden çkarmak üzere yola çktk. çalmalarmz bu dorultuda yapyoruz. Buradan söz veriyoruz Sayn Demirtaa, 24 Haziran akam halkmz seni burada halaylarla karlayacak. Seni dört duvar arasndan çkaracak. Yalnz deilsiniz, milyonlar sizinle birlikte. Milyonlar sizin arkanzda. Bu adaletsizlie 24 Haziran akam son verilecek. Bu ülkeyi bara, adalete, demokrasiye özlemi olan milyonlar çkaracak sizi o cezaevinden. Biz buna inanyoruz, halkmz güveniyoruz ve Demirtaa bir kez daha söz veriyoruz. Sen Türkiye toplumunun yüreinde ve vicdannda olan bir insansn. 24 Haziran akam dier arkadalarnla beraber özgürlüüne kavuacaksn.

DEMRTAI FETÖCÜ SAVCILAR TUTUKLADI

HDP E Genel Bakan Sezai Temelli ise Selahattin Demirtan 568 gündür tutuklu olduunu ifade ederek, suçlamalar FETÖcü savclarn hazrladn söyledi. Temelli, Yargland davalara baktnzda, özellikle tutuklu olduu davaya baktmzda, bu davann fezlekeleri cemaat mensubu savclar tarafndan hazrlanmtr ve bu savclarn büyük bir ksm tutukludur. Bugün hala iktidarn FETÖ operasyonu yapyor olmas, tamamen seçim malzemesidir. çünkü FETÖcü savclarla Demirta tutukludur. Bu 568 gündür haksz hukuksuz tutsaklk haline son verme zaman gelmitir. çünkü bu kadar hak ihlali artk seçme ve seçilme hakkna ihlale kadar uzanmtr. Sadece Demirtan deil, Demirtaa oy veren 6 milyon seçmenin hakknn gasp söz konusudur. Demirtan dier tüm adaylar kadar ans var. Belki de Türkiyenin Cumhurbakan olacak. Bütün bunlar düündüümüzde yargçlara bir kez daha sesleniyoruz, kararlarnz bir kez daha gözden geçirin, cesur olun dedi.

DEMRTA çN ANAYASA MAHKEMESNE BAVURACAKLAR

HDPli Temelli, Demirtan cezaevinden çkarlmas için Anayasa Mahkemesine bavuracaklarn belirterek, imdi Anayasa Mahkemesine bavuruyoruz ve buradan çar yapyoruz. Bu bavuruyu rutin bavuru arasnda kabul etmeyin, öncelikli olarak inceleyin. Kendi içtihadna sahip çkmasalar da siz Anayasa Mahkemesisiniz, kendi içtihadnza sahip çkn. Balbay kararn buradan hatrlatmak istiyorum. Anayasa Mahkemesi bu dosyay öncelikli olarak görümeli ve seçme ve seçilme haklarn kararn gözeterek bir an önce tahliye karar verilmelidir. Aksi halde bu sistem çok daha derin krizlere sürüklenecektir diye konutu.

Konumalar srasnda partililer ellerinde Selahattin Demirta posterleri tarken, açklamalarn ardndan Buldan, Temelli ve partililer Edirneden ayrld.

Ana Sayfaya Git