HDP TBMM Grup Toplantısı

"Kayyum rejimine karşı demokratik parlamenter rejim olsun diye mücadele ediyoruz. Demokrasi önündeki en büyük engel olan AKP-MHP ittifakını tarihin kara sayfalarına gömmek için erken seçim çağrısı yapıyoruz"

Haberler 27.11.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Sezai Temelli, Kayyum rejimine kar demokratik parlamenter rejim olsun diye mücadele ediyoruz. Demokrasi önündeki en büyük engel olan AKP-MHP ittifakn tarihin kara sayfalarna gömmek için erken seçim çars yapyoruz. dedi.

Temelli, partisinin TBMM Grup Toplantsnda yapt konumada, 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Gününde kadnlarn eylemine güvenlik güçlerinin müdahalede ettiini söyledi.

Cezaevlerinde iddet ve ikence olduunu öne süren Temelli, Osmaniye Cezaevinde 30 tutuklu ve hükümlünün 15 gündür hak ihlallerine kar açlk grevi yaptn söyledi. Birçok cezaevinden ayn haberlerin geldiini belirten Temelli, Türkiyedeki cezaevlerinin hepsinde ikence, hak ihlali var. görüünü savundu.

Partilerine yönelik son dönemde gözalt ve tutuklamalarn arttn öne süren Temelli, stediiniz kadar gözaltlara devam edin bizi yldramayacaksnz, geri adm attramayacaksnz. diye konutu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Birlemi Milletler (BM) toplantsnda, Suriyelilere 50 milyar dolar harcamz dediini belirten Temelli, 50 milyar dolar 3,5 milyon Suriyeliye harcam. çarpn, bölün kii bana 82 bin lira yapyor. Suriyeli aileler be kii olsa aile bana 400 bin lira harcadk demek istiyor. Suriyelilerin haline baktnzda böyle bir harcama görüyor musunuz? Nereye gitti bu para? Bu para ÖSOya maa olarak gitti. Bu para bizim hakkmzdan çalnd gitti. Hakkmz gasp ettiler, ÖSO çetelerini beslediler ve o çeteler eliyle kuzeydou Suriyeye bu harekat gerçekletirdiler. görüünü dile getirdi.

HDPnin 24 belediyesine kayyum atandn anmsatan Temelli, Demokratik kamuoyuna ve sa duyulu tüm kesimlere çarmz buradan bir kez daha yapyoruz; bu ceberrut iktidar, yerel yönetimleri ortadan kaldrmak istiyor. Adna da Mardin kayyum modeli demiler. Neden Mardin? çünkü en fazla kayyum suçu Mardinde ilenmi. dedi.

- Erken seçim çars

Yerine görevlendirme yaplan belediye bakanlarna yönelik suçlamalarn belediye icraatlarndan olumadn savunan Temelli, AKP-MHP iktidar blou bir kötülük rejimidir. Kürtlere saldrmaya, Kürt dümanlna devam etmektedir ve sürekli olarak bu dümanl büyüterek ayakta durmaya çalmaktadr. Bizim açklamamzdan sonra çileri Bakan, neden çekilmediler diyor. Beklentiye bak, hevesi kursanda kalm. Kayyum rejimine kar demokratik parlamenter rejim olsun diye mücadele ediyoruz. Demokrasi önündeki en büyük engel olan AKP-MHP ittifakn tarihin kara sayfalarna gömmek için erken seçim çars yapyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik kriz toplumun her kesimine etki ettiini savunan Temelli, çiftçilerin, esnafn ve içilerin madur olduunu söyledi. Bu ay elektrik faturalarnda art olduuna dikkati çeken Temelli, Neden? Sava finanse eden, ÖSOnun maalarn ödeyen, müteahhitlerine habire kredi açan bu iktidar, bunun bedelini ite bu yolla alyor. diye konutu.

HDPnin 20 Kasmda yapt toplantda açklad deklarasyona iaret eden Temelli, unlar kaydetti:

Açkladmz tutum belgemiz, bu dönemde çok önemli bir tartmaya cevap vermi oldu. Partimizin demokratik siyaset içinde mücadele kararlln hep birlikte pekitirdik. Halkmzn demokratik kazanm olan mevzileri sonuna kadar savunacamz, meruiyetini yitirmi ve çökmekte olan tekçi saray blounun hiçbir yasa, hukuk tanmayan saldrlarna kar direniimizi yükselteceimizi ve hiçbir demokratik mevziyi direnmeden terk etmeyeceimizi bir kez daha ilan ettik. HDP olarak belediyelerde, meclislerde, sokaklarda baskc engellemelere ramen faist uygulama ve yönelimleri tehir etmeye devam edeceiz. Siyasal, toplumsal, ekonomik her anlamyla yönetememe krizi içinde olan bu iktidarn bir an önce son bulmas için toplumu deiimi gerçekletirmeye davet ettik ve erken seçim dedik.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin Türkiye halklarnn geleceini daha fazla karartmasn engellemek ve yerel demokrasi ile güçlendirilmi parlamenter sistem, özgürlükçü laiklik, kuvvetler ayrm ve denge, denetleme alarndan oluan güçlü bir rejime geçmek için erken seçim çarmz bir kez daha yapyoruz. HDP olarak 31 Martta yarattmz demokrasi seçeneini mutlaka sonuca götüreceiz.

Ana Sayfaya Git