HDP TBMM Grup Toplantısı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "15 Temmuz darbe girişimiydi ama sonunda da OHAL ilanı ve dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte demokratik siyasete de bir darbe yapıldı. Arkadaşlarımız demokratik siyasete yapılan darbe sonucu bugün içerideler." dedi.

Haberler 17.07.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buldan, partisinin, sadece kadnlarn katld TBMM Grup Toplantsnda yapt konumada, tedavi gördüü hastanede hayatn kaybeden eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Frata Allahtan rahmet, ailesine de basal diledi.

Tuncelinin Ovack ilçesi krsalnda terör örgütü mensuplarnca araziye önceden yerletirildii deerlendirilen patlaycya basan 2 çocuun hayatn kaybetmesine ilikin Buldan, Patlamada iki canmz, 8 yandaki Ayaz ve 4 yandaki Nupelday kaybettik. Acmz ve üzüntümüz çok büyük. Kederli ailesine basal ve sabrlar diliyorum. Ailemizin acsn yürekten paylayorum. ifadelerini kulland.

Eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtaa ilikin davann durumasnn bugün görüldüünü anmsatan Buldan, Demirta ve tutuklu olan bütün arkadalarmzn bir an önce özgürlüklerine kavumasn temenni ediyorum. diye konutu.

Dün 15 Temmuz darbe giriiminin seneidevriyesi olduunu hatrlatan Buldan, hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet dileyerek, darbe giriimin bir kez daha knadklarn söyledi.

Eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda ile eski HDP milletvekilleri dris Baluken, Srr Süreyya Önder ve daha birçok arkadalarnn cezaevinde olduunu belirten Buldan, öyle devam etti:

15 Temmuz darbe giriimiydi ama sonunda da OHAL ilan ve dokunulmazlklarn kaldrlmasyla birlikte demokratik siyasete de bir darbe yapld. Arkadalarmz demokratik siyasete yaplan darbe sonucu bugün içerideler. Darbenin siyasi ayan aça çkartmayan, gizleyen anlay demokratik siyaset yürütenleri, muhalifleri cezaevine atarak bu ülkeye en büyük kötülüü yapmaktadr.

Buldan, Meclisi asla erkek anlaya teslim etmeyeceklerini ve Meclis çats altnda kadnlarn sesini hep yükseltmeye devam edeceklerini söyledi. Üniversite örencisi ule çet ve Rabia Naz Vatann hayatn kaybetmelerine ilikin davalarn takipçisi olacaklarn ve onlarn sesi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Buldan, Bu ülkede kadnlarn, çocuklarn ve hiçbir bireyin korunmak için ne S-400lere ne de F-35lere ihtiyaçlar vardr. Bir toplumu ayakta tutacak ve koruyacak olan güç silah deildir. Toplumu koruyacak olan bar, gerçek adalet, demokrasi ve özgürlüklerdir. dedi.

- Kadnlarn, kadn üniversiteleri talebi yok

Pervin Buldan, haziran ay içerisinde 40 kadnn öldürüldüünü, son 6 ay içerisinde ise öldürülen kadn saysnn 214, son 13 ylda çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarnda da 10 kat art olduunu öne sürerek, Kadnlar her gün katledilirken Sayn Cumhurbakan çkm Merkez Bankas faiz indirmiyor diye bakann görevden alyor ama artan kadn cinayetlerini durdurmad için sorumlu bakanlarna, emniyet müdürlerine dokunmuyor. görüünü savundu.

Kadn üniversitesi tartmalarna deinen Buldan, kadn üniversiteleri kurmann karma eitime kar bir müdahale amac tadn ileri sürdü. Buldan, Kadnlarn, kadn üniversiteleri talebi yok. Kadnlarn, üniversiteler konusunda eit, parasz, anadilde bilimsel ve toplumsal cinsiyet eitliini temel alan üniversite talebi var. diye konutu.

Buldan, 11. Kalknma Plannda, kadnlara dair güvence, kadna yönelik isizlii ortadan kaldracak düzenlemeler ile kadn istihdamn arttracak tedbirlerin yer almadn savundu.

- stanbul Sözlemesi, kadn kazanmlarnn bir sonucudur

Yoksulluk nafakas tartmalarn anmsatan Buldan, u deerlendirmede bulundu:

Poeti parayla satan zihniyet, kadnlarn yoksulluk nafakas hakkna da göz dikiyor. Nafakann kaldrlmas, kadna yönelik ekonomik iddet anlamna gelmektedir. stanbul Sözlemesi, kadn kazanmlarnn bir sonucudur. imdi bu kazanm ortadan kaldrmak için zemin yaratmaya çalyorlar ve tartyorlar. Kadnlar bu sözlemeden asla geri adm atmayacaklardr. Kadnlar olarak stanbulu 23 Haziranda nasl kurtardysak stanbul Sözlemesini de ayn kararllkla sahipleneceiz ve asla gasp ettirmeyeceiz. Kadnlarn, stanbul Sözlemesi ile uraacanza gidin Okçuluk Vakfnzla uran. çok istiyorsanz avc topluma geri dönebilirsiniz.

Yeni anayasa konusunda çalmalarn balattklarn hatrlatan Buldan, oluturulacak demokratik anayasa ile sürekli tehdit altnda olan kadn kazanmlarnn da güvence altna alnacan söyledi.

Yarg paketi yerine S-400 paketinin getirildiini belirten Buldan, unlar kaydetti:

Ülkenin ihtiyac acil adalet, demokrasi ve bar iken siyasi iktidar, halkn kaynaklarn sava araç ve gereçlerine harcamaktadr. Tekçi iktidar kendi rejimini ve koltuunu salama almak için S-400 iine girdi. Türkiye ittifak dedikleri aslnda S-400 ittifakdr. Faizmin ihtiyac S-400dür. Ülkenin ve halklarmzn ihtiyac ise gerçek demokrasi, bar ve özgürlüklerdir. AKP çözüldü, çözülüyor. AKPden kopmalara kimse bel balamasn. Umut, ne AKP ne de AKP benzeri partilerdir. Umut HDP, kadnlar ve kadnlarn ittifakdr.

Ana Sayfaya Git