HDP'den ekonomik güvence teklifi

AK Parti'nin korona virüsüne karşı Meclis'e sunduğu 15 maddelik yasa teklifine karşı HDP, ekonomik güvence paketi açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Garo Paylan “AKP'nin işçi düşmanı yasa teklifine karşı dar gelirliyi, işçiyi koruyan ekonomik güvence paketini meclise sunduk” dedi.

Haberler 15.04.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halkalarn Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs ve Virüsle Mücadele Kriz Koordinasyon Merkezi E Sözcüsü Garo Paylan, partisinin Korona Virüse Kar Ekonomik Güvence Paketini açklad. TBMMde yapt basn açklamasnda konuan Paylan, korona virüsü ile mücadelede bütün dünya devletlerinin vatandalarnn ihtiyaçlarn karladna dikkat çekerek, Recep Tayyip Erdoan vatandalarmza sadece kolonya vaadetti. Bu da yetmezmi gibi vatandan hesabna para yatracakken, IBAN numaras verip onlardan para istedi. Bu da kasada para olmadnn bir itirafyd eletirisinde bulundu.

BN 170 TL BR AçLIK VE SEFALET ÜCRETDR

AK Parti tarafndan korona virüsü ile mücadelede 15 maddeden oluan yeni bir kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonunda gündeme geleceini iaret eden Paylan, söz konusu teklifte iki tehlikeli madde olduunu söyledi ve ekledi: Ksa çalma ödenei ad altnda içilerin gelirlerinin bir bölümünü karlayan düzenleme getirmitir. Yani içiye bin 750 TL ödemeyi vaat eden devlet imdi iten çkarmalar kanunun yürürlüe girdii zaman yasaklyorum diyor. Kanun ay sonunda yürürlüe girecek. Yani ay sonuna kadar milyonlarca içiyi iten çkarabilecek iveren. Bu yasa ite kalan personeli de ücretsiz izne çkarabilirsin diyor. ten çkarmalar yasaklayan ancak ücretsiz izne çkarlmann önünü açan bir teklif ile kar karyayz. siz kalan vatandalar için isizlik fonundan bir kiiye bin 170 TL ödenecek. Bu bin 170 TL bir açlk ve sefalet ücretidir.

GREV YASAK, ÜCRETSZ ZN SERBEST

Temel ihtiyaç alanlar dnda pek çok sektörde faaliyetlerinin devam ettiine dikkat çeken Paylan, Binlerce inaat çalan ayn ortamda çalmaya devam ediyor. Böylece salgn da yaylmaya devam ediyor. Hükümet herhangi bir tedbir almyor. çiler hastala yakalanarak hayatn kaybediyor. Bu torba yasada iktidar grevi yasakladn söylüyor. Hem içiyi ücretsiz izne gönderen, hem bin 170 TL olan sefalet ücretine mahkum eden hem de tüm bunlara tepki göstermesin diye grevi yasaklayan bir yasa teklifi ile kar karyayz. AK Partinin içi düman yasa teklifine kar HDPnin yasa teklifini verdik ifadelerine yer verdi.

HDP olarak korona virüsüne kar Ekonomik Güvence Yasa Teklifini Meclis Bakalna sunduklarn kaydeden Garo

Paylan, 15 maddeden oluan teklifi de sralad:

* ten çkarmalar ylsonuna kadar yasaklanmaldr.

*Temel ihtiyaçlar dnda bütün faaliyetler 30 Haziran tarihine kadar durdurulmaldr. Bu süreyi 3 ay daha uzatma yetkisi Cumhurbakanna verilmelidir.

* Salgn sürecince içiler ücretli izne çkarlmaldr.

*Tüm isizlere ve 2 bin 500 TL alt geliri olan vatandalara dorudan gelir destei salanmaldr.

*Geliri olmayan kadnlara her ay 2 bin 500 TL dorudan gelir destei salanmaldr.

*Salgn sürecince mülteci ailelere 2 bin 500 TL dorudan gelir destei salanmaldr.

* En düün emekli aylnn 2 bin 500 TL olmasn öneriyoruz.

* Bütün çiftçi borçlar ertelenmelidir ve çiftçi destekleri derhal ödenmelidir.

*Salgn sürecinde tüm esnaflara 2 bin 500 TL dorudan gelir destei salanmaldr.

*Bütün vatandalarmzn bireysel krei kar, bireysel kredi borçlarnn salgn sürecince faizsiz olarak ertelenmesini öneriyoruz.

* Salgn sürecinde tüm kira ödemelerinin ertelenmesini öneriyoruz. Yalnzca kira geliri ile geçinen vatandalara Hazineden yardm yaplmasn öneriyoruz.

*Vatandalarmza, tek hane için ayl 500 metreküp doalgaz, 300 kWh elektrik, 15 metreküp su ve 300 GB internet ücretsiz olarak verilir.

*Koronavirüs salgn nedeniyle Kredi Yurtlar Kurumuna olan borçlar, faizleri ile birlikte silinmelidir.

*Özel Salk Kurulular kamulatrlmaldr. Kamulatrma maliyeti, 2020 yl Merkezi Yönetim Bütçesinden, Salk Bakanl ve Hazine ve Maliye Bakanlna ayrlan bütçeden karlanr.

Ana Sayfaya Git